Winterwandeling in de Kaaistoep

Zaterdagmiddag 18 januari verzamelen zich 25 Groei & Bloei leden bij de slagboom van het natuurgebied de Kaaistoep waar al 25 jaar onderzoek wordt verricht door leden van KNNV Tilburg (vereniging voor veldbiologie). De interesse voor deze wandeling was zo groot dat zelfs 10 personen helaas niet mee konden. Samen met IVN gids Loes van Gorp (Vereniging voor Natuur- en Milieu Educatie) gaan we op pad. Regelmag staan we even stil om aan de hand van de meegenomen topografiekaarten door Loes extra zicht te krijgen op de ontstaanswijze van dit gebied.
Foto’s van diverse planten en dieren versterken de uitleg van de gids. De Kaaistoep is een nat gebied, reden waarom de woningen in de Blaak ook op palen zijn gebouwd. De felgroene boomkikker komt hier in grote aantallen voor, vooral op de bramenstruiken. Loes laat op haar smartphone een avondconcert horen van deze prachtige groene bewoners.
Het aantal molshopen in het weiland verraadt de ruime aanwezigheid van dit sterke diertje. Mollen hebben sterke graafpoten waarmee ze een kracht van 40 keer hun eigen lichaamsgewicht kunnen genereren – in mensentermen: dat zou betekenen dat je twee neushoorns vooruit kan duwen. De mol kan met zijn specifieke vacht even gemakkelijk voor- als achterwaarts bewegen.
Hierna gaan we het door prikkeldraad omheinde gebied in langs de meanderende Leij, welke later over gaat in de Donge. We komen aan bij het Prikven, de grootste van de 13 poelen in dit gebied, aangelegd in 1998. Hier heeft zich, op onbekende wijze, de Californische rivierkreeft gevestigd, een exoot, die alles opvreet en daarmee het natuurlijke evenwicht fors verstoort. Ze worden zoveel mogelijk gevangen.
Enkele blauwe paaltjes in de grond markeren de vlinderroute, welke gebruikt wordt voor tellingen. Loes meldt dat het aantal insecten in Nederland met wel 75% is gedaald in de afgelopen jaren.
Vragen van de deelnemers over onder andere de wilde orchideeën worden door de IVN gids beantwoord. Voor orchideeën geldt dat deze aavankelijk zijn van specifieke schimmels in de bodem. Het gaat niet alleen om het ontkiemen van zaad maar vooral ook om de groei omstandigheden (advies om deze beschermde planten niet uit de vrije natuur te verwijderen). De tijd om het gehele gebied van de Kaaistoep te verkennen ontbreekt ons. Na ruim 1 ½ uur verlaten we het natuurgebied. Op het terrein van Amarant, bij de Hanekam, praten de deelnemers na de wandeling nog wat na en genieten van de door Groei & Bloei aangeboden koffie of thee met een worstenbroodje.
De IVN gids wordt bedankt voor de rondleiding met een kleine attentie. De deelnemers zijn zeker in voor een herhaling van een wandeling in de Kaaistoep, bijvoorbeeld in een voor- of najaar. Voor de liefhebbers: diverse openbare IVN wandelingen worden georganiseerd in en rondom Tilburg
waaronder op zaterdag 13 juni ‘slootjesdag’ in samenwerking met KNNV in de Kaaistoep: