Tilburg

Onze activiteiten in 2021

Zaterdag 3 juli, maandag 5 juli en woensdag 7 juli - Bomenrondleiding in het Wilhelminapark te Tilburg door Joost Werkhoven, lid NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging)

Tijdens het plannen van deze activiteit zijn alle coronamaatregelen nog niet voorbij. Formeel mogen in de openbare ruimte nog maar 4 personen samenzijn. De verwachting is wel dat dit na 30 juni wordt versoepeld, maar of er dan 25 personen bijeen mogen staan is vooralsnog onbekend. Joost zal om die reden de rondleiding op 3 verschillende dagen begeleiden voor een kleinere groep van 8 tot 10 personen (zie hieronder).
Het unieke Wilhelminapark zal ieder van ons zeker kennen, maar als je in de geschiedenis duikt van ruim 120 jaar geleden van dit bijzondere park kom je heel wat te weten. Een aantal zeer zeldzame bomen welke we gaan zien dateren nog uit die tijd en hebben een bijzonder monumentale status. Deze bomen zijn door de bekende tuinarchitect Springer gekozen voor zijn fraaie ontwerp uit 1898, deels in Engelse landschapsstijl. We bekijken zeker ook zijn belangrijkste stijlkenmerken. Als je meer te weten wilt komen van dit monumentale park en zijn omgeving ben je van harte welkom bij een van de rondleidingen.
Datum en tijd:
- zaterdagochtend 3 juli van 10.30 tot 12.15 uur (voor max 10 personen)
- maandagavond 5 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
- woensdagavond 7 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
Plaats van samenkomst: bij het PARKhuisje Wilhelminapark 42, 5041 EC Tilburg. Er is parkeergelegenheid langs het park. Op de hierboven genoemde dagen/tijden geldt er geen parkeer tarief. Bij dit PARKhuisje wordt u een kopje koffie of thee aangeboden door Groei & Bloei
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bij-drage in de kosten van € 4,00. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 26 juni bij cvabeelen(at)ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-37657847

Vrijdag 23 juli 2021 - Bezoek aan De Kersenhof Raamsdonk

Deze activiteit stond gepland voor 26 juni 2020, maar kon vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig kunnen we door de versoepeling van de maatregelen dit jaar wel terecht, maar iets later in het seizoen vanwege het koude voorjaar. Wij zijn welkom op 23 juli om 10.00 uur. In verband met drukte vinden excursies alleen nog in de ochtend plaats en op een aangepaste locatie, tussen de kersenbomen onder de overkapping. Bij de familie Verschure van De Kersenhof in Raamsdonk draait van begin juni tot eind juli alles om de jaarlijkse kersenoogst.
Voor jong en oud is het leuk en goed om te weten hoe kersen bloeien en groeien.
Zelf kijken in een boomgaard is dan natuurlijk het allermooiste!

U wordt ontvangen met koffie/thee/sap en een vers ‘Kersenhofke’. Daarna volgt een fotopresentatie met uitleg over het bedrijf en de kersenteelt, en aansluitend krijgt u een rondleiding door de boomgaard met een treintje. Daarbij ontvangt iedereen ook nog een heerlijke puntzak kersen voor onderweg! De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn aangemeld.
Datum en tijd: vrijdag 23 juli van 10.00 tot ongeveer 11.30 uur
Plaats: De Kersenhof, Zijlweg 2, 4944 AV Raamsdonk
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 16 juli bij ineke(at)sinnema.nl, U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24785635

Zaterdag 11 september - Bezoek aan De Dijkgaerd in Kaatsheuvel

Een bezoek aan deze bijzondere tuin staat garant voor genieten en inspiratie op doen. De Dijkgaerd, een groene weelde, omvat 6200 m2 en is opgedeeld in verschillende intieme tuinkamers waartussen gazons liggen met kleurrijke borders. Er is onder andere een Baroktuin, een romantische rozentuin, een stille groene tuin en een moestuin. Een bijzondere pronkstuk is de vijver. Ook is er een kleine kwekerij met planten uit eigen tuin. Je bent welkom om daar rond te snuffelen. Helaas is er geen pin, dus alleen contante betaling. We gaan een wandeling maken door de tuinen en er is gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij.
Datum en tijd:zaterdag 11 september, 11.00 uur, duur van de excursie ongeveer 2 uur
Plaats: De Dijkgaerd, Zuidhollandsedijk 1, 5171 TK Kaatsheuvel
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen (inclusief drankje en lekkers)
Aanmelden: uiterlijk tot 22 augustus via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl

Zaterdag 9 oktober - Excursie Landgoed Wellenseind

Landgoed Wellenseind is een relatief jong landgoed met bijzondere kenmerken. Er is veel variatie in het landschap dat mede wordt bepaald door het stroomgebied van de beken De Reusel en De Raamloop. Er zijn broekbossen, rabatten en watersystemen, aangevuld met een afwisselende flora en fauna.
Landgoed Wellenseind bestaat uit 103 hectare bos, 22 hectare landbouwgrond en 3,5 hectare heide. Om dit bijzondere erfgoed veilig te stellen naar de toekomst toe, wil de familie Zeeman er een zelfvoorzienend en vitaal landgoed van maken. Zo kan iedereen nu en in de toekomst genieten van dit mooie landschap.
Onder leiding van één of meerdere ervaren natuurgidsen (afhankelijk van het aantal deelnemers) wordt er een wandeling gemaakt over het landgoed. De nadruk zal liggen op de natuur, maar ook de geschiedenis van het landgoed komt aan bod. Na de excursie is er ruimte voor een drankje in het ontmoetingscentrum.
Datum en tijd: zaterdag 9 oktober, aanvang 13.30 uur, duur van de wandeling: ongeveer 2 uur
Plaats: verzamelen bij het ontmoetingscentrum Voor Anker, Dunsedijk 3A, 5091 BA Lage Mierde
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 5,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk tot 12 september via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl. In verband met het inplannen van de gidsen zou het fijn zijn dat u zo snel mogelijk inschrijft voor deze excursie
We hopen en gaan er van uit dat de maatregelen in verband met corona in augustus zijn verruimd. Uiteraard hou-den we ons aan de dan geldende maatregelen.

 

De digitale activiteiten die dit voorjaar zijn geplaatst op de landelijke website van Groei & Bloei zijn nog steeds terug te zien op https://www.groei.nl/tuin/tuinreizen/gratis-online-events-bij-groei-bloei. Daar kunt u via een life stream gratis deelnemen aan lezingen en rondleidingen in het kader van een digitale Nationale Tuinweek.

  • Keukenhof - een kijkje achter de schermen door Henk de Mooij e.a.
  • Het kleurenpalet van de tuinontwerper door Modeste Herwig
  • Duurzaamheid en Biodiversiteit in de Hortus Botanicus Amsterdam. Exclusieve rondleiding door Gerdien Griffioen
  • Bloemen met Smaak door Roos van Unen & Kristel van Dijk, online rondleiding Keukenhof door parkmanager Henk de Mooij.    https://tv.elba-rec.nl/uitzending/groei-bloei