Tilburg

Wandel je op 16 december mee door het mooie beekdal van de Kleine Beerze?

Afdeling:

Tilburg

Datum:

16-12-2023


Kosten:

€ €6

Kosten lid:

Gratis

Locatie:

Jacobushoeve
Jan Smuldersstraat 4
5512 AZ Vessem

Route

Brabant kent vele verborgen geheimen in het landschap, toch zijn er maar weinig zo goed bewaard als het dal van de Kleine Beerze. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de herinrichting van het beekdal om de natuur en het watersysteem betere kansen te geven. Met dat project kwam er een heel nieuw wandelgebied tot stand. Groei en Bloei Tilburg heeft de primeur met deze winterwandeling met gebiedskenners Monique Leesberg en Ria Bernards! 

Brabantse beken hebben een belangrijke invloed op het landschap en op de historische handelsroutes en vestigingsplekken van onze voorouders. Onze cultuur bouwt daar nog steeds op voort. Toch verdwenen de beken zoetjesaan naar de achtergrond, met de toenemende invloed van de mens op het landschap. Zo was ook de Kleine Beerze teruggedrongen in een smalle stroomgoot. Waar bewoners een halve eeuw geleden nog elke winters hun meubels naar zolder brachten omdat de beek buiten haar oevers trad, wisten kinderen van deze generatie nauwelijks nog van het bestaan van een beek. 

Dat is nu anders. Hoe dan? Dat gaan we bekijken! 

Vanaf de kerkberg dalen we over de bolle akker af, naar de beek. In het prachtige beekdal wacht een lommerrijk wandelpad, direct op de oever van de meanderende beek. Het pad leidt naar de gastvrije dorpsmoestuin, een voedselbosje, een ministrandje, een heuse voorde, een jong populierenbos, nieuw aangelegde struweelsingels en zelfs een zwaluwenwand. Terug op de flanken zien we middeleeuwse hooilandjes en een broekbos.  

In het kader van het initiatief 'Leve de Kleine Beerze!' hebben Monique en Ria zich intensief beziggehouden met het verloop van het herstelproject en het nieuwe beekdalpanorama. Zij kennen de verhalen van de Kleine Beerze en nemen ons graag mee naar buiten. Ongeveer 5km samen genieten… Laarzen of goede wandelschoenen aan! Ga je mee? 

Na de wandeling hebben we om 13 uur nog een gezellige nazit –met koffie en wat lekkers- in de Jacobushoeve! 

Monique Leesberg - Projectleider - 'Leve de Kleine Beerze!' | LinkedIn 

Ria Bernards - Interieurontwerper en inspirator - Ridesign Interieurdesign & Vastgoedpresentatie | LinkedIn 

Meer info:

Datum en tijd: Zaterdag 16 december 10.00u.  

Locatie: Startpunt is het parkeerterrein van de Jacobushoeve, Jan Smuldersstraat 4, 5512 AZ Vessem

Parkeerplaats is open vanaf half 10.  Info & Openingstijden - Jacobushoeve 

Kosten: G&B leden (max. 2 pers.) gratis, niet-leden € 6,00 

Aanmelden graag vóór 8-12:  tuinontwerpenadvies(at)outlook.com