Tilburg

Lezing van Wim Paul v.d. Ploeg: De magie van tuinieren, donderdagavond 14 november

Op donderdagavond 14 november waren 30 leden aanwezig om te genieten van de lezing van Wim Paul v.d. Ploeg. Hij schetste in woord en beeld hoe hij tegen tuinieren aan kijkt. Zijn woorden werden kracht bijgezet door prachti-ge foto’s die hij zelf gemaakt heeft van allerlei tuinen in binnen- en buitenland. Zo waren er beelden van Sissinghurst Castle en Great Dixter in Engeland.
Wim Paul v.d. Ploeg:
“Tuinieren is een werkwoord. Je moet er veel aan doen om de tuin te krijgen die je zelf graag wilt. Veel vragen zijn daarbij belangrijk. Wat is mooi? Dat is uiteraard zeer persoonlijk. WAT kan beter? WAT kan mooier? Hoe kan het dan beter? Let daarbij op de opeenvolging van planten die in bloei komen. Verbeeldingskracht is belangrijk. Hoe is ooit iemand op het idee gekomen om van kersenbomen leibomen te maken langs een muur? Wat wil je van je tuin maken? Een groot- of een kleinschalig project? Klein? Dan is het te overwegen om de tuin te laten opgaan in de omgeving, waardoor het allemaal groter lijkt. Mooie, sterke planten zorgen voor energie, sfeer en beleving. Een belangrijke overweging is: je kunt niet toepassen wat je niet kent. Dus eigenlijk is kennis nog steeds macht. Verwonder je over de mooie dingen die je ziet. Probeer van kijken via waarnemen tot zien te komen. Dan leer je bij en verandert je manier van tuinieren”.
Na de pauze liet hij beelden zien van zijn eigen werk: de rigoureuze aanpassing van een tuin. Het was een ware metamorfose. De eigenaren kwamen daarna van de ervaring van het ‘hebben van een tuin’ tot het ‘beleven van een tuin’. En dat konden wij ons goed voorstellen! Niet te veel onderhoud, water in de tuin? Het allerbelangrijkste is: wat spreekt jou aan? Wim Paul gaf best wel enige filosofische gedachten mee, verpakt in humoristische opmer-kingen en beelden. Van een tuin kun je in hoger sferen geraken. Dat werd ondersteund door een foto van papavers…
We hebben genoten van een zeer interessante lezing. En zijn boek ligt intussen bij ons op tafel. Om te lezen en om te kijken. Zeer de moeite waard!
Ton van den Boom

Bezoek aan Sierteeltbedrijf Mulders op 26 augustus 2019

“Wij houden veel van onze planten, maar we willen ze niet allemaal houden”, een gevleugelde uitspraak van José Mulders, die samen met haar man Piet een sierteeltbedrijf in Middelbeers runt.
Bij een kopje koffie luisteren 21 Groei & Bloeiers op 26 augustus naar haar verhaal, ondersteund door enkele videofilmpjes. “We zijn 20 jaar geleden begonnen en nu is onze Physaliskwekerij de grootste van Europa. Het is een gigantische logistiek om de ruim 30.000 planten bij hun afnemers te krijgen. In 10 weken tijd verdienen wij ons hele jaarinkomen”, aldus onze gastvrouw. Piet en José kweken twee soorten Physalis, de Alkekengi of Lampionplant en Peruviana of Inca Goudbes. Die laatste, met eetbare bessen, lukt pas echt sinds zij de juiste zaden vonden tijdens een toevallige ontmoeting in Zuid-Amerika. Daarnaast hebben zij ook het tuinorchideetje Trycirtis dat verkocht wordt onder de naam ‘Here comes Lilly’.
Piet verzorgt vol trots de rondleiding. In de voormalige koeienstal zijn enkele Poolse werkneemsters bezig de planten schoon te maken en in trays te zetten voor vervoer. Op de containervelden kijken de bezoekers hun ogen uit naar de onafzienbare rijen planten met de fel oranje lampionnetjes. Er wordt volop geproefd van de zoete bessen, waar ook de gastheer dol op is. Piet toont het bassin dat aangesloten is op een bio-sloot vol planten en dieren. Samen met de bron van 235 m diep levert dat voldoende water. Er worden ook geen chemische meststoffen gebruikt: “Gezonde planten hebben geen last van ongedierte. En sinds we een groot bijenhotel hebben zitten er meer lampionnen aan de planten .”Niet voor niets heeft het bedrijf het Global Gap-certificaat. Dat betekent dat het voldoet aan de eisen van milieuvriendelijke gewasbescherming, meststoffenbeheer en hygiëne.
José vindt het leuk om contact te hebben met klanten. Ze bezoekt daarom graag de veiling en ontvangt belangstellende gasten. De bezoekers zijn ook blij: iedereen krijgt een plant als attentie mee naar huis!
Ineke Sinnema

Open Tuindag op 10 juni 2019

Open Tuin bij de familie van de Plas in Enschot
Het was tegen half elf toen we op Tweede Pinksterdag aankwamen bij de familie van de Plas. De eerste bezoekers kwamen tegelijk met ons aan. Jeanette en Aad waren er al helemaal klaar voor: de tuin zag er prachtig uit. Volop bloeiende planten, knusse zitplekjes, wat te koop gestelde brocante, de koffie en thee stonden al te wachten op alle gasten die zouden gaan komen.
De beide dochters, al lang uit huis, waren ingeschakeld om vandaag assistentie te verlenen. Met zijn vieren zorgden ze voor een heel ontspannen en gezellige sfeer. En die paste dan weer helemaal bij de tuin. Er kwamen deze dag maar liefst 139 bezoekers naar Enschot, met de fiets, de auto en zelfs te voet. En iedereen genoot van de tuin, van de gastvrijheid en van de praatjes die zich overal ontsponnen. Over de tuin, de planten en alle mogelijke andere dingen. Het was, ook dankzij het weer, maar vooral dankzij de inspanningen van de familie van de Plas een geweldige dag. Dank jullie wel daarvoor! 
Ton van den Boom

Open Tuin bij De Theetuin Brandshof in Udenhout
Voor de landelijke Open Tuindag tijdens de Nationale Tuinweek werd Sjef van de Brand door het bestuur van Groei & Bloei benaderd voor de landelijke openstelling van theetuin rondom zijn boerderij aan de Slimstraat te Udenhout. Sjef van de Brand woont al jaren in deze boerderij waar hij ooit met zijn ouders leefde. In de loop der jaren heeft Sjef van de grote tuin die rondom deze boerderij ligt een prachtige theetuin gemaakt. Hij is dan ook erg trots op het resultaat en is er dag en nacht te vinden.
De tuin is een doolhof van paadjes en prachtige hoekjes met allerlei soorten planten, struiken en bomen. Middenin deze oase van natuur ligt een gezellige theetuin. De combinatie van nostalgische meubels, serviezen en leuke zitjes in en rondom de boerderij maken het af.
Sjef heeft lang in het verleden weleens meegewerkt voor Groei & Bloei en zijn tuin voor bezichtiging opengesteld. Dit keer wist hij niet wat hij ervan moest verwachten.
De openstelling van zijn tuin op 10 juni voor de leden van Groei & Bloei was een schot in de roos. Die dag kon hij zeker ruim 50 bezoekers met een lekker kopje thee tussen 11.00 en 15.00 uur ontvangen. De bezoekers raakten in zijn grote tuin niet uitgekeken. Zowel voor de leden van Groei & Bloei en voor Sjef van de Brand was het een zeer geslaagde dag, waar het zonnige weer goed aan meewerkte. Bedankt Sjef! 
Ria Romein

Voorjaarsevent 2019 Goirle een groot succes

Op zaterdag 6 april vond het 2e Voorjaarsevenement plaats op het Heemerf De Schutsboom aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. Het event werd om 11.00 uur geopend met een korte toespraak van wethouder Bert Schellekens. Hierin benadrukte de wethouder het belang van de biodiversiteit in de gemeente en prees hij de samenwerking tussen de drie organiserende partijen, Groei & Bloei, de werkgroep Groener Goirle van het Bteam en de Kruidentuin van het Heem. Bezoekers werden bij de Groei & Bloei stand begroet door Ria Romein. Hierna konden zij de stands van verschillende organisaties bezoeken.
Bij het evenement kunnen bezoekers zaden en planten ruilen, waarbij met name de ruil van zaden goed liep. Ook was er van verschillende planten gratis zaad beschikbaar. Aan de ruilkraam werden allerlei tips uitgewisseld en konden Els van Amelsfoort en Kitty Kolen de bezoekers meer vertellen over de aangeboden planten en zaden. Veel bezoekers die geen zaden bij zich hadden gaven aan die zeker te zullen bewaren voor een volgende gelegenheid.
De kraam van de werkgroep Groener Goirle werd druk bezocht. De werkgroep deelde gratis insectenhotels uit, gemaakt door de bewoners van het Verpleeghuis St. Elisabeth. De wilde bijen maken zware tijden door, hebben een tekort aan nestgelegenheid en voedsel. Door insectenhotels uit te delen hebben de wilde bijen er weer 190 nestmogelijkheden bij gekregen. Tevens kregen de bezoekers een gratis zakje met zaad van wilde bloemen. Hierdoor krijgen de bijen ook weer wat voedselaanbod! Veel bezoekers namen tevens een kijkje in de kruidentuin, die er naast de oude veldschuur prachtig bij lag. Het is opvallend dat deze tuin zelfs voor geboren en getogen Goirlenaren een verrassende plek is die zij niet kennen. Het Verpleeghuis St. Elisabeth was aanwezig met producten die ze zelf gemaakt hadden, waaronder ook de vogelhuisjes die de bewoners gemaakt hadden voor de actie van Groener Goirle in 2018. Aan de kraam van Hobby Imkerij de Gôolse Bieje konden bezoekers hun vragen stellen aan imker Bart en was er veel belangstelling voor het Gools Goud, de lokale honing.
Cobi was in de ochtend om 04.00 uur opgestaan om het deeg klaar te maken voor de vele lekkernijen die ze bezoekers aanbood. Velen brachten een tweede bezoekje aan haar kraam! Ook de Naturentuin had veel tijd om de bezoekers meer te vertellen over bijen- en eetbare planten. Door de aanwezigheid van Gôolse Geheimen zijn er heel wat geheimen verteld en wisten zij de bezoekers enthousiast te maken om eens aan te sluiten bij een van hun vele wandelingen door Goirle. Deze zijn zeker niet alleen interessant voor Goirlenaren. Op het einde van de middag, toen zelfs de zon zich even liet zien, kwam de teller op bijna 300 bezoekers. We hebben jonge gezinnen en ervaren tuiniers mogen begroeten. Daarmee is het 2e Voorjaarsevenement een groot succes geworden.
Werkgroep Voorjaarsevenement, Bart Kobes

Winterwandeling Pierenberg – Galgenven Heukelom 2019

Een heerlijk zonnetje, geen vorst, een mooie route en prima uitleg van de gids vormden de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde winterwandeling.
26 leden van Groei & Bloei verzamelden zich op zaterdag 19 januari rond half 2 bij café Mie Pieters in Heukelom. Onder leiding van IVN-gids Ad Smits begonnen we aan de winterwandeling. Via een wandelpad tussen de weilanden passeerden we een van de laatste bolakkers van de omgeving. Ad legde uit hoe die ontstaan was en vertelde ook dat het landschap er enkele honderden jaren geleden heel anders uitzag; geen weilanden, maar uitgestrekte heidevelden. Na een blik op de al bloeiende elzenstruiken en enkele bevroren trilzwammetjes bereikten we het bruggetje over de Voorste Stroom. Lekker met z’n allen de hangbrug laten schommelen, we voelden ons weer jong.
Na een fikse wandeling bereikten we het Galgenven. In deze omgeving werden vroeger misdadigers opgehangen onder grote publieke belangstelling. Het Galgenven is het grootste ven van de gemeente Oisterwijk. Het ven is niet zo diep, maar gevaarlijk voor zwemmers en schaatsers vanwege kwelwater met een constante temperatuur van 12 graden.
Na het passeren van de Pierenberg, de hoogste heuvel uit het gebied, keerden we terug naar Mie Pieters. Hier stond ons een heerlijke kop erwtensoep met roggenbrood te wachten. De deelnemers waren enthousiast over de middag en keerden rond 4 uur met een tevreden gevoel huiswaarts.
Jan van Esch