Tilburg

Welkom bij Groei & Bloei
Tilburg

Uitgelicht

125 jarig bestaan, onze geschiedenis

Het was eind 19e eeuw (1897) een heel andere tijd, maar toch is veel hetzelfde gebleven....

Meer

Terugblik 2023

Aan een activiteit deelgenomen? Hier kunt u het nogmaals meebeleven...

Meer

Onze activiteiten in 2023

Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw...

Meer

Wij publiceren ook op facebook

KUNST IN THEETUIN BRANDSHOF UDENHOUT zondag 25 juni

Op zondag 25 juni 2023 is  er weer kunst te zien in de Theetuin Brandshof.
14 kunstenaars zullen hun werk tentoonstellen en hun werk uitoefenen.
We zijn geopend van  11.00 tot 17.00 uur.
Entree is gratis, en u kunt tevens onder het genot van een gratis kopje koffie of thee van de tuin genieten!
Theetuin Brandshof , Slimstraat 91 Udenhout.    https://www.theetuin-brandshof.nl/

VAN HET BESTUUR

De rust is weer een beetje weergekeerd. Na alle zaken die vorig jaar de revue zijn gepasseerd vanwege het jubeljaar, zijn we nu weer in wat rustiger vaarwater terecht gekomen en kunnen we terugvallen op oude routines. Dat wil niet zeggen dat we op onze lauweren kunnen gaan zitten uitrusten. Nee! De oude routines houden in: de nieuwsbrieven, de geplande activiteiten, een blik naar de toekomst.
Welnu, de tweede Nieuwsbrief van dit jaar ligt al weer voor u. Met een aankondiging van diverse activiteiten: de Groene Voetenmarkt op 13 mei, een bezoek aan het voedselbos op 10 juni, de Toffe Tuinen route op 17 en 18 juni. Dus genoeg uitnodigende en uitdagende activiteiten voor wie wil. Uiteraard enkele terugblikken op dingen die al weer voorbij zijn: een interessante lezing over Voedselbossen en de Tuinreis naar Demen en Wageningen.
En dan de toekomst….  We zijn heel erg blij met de aanmelding van een kandidaat-secretaris. Zij zal binnenkort gaan meedraaien als gast van het bestuur om in ieder geval al een idee te krijgen van wat het secretariaatswerk allemaal inhoudt bij onze afdeling. Verder zullen Theo en Arianne zich buigen over ons account bij Facebook. Dat moet wat aantrekkelijker, meer uitnodigend en uitdagender gaan ogen, zodat bezoekers meteen in de ban geraken van wat wij als groene vereniging te bieden hebben. Mieke en Ton buigen zich over de nieuwe mailbox van Groei & Bloei, zodat ook voor de toekomst continuïteit in nieuws- en postverwerking gewaarborgd zal zijn. Genoeg te doen dus voor iedereen. Maar vooral voor onze leden: laat je zien bij onze lezingen en excursies. Laat je ook horen als er wensen of nieuwe ideeën zijn. Dan houden we met zijn allen de zaken levendig en in leven. Ton van de Boom secretaris

AFSCHEID INEKE SINNEMA

Ineke wordt bedankt voor haar jarenlange inzet voor de programmacommissie.
Dat heeft ze al die tijd met veel enthousiasme gedaan, waarbij ze altijd met goede ideeën  aankwam.
De dank voor alle inzet wordt onderstreept met een bosje bloemen en een cadeaubon.
Arianne Verhoeven volgt haar op.

OPROEP

Doe mee met de Toffe Tuinenroute in Tilburg en Goirle op 17 en 18 juni
Groei & Bloei organiseert al jaren een Nationale Tuinweek, dit jaar van 10 t/m 18 juni 2023 met in het laatste weekend een open tuinenweekend. Als afdeling hebben we enkele keren ook in deze regio open tuinen georganiseerd, daarnaast bestaat in Tilburg al sinds 10 jaar een succesvolle ‘Toffe Tuinenroute’. Wij vonden het tijd om de handen ineen te slaan. Dit jaar organiseren we als Groei & Bloei Tilburg e.o. én Stichting op Groene Voet gezamenlijk de Toffe Tuinen Route tijdens het landelijke Open Tuinenweekend van Groei & Bloei op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Dit jaar breiden we dat ook uit naar Goirle, dan zijn er straks niet alleen tuinen te bezoeken in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout, maar ook in Goirle!

We zijn dus op zoek naar mensen in deze plaatsen die op zaterdag 17 en/of zondag 18 juni hun tuin open willen stellen voor anderen.
Voor de gezelligheid, voor inspiratie, creativiteit of om eens te laten zien wat je ook kunt doen met dat kleine of iets grotere stukje grond. Je kunt er zelf voor kiezen of je alleen de zaterdag mee doet, alleen de zondag of beide dagen. Bij Groei & Bloeiers zit vaak heel veel ervaring, want voor de meeste van onze leden is bezig zijn met groen een levenswijze en niet het gevolg van de laatste hype. Laten we inspiratie en informatie delen en bezoekers laten zien dat er echt meer kan dan tegels of een strak gazonnetje. Uw tuin hoeft daarvoor echt niet perfect te zijn. We weten allemaal dat bezig zijn met groen met vallen en opstaan gaat, dat mag ook zichtbaar zijn. Meld je aan en je tuin wordt ook opgenomen in de route zodat mensen een bezoek kunnen brengen.
Meer informatie en aanmelden op www.toffetuinentilburg.nl.
Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen tuin open te stellen is het natuurlijk leuk om bij anderen te gaan kijken. Stel je eigen route samen met de plattegrond die digitaal beschikbaar is (zie bovenstaande link). Het afgelopen jaar waren er maar liefst 40 tuinen te bezoeken. Het gaat daarbij echt om van alles: van een volkstuinvereniging en buurtmoestuin tot particuliere tuinen in alle soorten en maten van mensen die al lang bezig zijn of vrij ver gaan met klimaatvriendelijk tuinieren tot mensen met meer traditionele tuinen. In de omschrijving zie je om wat voor soort tuin het gaat en je kiest eenvoudig wat jou aanspreekt. Altijd krijg je een enthousiast verhaal van de eigenaar te horen en vaak krijg je er ook nog koffie of thee bij.
“Het is elke keer weer heel leuk en gezellig: Het is fijn om op de fiets zo de stad te (her)ontdekken en er worden heel veel leuke contacten gelegd. Samen de stad groener en fleuriger maken, dat is toch het gezamenlijke doel.” Janneke de Vries, initiatiefnemer

STUDIECLUB ‘GRENSONTWIKKELING’ IN HET ARBORETUM VAN OUDENBOSCH

 Na diverse succesvolle tentoonstellingen in onder andere Arboretum Kalmthout, het van Goghjaar in Zundert  en de Stadsgalerij in Breda, exposeert studieclub ‘Grensontwikkeling’ van 27 mei t/m 11 juni 2023 in het Arboretum van Oudenbosch met plantaardige arrangementen en objecten.
Het geëxposeerde werk is gemaakt door 9 clubleden uit Nederland en België met een passie voor westerse bloemsierkunst en Ikebana (te weten Mai Bresseleers, Rit Bresseleers, Els Goos, Anneke Herijgers, Gonneke Janssen, Chris Rodolf, Jacolien Schellekens, Diana Verbrugh en Dirk Verbrugh). Sinds 2000 komen zij maandelijks bij elkaar. Zij zoeken dan steeds - met een thema - de grenzen op van de plantaardige vormgeving. Vooral materialen die de natuur in al haar kleuren en vormen biedt, zijn verwerkt tot fraaie composities. In deze tentoonstelling zijn hun individuele werken en groepswerk te bewonderen.
Locatie: Achter ‘t postkantoor 1, 4731 PM Oudenbosch
Entree en openingstijden: https://www.arboretumoudenbosch.nl/

PLANTENFESTIJN IN DE TUINEN VAN APPELTERN

Het hele jaar door is er in De Tuinen van Appeltern volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. De meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen spelen daarbij een grote rol. Maar omdat de plantenwereld van Appeltern in feite groter is dan de tuinenwereld is het initiatief genomen om het Appeltern Plantenfestijn te organiseren. De planten van Appeltern en de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers staan dan twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

GROEI & BLOEI
Dit voorjaar wordt het Groei & Bloei paviljoen, wat op de Floriade stond, herbouwt in Appeltern. Er wordt ook een echte Groei & Bloei tuin bij aangelegd. De 'eigen' plek op Appeltern wordt ook gebruikt om activiteiten te organiseren.
Programma Appeltern Plantenfestijn 2023
Tijdens het Appeltern Plantenfestijn wordt een aantal gratis activiteiten georganiseerd waar u aan deel kunt nemen. Meer uitleg en tijden volgen op de website van Appeltern.
Zaterdag 24 en zondag 25 juni 2023:

  • Het tuininspiratiepark en de 'Planten Promenade' zijn geopend van 10:00 tot 18:00 uur
  • Noviteitenborder met honderden soorten
  • Rondleidingen in Nationale Vaste Plantentuin
  • Bloemschikdemonstraties en doorlopend inloopworkshops bloemschikken door Groei & Bloei
  • Uitleg in Wilde Weelde Wereld
  • Uitleg bij Bloomingfields
  • Fort Kruiwagens heeft 20 kruiwagens ter beschikking gesteld voor een ludieke Tiny Garden Kruiwagen Challenge. De kruiwagens worden door leden van Groei & Bloei op creatieve wijze voorzien van een Tiny Garden en opgesteld in het park tijdens het Plantenfestijn

Alleen op zaterdag 24 juni:
Officiële opening van de "Groei & Bloei" Tiny House. Dit circulair gebouwde kunstwerk stond vorig jaar nog op de Floriade te pronken en is in Appeltern weer opgebouwd.
Alleen op zondag 25 juni:
Om 14.00 uur finale landelijke bloemschikwedstrijden. Hier strijden de golden ticket winnaars van de afgelopen regiobloemschikwedstrijden tegen elkaar.
Locatie: De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern, Gelderland
Entree: volwassenen € 17,95 en 65+'ers € 15,95. Kinderen (van 2 tot 18 jaar) € 12,50, Kinderen (van 0 tot 2 jaar) GRATIS
Parkeren: GRATIS
Uitgebreide informatie is te vinden op:
https://appeltern.nl/nl/appeltern_plantenfestijn/ en
https://groei.nl/actueel/groene-evenementen/appeltern-plantenfestijn-bij-de-tuinen-van-appeltern

EN DE WINNAAR WAS…

Cees van Abeelen (van onze programmacommissie) was afgelopen jaar een van de gelukkige winnaars onder de trouwe leden (willekeurig gekozen, langer dan 10 jaar lid) van een set tuingereedschap. Een plantschepje, cultivator en cape cod wieder plus ophangrekje en dat alles voorzien van zijn eigen naam en het jaar waarin hij lid is geworden. Hopelijk volgen er nog meer winnaars want ook in onze regio zijn er genoeg leden met die status!

GEZOCHT

Vrijwilligers én planten voor Tilburgse Tegeltuin Challenge
Katja Staring: De komende maanden coach ik een aantal Tilburgse tegeltuinbezitters met het onttegelen van hun tuin in het kader van de ‘Tilburgse Tegeltuin Challenge’. Deze organiseer ik in opmaat naar mijn nieuwe boek Van tegeltuin naar Jungle dat ik schreef naar aanleiding van het onttegelen van mijn eigen tuin (verschijnt begin 2023).
Het idee is dat de deelnemers tegels uit hun tuin wippen en de volgende zomer in een groene oase zitten. Deelnemers zijn enkele jonge starters, een buurthuis en ook een horecazaak wil aanhaken. Ik organiseer deze challenge geheel vrijwillig en be-dacht dat wat ondersteuning vanuit de leden van Groei & Bloei goed zou passen. Ik zoek:
♦ Vrijwillige ‘buddies’ die het leuk vinden om een keer actief mee te helpen of beschikbaar zijn voor advies
♦ Tuiniers die tuinplanten over hebben en deze graag ter beschikking stellen
Heb je Interesse? Stuur een mailtje naar mij, Katja Staring, via info(at)dailygreenspiration.nl

JUBILEUMBOEK KAAISTOEP

Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek in de Kaaistoep geeft de KNNV-afdeling Tilburg het boek De Kaaistoep uit. Het boek is geschreven door Paul van Wielink, Ron Felix, Jaap van Kemenade, Ad Mol, Theo Peeters, Guido Stooker en 23 gastauteurs en bevat bijdragen over 25 jaar onderzoek, de onderzoekers en de biodiversiteit in het gebied. Het is een prachtig boek van ruim 700 pagina’s, met veel beeldmateriaal. Het boek is voor € 25,- online te bestellen en te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle.
Het boek bevat enorm veel foto’s en info over alle planten, vogels, insecten, amfibieën enz. Afgelopen januari (2020) zijn we met 25 leden van G&B afd. Tilburg e.o. onder begeleiding van een IVN gids in een klein deel van de Kaaistoep geweest. De tijd was toen te kort om er een goed beeld van te krijgen. Als u interesse heeft om er meer over te weten te komen is het boek te lenen in de bibliotheek of eventueel te bestellen via de boekhandel. Verdere info hierover is te vinden op: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/boek-de-kaaistoep
Cees van Abeelen

 

 

 

Tuinlog

28 May

Veris-lente

2023 week 21 maand nat -  maand droog

18 May

Harry Hakvoort

Niet uit te spreken…

Meer

Agenda

Er zijn geen agenda items gevonden