Tilburg

Welkom bij Groei & Bloei
Tilburg

Uitgelicht

125 jarig bestaan, onze geschiedenis

Het was eind 19e eeuw (1897) een heel andere tijd, maar toch is veel hetzelfde gebleven....

Meer

Terugblik 2024

Aan een activiteit deelgenomen? Hier kunt u het nogmaals meebeleven...

Meer

Onze activiteiten in 2024

Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw...

Meer

OPEN TOFFE TUINEN TILBURG ROUTE OP 15 EN 16 JUNI

Pak de fiets of doe je wandelschoenen aan en doe inspiratie op voor jouw gezonde tuin.
Op zaterdag 15 en zondag 16 juni is het de 11e keer dat de route langs open Toffe Tuinen in Tilburg georganiseerd wordt. Inwoners en samenwerktuinen zetten de deur open en bieden zo een inspirerende tocht langs meer dan 30 tuinen.

Een Toffe Tuin is inspirerend
Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. Van een creatieve stadstuin tot bijzondere tuin in het buitengebied; ze zijn heel verschillend. We vinden dat deze niet strak hoeven te zijn of onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om het delen van ideeën en gezelligheid. De enthousiaste tuinliefhebbers delen graag hun kennis en ervaring. In sommige tuinen zijn ook plantjes te koop, in anderen iets lekkers.

Goed voorbeeld…
“Maar liefst 68% van de Tilburgse tuineigenaren kiest voor een groot gedeelte verstening, wat natuurlijk leidt tot het opslaan van warmte en bijdraagt aan het hitteprobleem in de zomer. Omdat 40% van het Tilburgs oppervlak in handen van bewoners is, kunnen we best samen bijdragen aan een gezonde en groene omgeving.
Soms kun je daar wat ideeën bij gebruiken en wat is er nou leuker dan bij andere tuinen te kijken? Zo zie ik elk jaar leuke ideeën of praktische voorbeelden die ik gebruik voor mijn eigen tuin.’‘ aldus Janneke de Vries, initiatiefnemer sinds 2017.

De 11e editie: Natuur is ook cultuur
Samen met Groei & Bloei Tilburg is gekozen voor dit thema, vanwege de verbinding tussen mensen op het gebied van tuinen en wat we erin doen. Van moestuinieren, de zon aanbidden, rusten, wel of niet snoeien, knutselen en bouwen, spelen en eten. Dat is tuincultuur.

Open dag
Naast de tuinen van inwoners nemen verschillende ‘samenwerk’ tuinen de kans om een open dag te organiseren, zoals Un Bietje Groen, Begraafplaats Vredehof, Volkstuinen Moerenburg en Bloementuin st. Franciscus.

Andere indeling in 2024
Vanwege de toenemende belangstelling en bezoekers die graag op de fiets of te voet een route willen afleggen, wordt de plattegrond dit jaar opgedeeld in 2 delen. Alles links van de ringbaan West is op zaterdag te bezoeken, op zondag 16 juni zijn de tuinen aan de oostkant van de gemeente Tilburg open.

Pak de fiets
Sommige tuinen liggen zo ver van elkaar dat er makkelijk een mooie fietsroute te maken is. Posters en bordjes geven aan waar de entree van de tuin precies is.
Bezoekers kunnen de digitale plattegrond met deelnemende tuinen bekijken en opvragen via de website toffetuinentilburg.nl.

Contact
Meer informatie en/of foto’s via Janneke de Vries: Janneke(at)opgroenevoet.nl
Mede organisatie Groei & Bloei Tilburg
OpGroeneVoet.nl
of toffetuinentilburg.nl

FACEBOOK Groei & Bloei Tilburg

De nieuwe Facebookpagina van Groei & Bloei Tilburg staat in de startblokken! We gaan daar de activiteiten van Groei & Bloei Tilburg e.o. promoten.
En natuurlijk delen we ook interessante groenweetjes van Groei & Bloei en anderen!
Klik hier Facebook om deze pagina te gaan volgen, te liken en te delen!

GA MEE OP TUINREIS GROEI & BLOEI AFDELING GEMERT E.O.

Op zaterdag 22 juni is de jaarlijkse tuinreis van afdeling Gemert.
Ook niet-leden en andere tuinliefhebbers kunnen meegaan.
Dit jaar staan twee bijzondere tuinen en een kwekerij annex boerderijtuin in Gelderland op het programma. Laat u zich deze dag ook verrassen?

De tuinen zijn gekozen om hun unieke karakter en de passie voor het tuinieren.
Bij aankomst vertelt de eigenaar over de geschiedenis en het onderhoud van zijn tuin.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en daarna kan in alle rust en gezelligheid van de mooie tuinen genoten worden.

De bus vertrekt om 8.15 uur vanaf het Ridderplein te Gemert.

De deelnameprijs bedraagt € 55,- voor leden en € 65,- voor niet leden.
Hierbij is een uitgebreide lunch inbegrepen.
De reissom is te voldoen op rekening NL57 RABO 0116 1974 63 van Groei & Bloei Gemert onder vermelding van uw voor- en achternaam.
Aanmelden kan tot 20 juni bij mevrouw Betsie vd Heijden tel. 04923-62861 of 06-46223362 of stuur e-mail naar: betsievanderheijden(at)kpnmail.nl
Uw deelname is definitief na ontvangst van de reissom.

VAN HET BESTUUR

Als ik dit bericht schrijf is het eind april. Het zou dus al een volle maand voorjaar moeten zijn. En ja: de magnolia’s hebben prachtig gebloeid, de fruitboombloesem is alweer uitgesneeuwd, bomen staan volop in blad, bollen lijken bijna alweer op hun retour en vaste planten beginnen de zwarte grond te bedekken. De enkele mooie, warme lentedagen droegen de belofte in zich van een stralend voorjaar. Maar vooralsnog is die belofte niet echt ingelost: wat is het nog nat en koud. Tuinpaden lijken op modderpoelen, gazons zijn zo doorweekt dat vooral het mos goed gedijt en kwetsbare kuipplanten staan nog veilig binnen.
Als je niet naar buiten kunt dan zoek je natuurlijk binnen dingen te doen: volop voorzaaien om na de ijsheiligen - half mei - het zomergoed uit te kunnen planten, inspiratie op te doen in boeken en natuurlijk bij activiteiten van onze afdeling. Zo waren er veel leden naar de Algemene Ledenvergadering van 24 februari gekomen die gevolgd werd door een wandeling en een gezellige nazit bij restaurant Mozes in Goirle waar we het glas hieven op scheidend secretaris Ton van den Boom; lees daarover de bijdrage van voorzitter Kitty Kolen. Het bloemschikken op 6 maart bleek een succes te zijn, er was 20 maart een boeiende lezing over moestuinen en op het bezoek aan de Fuchsiakwekerij op 24 april kwam een grote groep belangstellenden af.
Ook al kwam het tuinseizoen wat langzamer dan gewenst op gang, plannen zijn er meer dan genoeg. Zo leest u in dit nummer meer over de ‘Toffe Tuinen dagen’ (15 en 16 juni), over het bezoek aan de Hobbytuin ‘Puur Natuur’ (6 juli), over een lezing ‘fruit verwerken’ (22 augustus) en over de septemberexcursie naar ‘Un bietje Groen’.
In het tijdschrift Groei & Bloei heeft u ook kunnen lezen dat het landelijk bestuur van de Vereniging per 1 januari een nieuwe voorzitter heeft: Femke Lampe. Een van haar eerste acties is uitgebreid kennismaken met de afdelingen. Onze afdeling bleek als eerste gereageerd te hebben: op woensdag 29 februari kwam een afvaardiging van ons bestuur en leden samen met Femke en Mariette van Vught (die de zorg draagt voor de landelijke Nieuwsbrief en de socials) naar Goirle om kennis te maken. Na beide dames bijgepraat te hebben over de activiteiten van onze afdeling bogen we samen over de vragen wat het Landelijke bureau – dat zich vooral sterk wil maken voor verbinden van en uitwisseling tussen afdelingen - voor onze afdeling zou kunnen betekenen en hoe wij nieuwe leden benaderen en proberen te binden. Een aandachtspunt dat we ook onder hun aandacht hebben gebracht betreft het werven van nieuwe bestuursleden. Actueel voor onze afdeling omdat de bestuurstermijn van Kitty Kolen eind dit jaar eindigt. Ook zou versterking wenselijk zijn voor website, Nieuwsbrief en PR. Lees meer hierover in onderstaand artikel. Veel lees- en nog meer tuinplezier komende maanden.  
Marion Corvers, secretaris

GEZOCHT BESTUURSLEDEN: VOORZITTER EN VERSTERKING PR

Het bestuur van de afdeling Groei & Bloei afdeling Tilburg e.o. is op zoek naar twee enthousiaste leden die willen aanschuiven in ons bestuur. Het gaat om een voorzitter en daarnaast iemand die versterking kan bieden aan het vullen van de website, het maken van de Nieuwsbrief en PR activiteiten, met de bedoeling om deze functie mettertijd over te nemen.

Taken van de voorzitter

 • Voorbereiden en leiden van de algemene ledenvergadering en bestuursvergaderingen
 • Zorgen dat besluiten genomen worden en ook uitgevoerd
 • Coördineren en uitvoeren van bestuurswerkzaamheden
 • Regelmatig aanwezig zijn bij activiteiten
 • Alert zijn op sfeer en betrokkenheid van leden binnen de vereniging en bestuur
 • Verwelkomen nieuwe leden per mail
 • Vertegenwoordigen van de vereniging
 • Initiatief nemen met betrekking tot visieontwikkeling en toekomstig beleid van de vereniging

Taken bestuurslid PR / communicatie

 • Algemene coördinatie van de communicatie en voorlichting binnen de  vereniging G&B afdeling Tilburg.
 • Zorgen dat de communicatiekanalen zoals de website, Nieuwsbrief, Facebook actueel zijn en op elkaar afgestemd. NB: op enkele onderdelen zijn ook andere vrijwilligers actief
 • Maken van de Nieuwsbrief en deze versturen. De content/inhoud komt van de Programmacommissie en bestuursleden
 • Handig zijn in het bewerken en plaatsten van foto’s op de website en in de Nieuwsbrief
 • Bijhouden van het email adressenbestand voor de Nieuwsbrief
 • Content uit de Nieuwsbrief en (pers)berichten van andere organisaties waarmee we samenwerken plaatsen op de website (Typo3, een eenvoudig content management systeem)
 • Hiervoor kunt u een cursus volgen die de landelijke Vereniging Groei & Bloei organiseert.
 • Bijwonen van de bestuursvergaderingen (4 tot 5 maal per jaar), waar o.a. het programma en de inhoud van de Nieuwsbrief besproken wordt
 • Schrijven van artikelen en persberichten is een pré, maar niet noodzakelijk

Bent u geïnteresseerd in een van deze functies of heeft u vragen? Neem dan contact op met Kitty Kolen voorzitter, k.kolen(at)home.nl of Mieke van Doorn, PR mieke.van.doorn(at)planet.nl

BERICHT VAN EEN VAN ONZE LEDEN

Na 18 jaar met veel passie en plezier hobbymatig Hemerocallisen te hebben gekweekt, is voor mij de tijd gekomen om het rustiger aan te doen. De beslissing is niet makkelijk gevallen maar ik zal afscheid van het kweken van de Hemerocallissen moeten nemen. 714 planten zullen van eigenaar gaan wisselen. Er zijn 11 nieuwe cultivars, door mij gekweekt en aangemeld bij de American Hemerocallis Society: Simons Gift for Irma, Simons Frisian Black, Simons Frisian Silk, Simons Frisian Dream, Simons Frisian Velvet, Simons Frisian Lady, Simons Frisian Heartbeat, Rolfje, Queen Beatrix, Queen Maxima, Erika Terpstra. Daarnaast heb ik een ontelbaar aantal cultivars ontwikkeld die een eigen "gardenname" hebben gekregen, de Ascella's. De planten staan in potten van circa 5 liter, 7,5 liter, 10 liter, 20 liter en nog iets groter. De prijzen variëren uiteraard. Ze zijn op afspraak te bewonderen in de maand juni en meestal ook in juli. De tuin ligt op een volkstuincomplex in Dongen. Op 9 juni, tijdens de open tuinenroute Dongen, is de tuin van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken, het adres is Laagstraat 62, let wel, buiten 9 juni is het complex niet vrij toegankelijk.  Vooraf even genieten? bezoek mijn website: https://irmas-hemerocallis.nl/.  Graag tot ziens op mijn volkstuin, Irma Hendriks, himcbv(at)yahoo.com

APPELTERN PLANTENFESTIJN MET ALS THEMA KLEURRIJK, 8 EN 9 JUNI

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt het  Appeltern Plantenfestijn weer plaats.  Bloemenpark Appeltern is graag de locatie waar gepassioneerde kwekers en tuiniers met voorliefde voor planten elkaar ontmoeten. Na de eerste succesvolle editie in 2023 organiseren zij ook dit jaar weer het bijzondere plantenfeest. In het park vind je duizenden planten en plantcombinaties, bijvoorbeeld in de Vaste Planetentuin:

https://appeltern.nl/nl/park_bezoeken/highlights/nationale_vaste_plantentuin/ en in de Wilde Weelde Wereld:

https://appeltern.nl/nl/park_bezoeken/highlights/wilde_weelde_wereld/

En tijdens het Appeltern Plantenfestijn komen daar nog duizenden planten bij, door een groep van geselecteerde kwekers die hier hun planten en noviteiten presenteren. Nog nooit waren er in Appeltern zoveel planten te zien en te koop! Het Appeltern-evenement is inmiddels uitgemond in een structurele samenwerking met Groei & Bloei voor de volgende jaren. In het voorjaar van 2023 is het Groei & Bloei paviljoen, dat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern en tijdens het eerste Plantenfestijn feestelijk geopend. Hier is een tuin bij aangelegd met als basis het Groei & Bloei 10 Puntenplan. Ook op hun 'eigen' plek op Appeltern zullen Groen & Bloeiers aanwezig zijn om activiteiten te organiseren op 8 en 9 juni.

Entree: alle leden van Groei & Bloei, betalen op vertoon van hun ledenpas, slechts € 8,50 per persoon, met een maximum van 2 personen per ledenpas. De normale entreeprijs is € 18,95, voor 65+ € 16,95. Een prachtige korting!

BLOEMSCHIKKEN TIJDENS APPELTERN PLANTENFESTIJN 2024

Dit jaar wordt voor de tweede keer tijdens het Appeltern Plantenfestijn een Teamchallenge en de Landelijke Finale Bloemschikken georganiseerd op 8 en 9 juni 2024. Het thema voor dit weekend: ‘Kleurrijk TUINFEEST’, doet menig bloemschikkershart sneller slaan, een mooi thema dat onmiddellijk tot de verbeelding spreekt.

Aan de Landelijke Finale Bloemschikken zullen 15 genodigde deelnemers meedoen, dit is de top drie uit de diverse categorieën van de regiokampioenschappen. De bloemschikkers zullen in de categorieën amateur, student en semi-prof de strijd aangaan door middel van het maken van een verrassingsarrangement. Aan het einde van dag wordt in elke categorie de ‘Appeltern trofee’ uitgereikt.

NIEUWS VAN GROEITUIN013

De TuinplantenhubIn GroeiTuin013 waren we dit jaar te gast voor twee excursies. Interessant en leerzaam was het zonder meer. Ons werd gevraagd in deze Nieuwsbrief aandacht te schenken aan de door één van hun medewerkers geïnitieerde ‘plantenhub’. Wat is de bedoeling? Als u in uw tuin bezig bent en tot de conclusie komt dat er planten gehalveerd of opgeruimd moeten worden, gooi ze dan niet weg! GroeiTuin013 heeft een hoekje ingeruimd, waar die planten kunnen komen logeren. Ze wachten daar op een nieuw plekje in de tuin van iemand die niet zo maar geld opzij kan leggen om planten aan te schaffen bij een tuincentrum. Het mes snijdt dus aan minstens twee kanten: overtollige planten blijven behouden én u helpt er iemand mee die het waarschijnlijk minder breed heeft dan uzelf. Een mooi streven toch?!
Het adres is: GroeiTuin013, Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg.

Voor tomaten en peper liefhebbers
Medio januari 2024 starten we met een opkweekproject van tomaten- en peperplanten. Van beide een uitgebreid scala aan rassen. Tomaten van kerstomaten, middenmaat tomaten tot vleestomaten. De pepers van mild, heet tot zeer heet. Het zijn veelal minder bekende rassen die we selecteren op smaak, opbrengst en waar mogelijk op ziekteresistentie. Ook de variëteit aan kleuren is groot. Van zowel pepers als tomaten kunnen we ook planten leveren die het prima in een pot doen. Voor pepers geldt dit voor alle rassen. De planten worden biologisch opgekweekt en zullen medio mei 2024 leverbaar zijn.
Wanneer u hierin interesse heeft kunt u dit vóór 5 december doorgeven middels een mail aan theo(at)hetwerkt.eu. U ontvangt daarop een lijst met rassen en kunt aangeven welke en hoeveel planten u wilt afnemen. Voor vragen kunt u me ook bellen, 06 5159 8730.
Voor nadere informatie over Groeituin013 kunt u terecht op www.groeituin013.nl.
Met vriendelijke groet, GroeiTuin013, Theo Sanders teeltcoördinator

JUBILEUMBOEK KAAISTOEP

Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek in de Kaaistoep geeft de KNNV-afdeling Tilburg het boek De Kaaistoep uit. Het boek is geschreven door Paul van Wielink, Ron Felix, Jaap van Kemenade, Ad Mol, Theo Peeters, Guido Stooker en 23 gastauteurs en bevat bijdragen over 25 jaar onderzoek, de onderzoekers en de biodiversiteit in het gebied. Het is een prachtig boek van ruim 700 pagina’s, met veel beeldmateriaal. Het boek is voor € 25,- online te bestellen en te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle.
Het boek bevat enorm veel foto’s en info over alle planten, vogels, insecten, amfibieën enz. Afgelopen januari (2020) zijn we met 25 leden van G&B afd. Tilburg e.o. onder begeleiding van een IVN gids in een klein deel van de Kaaistoep geweest. De tijd was toen te kort om er een goed beeld van te krijgen. Als u interesse heeft om er meer over te weten te komen is het boek te lenen in de bibliotheek of eventueel te bestellen via de boekhandel. Verdere info hierover is te vinden op: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/boek-de-kaaistoep
Cees van Abeelen

Tuinlog

08 Jun

Paul

AFSCHEID…

08 Jun

Paul

AFSCHEID..

Meer

Agenda

15 Jun

TOFFE TUINEN ROUTE ‘Natuur is ook cultuur’ 15+16…

TOFFE TUINEN ROUTE! Dit jaar vindt de 11e editie…

06 Jul

BEZOEK HOBBYTUIN PUUR NATUUR 6 JULI

Bezoek Hobbytuin Puurnatuur Zaden Vind je het…

Meer