Tilburg

Welkom bij Groei & Bloei
Tilburg

Uitgelicht

125 jarig bestaan, onze geschiedenis

Het was eind 19e eeuw (1897) een heel andere tijd, maar toch is veel hetzelfde gebleven....

Meer

Terugblik 2024

Aan een activiteit deelgenomen? Hier kunt u het nogmaals meebeleven...

Meer

Onze activiteiten in 2024

Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw...

Meer

WORMENWORKSHOP: LEREN COMPOSTEREN MET TIJGERWORMEN

Op 19 en 20 april zijn er weer enkele workshops voor mensen die willen leren composteren, met wormen. Deze vinden plaats op de Wormentuin Tilburg bij Un Bietje Groen. Vorig jaar is deze ware wormenboulevard geopend met 7 verschillende wormenverblijven: van een indoor wormenrestaurant tot makkelijk wormenhotel. Op deze tuin kun je zien hoe ze werken, wat daar de voordelen van zijn en kun je leren hoe je aan de slag gaat met je eigen wormenfamilie.

WormenFanClub

Omdat in potgrond vaak turf en veen zit, omdat wormenthee de meest rijke plantenvoeding is die er is, omdat je je groenbak ontziet en veel minder ongewenste insecten rondom je container krijgt, omdat wormen de enige dieren zijn die nieuwe aarde kunnen maken én omdat het dus te gek is om zelf te composteren, willen Janneke en Moniek van de Wormentuin het zoveel mogelijk mensen makkelijk maken om te beginnen en delen ze graag hun ervaring.
Je kunt zelf kijken welk hotel het meest geschikt is voor jou en je tuin. Er zijn zelfs wormenhotels die speciaal gemaakt zijn voor een balkon.De afgelopen weken vonden de eerste wormenworkshops met basisschoolleerlingen plaats met enkele groepen ⅚ van BS Pendula in het kader van Brede Talentontwikkeling.
De tientallen kinderen genoten van de wriemelige wormen en de sterke verhalen, velen zijn spontaan lid geworden van de WormenFanClub.
Wil je weten hoe de workshops en bezoeken werken? Kijk dan op opgroenevoet.nl/project/wormentuin-tilburg

 

FACEBOOK Groei & Bloei Tilburg

De nieuwe Facebookpagina van Groei & Bloei Tilburg staat in de startblokken! We gaan daar de activiteiten van Groei & Bloei Tilburg e.o. promoten.
En natuurlijk delen we ook interessante groenweetjes van Groei & Bloei en anderen!
Klik hier Facebook om deze pagina te gaan volgen, te liken en te delen!

Jaarverslag over 2023

Het Jaarverslag 2023 van de secretaris KMTP Groei & Bloei afdeling Tilburg e.o.is hier te vinden

VAN HET BESTUUR

De start van 2024, een heel nieuw jaar met allerlei plannen voor de tuin. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik zit inmiddels weer te popelen om aan de slag te gaan. We moeten nog wel even geduld hebben voor we kunnen beginnen met zaaien, anders worden het straks allemaal weer van die lange dunne sprieten. Een tip als je niet kunt wachten op het nieuwe seizoen: ik zaai al jaren in januari en februari enkele keren tuinkers of andere kiemen in huis. Dat kan heel goed en je ziet zo ook het eerste zelf gezaaide groen verschijnen. Maar ook buiten kunnen we natuurlijk genieten van bijvoorbeeld de helleborus, de sneeuwklokjes en hopelijk de eerste zachte dagen. Vanuit het bestuur wensen we je in elk geval heel veel tuinplezier het komende jaar.
De plannen van onze vereniging leest u in deze Nieuwsbrief. Ook kijken we nog even terug op de laatste activiteiten, zoals de zeer natte wandeling in Vessem, het bezoek aan de Maretakkenkwekerij en de snoeicursus. Voor 2024 heeft de programmacommissie zoals gewoonlijk uitstekend werk verricht en een heel leuk en divers programma samengesteld (zie laatste pagina). Zeker een keer meegaan als je dat nog nooit deed. We zijn een open club en laten graag mensen van buiten meedoen aan activiteiten, uiteraard wel tegen een iets hogere bijdrage, maar het is natuurlijker nog fijner als je lid wordt.
In deze Nieuwsbrief vind je ook de agenda en de stukken voor de jaarvergadering, in Goirle deze keer. We nemen afscheid van bestuurslid Ton van den Boom, onze altijd nauwgezette en daarbij ook nog heel sympathieke secretaris. We gaan hem missen, maar gelukkig hebben we al een goede opvolger gevonden in Marion Corvers die al een tijdje warm draait in het bestuur.
Om het bestuur enthousiast en ‘fris’ te houden vinden we het belangrijk dat er ook regelmatig nieuwe mensen in komen. Volgend jaar lopen de twee termijnen van de voorzitter, Kitty Kolen, af en haar werkzaamheden stoppen dan ook. We zijn dus op zoek naar een nieuwe voorzitter. Als je er meer van wilt weten, je wilt het zelf doen of je kent iemand die geïnteresseerd is, horen we het graag. Kort samengevat is het een leuke klus voor een goed draaiende afdeling van de oudste tuinclub van het land, die niet bijzonder veel tijd vraagt!
Kitty Kolen-Megens, voorzitter Groei &B loei afdeling Tilburg e.o.

 

CURSUS BLOEMSCHIKKEN IN 2024

Wat een leuke hobby is bloemschikken!
Heerlijk om een mooi arrangement te maken met plantaardige materialen die je zelfs grotendeels uit je eigen tuin kunt halen. De huidige groepen bloemschiksters zijn ook nu weer enthousiast begonnen met bloemschikken.  Door de cursus te volgen ga je beter naar je tuin en de natuur kijken en waardeer je planten meer. In de herfst zijn er decoratieve vruchten, zaaddozen en bladeren te vinden en in het voorjaar zijn bijvoorbeeld de bloembolletjes mooie materialen om een prachtige schikking van te maken. Ideeën krijgt u ook door de docenten aangereikt. Daarna maakt u passend bij uw interieur een fraai werkstuk. Els Verhoeven start in januari weer een cursus bloemschikken van 5 lessen.
Wanneer: de bloemschiklessen in 2024 zijn op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
Data: 30 januari, 20 februari 12 maart, 2 en 23 april
Plaats: in De Deel, Frankische Driehoek 3 in Goirle
Kosten: de kosten voor de cursus van 5 lessen zijn € 58,75 voor leden en € 65,00 voor niet-leden van Groei & Bloei. Dit is inclusief steekschuim, groen bloemistendraad en koffie of thee.
Informatie en opgeven: bij Diana Verbrugh: 013 - 511 19 12 of e-mailadres foliogroen(at)gmail.com

NIEUWS VAN GROEITUIN013

De TuinplantenhubIn GroeiTuin013 waren we dit jaar te gast voor twee excursies. Interessant en leerzaam was het zonder meer. Ons werd gevraagd in deze Nieuwsbrief aandacht te schenken aan de door één van hun medewerkers geïnitieerde ‘plantenhub’. Wat is de bedoeling? Als u in uw tuin bezig bent en tot de conclusie komt dat er planten gehalveerd of opgeruimd moeten worden, gooi ze dan niet weg! GroeiTuin013 heeft een hoekje ingeruimd, waar die planten kunnen komen logeren. Ze wachten daar op een nieuw plekje in de tuin van iemand die niet zo maar geld opzij kan leggen om planten aan te schaffen bij een tuincentrum. Het mes snijdt dus aan minstens twee kanten: overtollige planten blijven behouden én u helpt er iemand mee die het waarschijnlijk minder breed heeft dan uzelf. Een mooi streven toch?!
Het adres is: GroeiTuin013, Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg.

Voor tomaten en peper liefhebbers
Medio januari 2024 starten we met een opkweekproject van tomaten- en peperplanten. Van beide een uitgebreid scala aan rassen. Tomaten van kerstomaten, middenmaat tomaten tot vleestomaten. De pepers van mild, heet tot zeer heet. Het zijn veelal minder bekende rassen die we selecteren op smaak, opbrengst en waar mogelijk op ziekteresistentie. Ook de variëteit aan kleuren is groot. Van zowel pepers als tomaten kunnen we ook planten leveren die het prima in een pot doen. Voor pepers geldt dit voor alle rassen. De planten worden biologisch opgekweekt en zullen medio mei 2024 leverbaar zijn.
Wanneer u hierin interesse heeft kunt u dit vóór 5 december doorgeven middels een mail aan theo(at)hetwerkt.eu. U ontvangt daarop een lijst met rassen en kunt aangeven welke en hoeveel planten u wilt afnemen. Voor vragen kunt u me ook bellen, 06 5159 8730.
Voor nadere informatie over Groeituin013 kunt u terecht op www.groeituin013.nl.
Met vriendelijke groet, GroeiTuin013, Theo Sanders teeltcoördinator

JUBILEUMBOEK KAAISTOEP

Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek in de Kaaistoep geeft de KNNV-afdeling Tilburg het boek De Kaaistoep uit. Het boek is geschreven door Paul van Wielink, Ron Felix, Jaap van Kemenade, Ad Mol, Theo Peeters, Guido Stooker en 23 gastauteurs en bevat bijdragen over 25 jaar onderzoek, de onderzoekers en de biodiversiteit in het gebied. Het is een prachtig boek van ruim 700 pagina’s, met veel beeldmateriaal. Het boek is voor € 25,- online te bestellen en te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle.
Het boek bevat enorm veel foto’s en info over alle planten, vogels, insecten, amfibieën enz. Afgelopen januari (2020) zijn we met 25 leden van G&B afd. Tilburg e.o. onder begeleiding van een IVN gids in een klein deel van de Kaaistoep geweest. De tijd was toen te kort om er een goed beeld van te krijgen. Als u interesse heeft om er meer over te weten te komen is het boek te lenen in de bibliotheek of eventueel te bestellen via de boekhandel. Verdere info hierover is te vinden op: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/boek-de-kaaistoep
Cees van Abeelen

Tuinlog

22 Mar

Paul

De roze sneeuw…

29 Feb

Paul

Een tuin is als een vriend…

Meer

Agenda

24 Apr

BEZOEK FUCHSIAKWEKERIJ ZEELENBERG IN DONGEN…

Sinds 2016 is kwekerij Zeelenberg met hun grote…

21 May

BUSREIS NAAR ROTTERDAM DINSDAG 21 MEI

Op dinsdag 21 mei staat weer een busreis gepland.…

Meer