TOFFE TUINEN ROUTE TILBURG OP 11 EN 12 SEPTEMBER

Stichting op Groene Voet organiseert dit jaar voor de tweede maal een ‘Toffe tuinen route’. Een Toffe Tuin is voor de stichting een natuurvriendelijke tuin met oog voor biodiversiteit en water. Men is nog op zoek naar tuinen in Tilburg die deel willen nemen. Meer informatie vind je op: https://opgroenevoet.nl/project/toffetuinenmooiemakersroute/
De tuinen worden waar mogelijk gekoppeld aan een 'kleine expositie' van een maker. Een beetje 'op zijn Frans'. Dit mogen zowel professionals, hobbyisten of ambachtslui zijn: beelden, houtbewerking, schilderwerken en creatieve uitspattingen als glas in lood, gerecyclede tuinsculpturen etc.. Er mag iets verkocht worden, maar het is géén markt. Van de te bezoeken tuinen wordt een plattegrond gemaakt zodat je zelf je fietsroute kunt maken langs de tuinen die je interesseren. Vorig jaar was het een gezellig en inspirerend evenement, dus zet de datum vast in je agenda!
Uiteraard wordt alles georganiseerd volgens de in september geldende coronamaatregelen.

NK TEGELWIPPEN

Tilburg doet mee aan het NK Tegelwippen en gaat daarbij de strijd aan met Breda. Op dit moment ligt Tilburg nog achter dus is er actie nodig!! Inwoners van Tilburg kunnen meedoen door zoveel mogelijk tegels in hun tuin of geveltuintje te verruilen voor groen.
Daar kunnen ze een foto van maken en plaatsen op website van NK Tegelwippen 2021, https://nk-tegelwippen.nl/. Alle gewipte tegels wor-den opgeteld bij de Tegelteller van gemeente Tilburg.
Op deze manier maken we Tilburg tegel voor tegel een stukje groener. De gewipte tegels zijn gratis in te leveren bij milieustraat Albion. Tegels wippen kan tot 30 september 2021.
Nu is een dergelijke wedstrijd natuurlijk leuk, maar het achterliggende doel, de klimaatverandering, is belangrijker en speelt uiteraard niet alleen in Tilburg maar ook in andere gemeentes. We merken de klimaatverandering dagelijks in onze tuin. Planten bloeien vroeger, er zijn langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes.
Er zijn natuurlijk weinig leden van Groei & Bloei die een echte ‘tegeltuin’ hebben, toch is er bij de meesten van ons nog wel winst te behalen als het gaat om aanpassing aan het veranderende klimaat: denk behalve aan het er uit halen van tegels ook aan meer biodiversiteit met planten die vriendelijk zijn voor bijen en vlinders, planten die goed tegen droogte kunnen zodat je minder hoeft te sproeien, wateropvang in de tuin etc..