Tilburg

Onze activiteiten in 2021

U bent allen altijd van harte welkom bij onze activiteiten!

Een vast onderdeel van onze jaarvergadering is ook altijd het programma voor het komende jaar. Helaas staat alles op dit moment nog steeds op losse schroeven. Wij zijn van plan om na de zomervakantie, als we hopelijk weer gewoon excursies en dergelijke kunnen organiseren, opnieuw maandelijkse activiteiten op te zetten. Voor een deel zullen dat dan de geplande en gecancelde activiteiten van 2020 zijn. Zodra we een en ander met meer zekerheid kunnen zeggen gaan we deze activiteiten vastleggen en zullen we u daarover informeren via deze Nieuwsbrief.

Tot die tijd moeten we ons behelpen met digitale activiteiten. Daarom willen we u ook wijzen op de landelijke website van Groei & Bloei https://www.groei.nl/tuin/tuinreizen/gratis-online-events-bij-groei-bloei. Daar kunt u tot maandag 17 mei via een life stream gratis deelnemen aan lezingen en rondleidingen in het kader van een digitale Nationale Tuinweek. De eerste activiteiten zijn inmiddels geweest. Als u niet op het moment van de lezing in kunt loggen kunt u deze op een later moment nog terugkijken, uiteraard is er dan niet meer de mogelijkheid om vragen te stellen. Hierbij de data van de volgende uitzendingen en een link naar de uitzending over de Keukenhof.

 • Maandag 3 mei: Het kleurenpalet van de tuinontwerper door Modeste Herwig
 • Maandag 10 mei: Duurzaamheid en Biodiversiteit in de Hortus Botanicus Amsterdam. Exclusieve rondleiding door Gerdien Griffioen
 • Maandag 17 mei: Bloemen met Smaak door Roos van Unen & Kristel van Dijk, online rondleiding Keukenhof door parkmanager Henk de Mooij.    https://tv.elba-rec.nl/uitzending/groei-bloei

 

Geweest:

Vrijdag 28 augustus Bezoek aan De Laarhoeve, Diessen

Gelukkig kan deze activiteit door versoepeling van de coronamaatregelen doorgaan, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen zoals handen wassen en afstand houden. De Laarhoeve is een ontwikkelboerderij, dat wil zeggen dat het een plek is voor mensen met speciale talenten, maar met een afstand tot de arbeidsmarkt. De boerderij heeft een unieke ligging aan de rand van de bebouwde kom en het beschermde natuurgebied Diessens Broek en het riviertje De Reusel.
Bij De Laarhoeve is van alles te zien en te beleven. Er is een fruittuin, een boomgaard, een keuken waar streekproducten worden gemaakt en er is een grote bloementuin. Wij zijn welkom voor een rondleiding van ongeveer anderhalf uur, inclusief koffie/thee en een attentie. De excursie gaat door vanaf 10 personen. Na afloop van de rondleiding kunt u eventueel in de pluktuin voor weinig geld uw eigen boeket samenstellen. Er staan geldkistjes klaar waar u geld in kunt doen.
Datum en tijd: vrijdag 28 augustus, van 10.00 tot 12.00 uur
Plaats: Ontwikkelboerderij De Laarhoeve, Laarstraat 16, 5087 BG Diessen
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk 20 augustus bij ineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24 78 56 35

LET OP: als u zich heeft aangemeld, maar op die dag gezondheidsklachten heeft, vragen wij u om niet te komen en dat even aan mij te laten weten via ineke(at)sinnema.nl of 06-24 78 56 35.

Zaterdag 3 oktober  Excursie Landgoed Wellenseind

Afgelast wegens Coronavirus

Landgoed Wellenseind is een relatief jong landgoed met bijzondere kenmerken. Er is veel variatie in het landschap dat mede wordt bepaald door het stroomgebied van de beken De Reusel en De Raamloop. Er zijn broekbossen, rabatten en watersystemen, aangevuld met een afwisselende flora en fauna.Landgoed Wellenseind bestaat uit 103 hectare bos, 22 hectare landbouwgrond en 3,5 hectare heide. Om dit bijzondere erfgoed naar de toekomst toe veilig te stellen, wil de familie Zeeman er een zelfvoorzienend en vitaal landgoed van maken. Zo kan iedereen nu en in de toekomst genieten van dit mooie landschap.
Onder leiding van één of meerdere ervaren natuurgidsen (afhankelijk van het aantal deelnemers) wordt er een wandeling gemaakt over het landgoed. De nadruk zal liggen op de natuur, maar ook de geschiedenis van het landgoed komt aan bod. Na de excursie is er ruimte voor een drankje in het ontmoetingscentrum.

LET OP: in verband met de coronapandemie wordt er rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM. Op dit moment zijn excursies buiten toegestaan. De groepsgrootte wordt afgestemd op de adviezen op 3 oktober.

Datum: zaterdag 3 oktober, aanvang 13.30 uur. Duur wandeling ongeveer 2 uur
Adres: verzamelen bij het Ontmoetingscentrum Voor Anker, Dunsedijk 3A, 5091 BA Lage Mierde
Kosten:leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage  in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden:  tot 12 september bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl. Graag bij gezondheids- klachten afmelden

Zaterdag 28 maart  Tegelactie Intratuin Tilburg in samenwerking met Groei & Bloei

Afgelast wegens Coronavirus

Op zaterdag 23 maart staan onze vrijwilligers namens Groei & Bloei weer klaar met plantjes in het filiaal van Intratuin in Tilburg-Zuid (Stappegoorweg). Wilt u ook meedoen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’? Haal dan op zaterdag 28 maart een tegel uit uw tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin. In ruil krijgt u een grote vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij! Er zijn wel enkele voorwaarden aan de ruil verbonden:
·  1 tegel moet 30 bij 30 zijn (of een totaal aantal tegels van 30 bij 30 cm)
·  1 tegel per huishouden
·  1 grote plant in ruil voor een tegel

Zaterdag 18 april Voorjaarsevenement

Afgelast wegens Coronavirus

Sinds enkele jaren organiseert Groei & Bloei samen met het Biodiversiteitsteam Goirle en De Heemkundige Kring Goirle een Voorjaarsevenement op het Heemerf in Goirle. Dit jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 18 april van 11.00 tot 15.00 uur. De afgelopen jaren bleek het een leuke, sfeervolle opstart van het tuinseizoen. Dus als u er nog niet bent geweest: kom eens langs. Het is een gelegenheid om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses, je kunt informatie krijgen over je tuin, planten of andere groene onderwerpen. En natuurlijk zijn er altijd weer gratis zakjes zaad e.d. voor de liefhebbers. Naast de al genoemde organisaties doen dit jaar ook het IVN mee, de Goirlese imkers, het Verpleeghuis en Gôolse Geheimen. Het programma is nog niet helemaal rond, we zijn nog in gesprek met enkele andere organisaties die interesse hebben getoond, onder andere over een leuke activiteit voor kinderen.
Het ruilen van zaden en planten komt terug in een iets andere vorm. De tijd hiervoor is ingekort: van 12.00 tot 14.00 uur. Er staat dan een kraam waarbij je planten of zaden kunt ruilen met andere liefhebbers. Kijk in je tuin eens naar vaste planten die te groot geworden zijn, jonge plantjes die je zelf gezaaid hebt en waarbij bij het verspenen blijkt dat het er toch weer te veel zijn, of zaad van je zomergoed van vorig jaar. Neem het mee en ruil het tegen planten of zaden die je nog niet hebt.
Kortom er is op 18 april genoeg te beleven en uit te wisselen, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers (als altijd weer gebakken door Cobi, een van de vrijwilligers) Meer informatie over het programma of vragen?
Kijk op voorjaargoirle(at)outlook.com en
https://www.facebook.com/voorjaarsevent
Datum en tijd: zaterdag 18 april van 11.00 – 15.00
Locatie: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41, Goirle
Kosten: toegang is gratis

Donderdag 20 februari  Algemene ledenvergadering Groei & Bloei

Wij nodigen alle leden uit voor de jaarvergadering.
Datum en tijd: donderdag 20 februari, aanvang 19.30 uur
Plaats: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg.
Telefoon: 013 455 38 00

Agenda:

 • Opening door de voorzitter
 • Notulen van de jaarvergadering 2019. Deze notulen kun je opvragen bij de secretaris ajmvdboom(at)home.nl
 • Jaarverslag van de secretaris
 • Jaarverslag van de penningmeester
 • Verslag van de kascontrolecommissie
 • Bestuursverkiezing: alle bestuursleden blijven beschikbaar
 • Plannen voor 2020
  • Planning van acviteiten
  • Begroting 2020
 • Rondvraag
 • Inhoudelijk deel jaarvergadering: De Eetbare Tuin

DE EETBARE TUIN

Na het formele deel van de jaarvergadering willen we ook dit keer een interessant inhoudelijk onderwerp bespreken: de eetbare tuin. We sluiten hiermee aan bij het thema van de Naonale Tuinweek in juni. We zien de laatste jaren andere vormen van (moes)tuinieren opkomen. Waar men vroeger een moestuin had uit noodzaak, zijn er nu heel andere moetien waarom mensen hier aan beginnen. Meer dan ooit is de moestuin, het
kweken van eten, verbonden met de wereld rondom ons. Het gaat voor veel tuinliefhebbers niet alleen om een leuke hobby of om gezondheid, maar ook om aandacht voor bio-diversiteit, de bijen, de milieukosten van het wereldwijde voedseltransport etc. De manier waarop voedsel wordt verbouwd is vaak ook anders dan in het verleden: op kleine schaal zoals bij de vierkante meter moestuin, in kleine tuinen of balkons, maar ook vaker samen met anderen in allerlei nieuwe initiatieven. Deze nieuwe vormen van het produceren van voedsel zien we bijvoorbeeld in perma-cultuur moestuinen, voedselbossen en de Herenboeren.
Twee van deze initiatieven hebben we uitgenodigd voor het informele deel van onze jaarvergadering. John Vermeer vertelt iets over de ontwikkelingen van het voedselbos in Brabant en de initiatiefnemers van de Coöperatie Herenboeren Goedenjd vertellen iets over de start van dit project in Alphen. Uiteraard is daarna gelegenheid om vragen te stellen en/of met elkaar in gesprek te gaan. Wij sluiten de avond uiterlijk 22.00 uur af.

Zaterdag 18 januari 2020  Winterwandeling in natuurgebied de Kaaistoep

De winterwandeling gaat dit keer plaatsvinden op zaterdag 18 januari 2020 in De Keistoep, ook wel Kaaistoep ge-noemd. Het is een natuurgebied ten westen van de bebouwde kom van Tilburg (De Blaak, Bels Lijntje) en ten noorden van de A58. Het terrein is eigendom van TWM Gronden B.V. (voormalig Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij). Het vroegere landbouwgebied en de terreinen met bos ten noorden ervan zijn vanaf 1994 in ontwikkeling als natuurgebied. In het gebied is 25 jaar geleden een aantal poelen aangelegd. In 2005/2006 is er een meander aangelegd in de Oude Leij. Dit alles in samenwerking met waterschap ‘De Brabantse Delta’.
We worden op deze middag in het terrein rondgeleid door Loes van Gorp, IVN gids. Het gebied is zonder gids niet toegankelijk. Zij zal ons tijdens de wandeling vertellen over de vele onderzoeken die er plaatsvinden door werk-groepen van IVN en KNNV.
In samenwerking met Natuurmuseum Brabant doen zij onderzoek naar de gevolgen van de ingrepen en naar de biodiversiteit. Men kijkt hierbij naar allerlei insecten, vogels, vissen enzovoort, maar ook naar onder andere wilde planten, mossen en paddenstoelen. Meer informatie over het gebied is te vinden op: www.ivn.nl/afdeling/tilburg en www.knnv.nl/afdeling-tilburg/kaaistoep.
Datum en tijd: zaterdag 18 januari 2020 van 13.30 tot 15.45 uur. De wandeling/excursie duurt ongeveer 1½ uur. Na de wandeling trakteert Groei & Bloei de deelnemers op koffie/thee met een worstenbroodje bij boerderij de Hanekam op het Amarant terrein aan de Bredaseweg. De kortste weg hierheen is 3 km over een deels onverharde Oude Rielsebaan (uitleg route na de excursie)
Plaats: in de directe nabijheid is geen horecagelegenheid. We komen bij elkaar bij de slagboom van het gebied (zie foto). Als u in uw routeplanner ingeeft Keistoep, kunt u er komen via de Vaart laan en Roerpad in de Blaak of via de Gilzerbaan over het onverhard pad tegenover de Waterleiding te weten de Oude Rielsebaan
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal: bij 10 deelnemers gaat de wandeling door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: t/m 12 januari 2020 bij Cees van Abeelen e-mail: cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbe-vestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen naar tel. 013 – 57 00 569.
Zorg zelf voor waterdicht schoeisel zoals laarzen of wandelschoenen. Ondanks dat we hopen op een zonnige dag is een regenjack tegen wind en regen niet verkeerd. Bij extreme weersomstandigheden zal ik via de e-mailadressen van de deelnemers de wandeling afgelasten

Donderdag 20 februari Jaarlijkse algemene ledenvergadering

De locatie is nog niet bekend. Uiteraard worden de gebruikelijke jaarstukken besproken. Ook zorgen we voor een interessante activiteit. Maar u kunt de datum al wel reserveren in uw agenda, natuurlijk! Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

2019: geweest:

Donderdag 14 november Lezing ‘De Magie van Tuinieren’ door Wim Paul van der Ploeg

De lezing is een aanrader voor iedereen met een hart voor tuinieren. Het veelgeprezen boek van Wim Paul van der Ploeg is een inspiratiebron voor mensen die het hele jaar door willen genieten van hun steeds veranderende tuin. In deze lezing neemt Wim Paul je mee op een reis door je tuin en tegelijkertijd een reis door je leven. De lezing is een uitnodiging om je eigen tuin, het werk dat je doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken.
Aan de hand van een presentatie en foto’s vertelt Wim Paul over tuinen en planten in binnen- en buitenland. Hij toont de verandering van een tuin die hij zelf heeft uit-gevoerd en neemt je mee in het proces van de beginsituatie naar de eindresultaat.
Hij laat je niet alleen een verandering van het beeld zien, maar ook van de beleving. Hij laat zien dat wanneer je optimaal je nieuwsgierigheid, fantasie en gevoel ge-bruikt, allerlei creatieve processen voor het cultiveren van je eigen denken op gang komen. Originele ideeën borrelen als vanzelf op, gedachten worden geordend, nieuwe inzichten volgen. Hierdoor doe je inspiratie op zodat je met een nieuwe blik naar je eigen tuin kunt kijken en zijn verhaal kunt gebruiken om meer ‘magie’ toe te pas-sen in je eigen tuin en je leven rijker te maken.
Datum en tijd:
donderdag 14 november, vanaf 19.30 uur inloop, aanvang lezing 20.00 uur
Locatie:
Theater Cultureel Centrum de Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel -Enschot
Kosten:
leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloei-pas,
niet-leden € 5,00
Aanmelden:
voor 25 oktober 2019 bij Therese Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl,
u ontvangt een mailbevestiging


Zaterdag 5 oktober Bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze

De broers Jan en Jos Dilven zijn geboren onder de fruitbomen. Opa was fruitteler en veel familieleden ‘zitten in het fruit’. Uit hobby zijn ze begonnen met het verzamelen van allerlei oude fruitrassen en het vormen van leibomen. Samen hebben ze een passie voor fruitbomen, het opkweken, snoeien en vormen. Zij genieten van de dieren die op de fruitbomen af komen zoals vogels, bijen en allerlei andere insecten. En er is natuurlijk niets lekkerder dan het oogsten van het zelf gekweekte, zongerijpte fruit.
We krijgen uitleg over alle fruitsoorten met betrekking tot groei en snoeiwijze enz. door middel van een diapre-sentatie en we krijgen uitleg op het terrein zelf over de vele nieuwe maar ook oude fruitrassen.
We worden getrakteerd op een kopje koffie of thee met wat lekkers uit de eigen boomgaard. Heeft u thuis een appelsoort of ander fruit waarvan u graag de naam wil weten breng deze dan gerust mee.
Datum en tijd: zaterdag 5 oktober van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: De Fruitboogerd, Hoogstraat 7, 5126 NR Gilze. Parkeren kan op het terrein zelf of anders langs de weg
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,00
Aantal: bij 12 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: tot 1 oktober 2019 bij Cees van Abeelen, cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 013 - 57 00 569

Zaterdag 24 augustus Bezoek aan Sierteeltbedrijf Mulders in Middelbeers

Sierteeltbedrijf Mulders is een vaste plantenkwekerij die veel kennis heeft van de teelt en het vermarkten van tuinplanten. De planten worden in verschillende potmaten op een containerveld gekweekt. Specialiteit is de Phy-salis of Goudbes met de oranje lampionnen en de tuinorchidee Tricyrtis. Piet en José Mulders leiden ons graag rond in hun bedrijf. Het programma ziet er als volgt uit:
Aankomst 14.00 uur. Eerst koffie/thee bij het bekijken van de video’s, daarna rondleiding door het bedrijf en we sluiten af met koffie/thee of iets fris.
Datum en tijd: zaterdag 24 augustus vanaf 14.00 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: Voorteindseweg 11a, 5091 TJ Middelbeers
Kosten: gratis voor leden, € 4,00 voor niet-leden
Aanmelden: tot uiterlijk 17 augustus bij ineke@sinnema.nl. U ontv

angt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 - 24 78 56 35.

Maandag 10 juni Groei & Bloei Open Tuinendag (tweede Pinksterdag)

Thema: De levende tuin
Op 10 juni organiseert onze afdeling weer een Open Tuinendag. U kunt deze keer terecht in de tuinen van de familie van de Plas aan de Bosscheweg 19 in Berkel-Enschot en inTheetuin De Brandshof van Sjef v.d. Brand aan de Slimstraat 91 in Udenhout.

 1. De tuin aan de Bosscheweg (foto 1 en 2) is een mooie en gezellige tuin. Voor en achter het huis vind je veel bloeiende planten, twee vijvers, strak geschoren hagen, fraaie bomen, gezellige zitjes. Het perceel is ongeveer 1100 m2 groot. Jeanette en Aad van de Plas zorgen dat de koffie klaar staat en zullen alle gasten met genoegen ontvangen en te woord staan!
 2. De Theetuin Brandshof in Udenhout (foto 3) is jaren geleden al eens te bezichtigen geweest tijdens een open dag. Als je aan de voorkant staat van deze oude boerderij, heb je er geen flauw idee van dat er aan de achterkant zo’n mooie theetuin is. Bloemig, kleurig, romantisch: het zijn maar een paar woorden die bij deze tuin passen. Daarom is het leuk om dit met eigen ogen te komen bekijken!

Zaterdag 25 mei Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Wegens succes in september 2018 herhalen wij dit voorjaar de bloemenworkshop bij Marianne de Bont van Bloemenboerderij De Langendam. Zij heeft een bijzondere tuin met een prachtige uitgestrekte pluktuin, die er nu heel anders uitziet dan in het najaar. Toen waren er veel eenjarigen in bloei, nu zijn het de vaste planten en vroege bloeiers waar we een mooi boeket mee kunnen samenstellen.
We starten met het vullen van een emmer met water. Met die emmer en een schaar gaan we naar de pluktuin en plukken naar hartenlust bloemen in kleuren naar eigen smaak. Terwijl de bloemen zich volzuigen met water, gaan we zelf een kopje koffie of thee drinken. In de tussentijd vertelt Marianne over haar tuin. Na de pauze schikken we onder haar leiding met onze bloemen een fraai boeket. Ook de rest van de tuin, met onder meer een moestuin, een paddenpoel en een stukje bos zijn de moeite waard.
Voor deze activiteit vragen wij de deelnemers een eigen bijdrage voor de bloemen. Dat bedrag wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Neem dus vooral je broer/zus, zoon/dochter, buurman/-vrouw of een vriend of vriendin mee!
Datum en tijd: zaterdag 25 mei 2019 vanaf 10.00 uur
Plaats: ’t Vaartje 108, 5165 ND Waspik (niet ver van De Efteling)
Kosten: bij deelname vanaf 15 personen is de eigen bijdrage € 10,-. Bij minder dan 15 personen is dat € 13,50 en bij minder dan 8 personen € 16,50. Dat is inclusief koffie/thee, workshop en een zelfgemaakt boeket!
Aanmelden: uiterlijk 18 mei bij ineke@sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 24 78 56 35.

Zaterdag 23 maart Tegelactie in samenwerking met Intratuin

Op zaterdag 23 maart staan Diana Verbrugh en Ria Romein namens Groei & Bloei weer klaar met plantjes in het filiaal van Intratuin in Tilburg-Zuid (Stappegoorweg). Wilt u ook meedoen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’?
Haal dan op zaterdag 23 maart een tegel uit uw tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin. In ruil krijgt u twee gratis vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij!

Zaterdag 6 april Voorjaarsevenement in Goirle

Ook dit jaar organiseert het bestuur van de afdeling Groei & Bloei Tilburg e.o. weer een voorjaarsevenement samen met het Biodiversiteitsteam Goirle en De Heemkundige Kring. Dit wordt wederom gehouden op de prachtige locatie van de stichting Heemkunde te Goirle buiten op het terrein of in de zogenaamde ‘Potstal’, dit hangt af van de weersomstandigheden.
De essentie van dit evenement is om zaden en planten onderling te ruilen. U kunt dus zaden en stekjes en planten meenemen en deze ter plekke ruilen. Naast deze ruilbeurs zijn er korte informatierondes over onder andere de groene, onderhoudsvriendelijke tuin en het nut van planten. Dit jaar is bijvoorbeeld in Goirle het item:‘hoe vangen we regenwater op’ actueel. Kortom er is genoeg informatie om onder het genot van een kopje koffie met elkaar te delen.
Datum en tijd: zaterdag 6 april van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 Goirle
Kosten: toegang is gratis