Tilburg

Welkom bij Groei & Bloei
Tilburg

Uitgelicht

125 jarig bestaan, onze geschiedenis

Het was eind 19e eeuw (1897) een heel andere tijd, maar toch is veel hetzelfde gebleven....

Meer

Terugblik 2023

Aan een activiteit deelgenomen? Hier kunt u het nogmaals meebeleven...

Meer

Onze activiteiten in 2023

Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw...

Meer

RABO CLUBSUPPORT ACTIE

Wij hebben Groei & Bloei Tilburg dit jaar voor het eerst aangemeld voor de Rabo ClubSupport Actie. Als u lid bent van de RABO bank kunt u van 4 tot 26 september een stem op onze vereniging uitbrengen. Hoe meer stemmen, hoe meer subsidie we krijgen om nog meer activiteiten te organiseren en aandacht te vragen voor het belang van groen en niet te vergeten het plezier dat tuinieren brengt. Niet vergeten dus! Nog geen lid? Lid worden van de coöperatieve Rabobank - Rabobank

VAN HET BESTUUR

We gaan al weer aardig naar het einde van de zomer toe en de meesten van jullie zullen, als je dit leest, al op vakantie zijn geweest. Wat wordt er toch een flexibiliteit van ons gevraagd als tuinliefhebber! Na een koud en nat voorjaar waardoor alles in de tuin laat uitliep, kregen we een hete droge junimaand waarbij de meesten van ons steeds het evenwicht zochten tussen zuinig met water omgaan en zorg voor met aandacht opgekweekte plantjes, terwijl in juli vooral een afwisselend weertype overheerste met hitte, storm en fikse regenbuien. Je zou (bijna) blij worden dat het najaar voor de eur staat en het in de tuin rustiger wordt, zodat je weer tijd krijgt voor allerlei activiteiten van de afdeling Groei & Bloei. In deze nieuwsbrief lees je er meer over. We hebben weer een aantal leuke activiteiten gepland staan voor de komende maanden: een bezoek aan een wijngaard, een maretakkenkwekerij en een lezing. In de Nieuwsbrief ontbreken de terugblikken op de activiteiten van de laatste maanden natuurlijk niet. We waren op bezoek bij het voedselbos van John Vermeer en bij de Groeituin 013. Ook was er de succesvolle editie van de Toffe Tuinenroute met meer dan 60 tuinen in Tilburg, Goirle en Udenhout. Verschillende Groei & Bloei leden, waaronder twee bestuursleden stelden hun tuin open.
In de vorige Nieuwsbrief deden we een oproep voor een nieuwe secretaris. We zijn heel erg blij dat we inmiddels iemand hebben gevonden die de komende maanden mee gaat draaien om na de Algemene Ledenvergadering deze rol op zich te nemen. We vertellen nog niet wie het is, dat doen we tegen die tijd. Mocht je dat nu jammer vinden omdat je ook wel graag actief bij de vereniging betrokken wilt zijn, laat je hierdoor dan niet belemmeren en neem contact op, we hebben in de toekomst nog meer mensen nodig voor verschillende leuke taken.
Veel leesplezier en tot ziens bij een van de activiteiten in de komende maanden.
Kitty Kolen, voorzitter Groei & Bloei afdeling Tilburg e.o.

BLOEMSIERKUNST CURSUSSEN IN 2023 EN 2024

In september beginnen we weer met de bloemsierkunst cursussen. Deze worden op twee verschillende locaties gegeven door de docenten Diana Verbrugh en Els Verhoeven.

Met plantaardige materialen maakt u allerhande bloemstukken in zowel moderne als klassieke schikkingen. Dat kan een tafelstuk, krans of frame van takken enz. zijn. Er wordt gelet op vormgeving en technieken. De docent reikt voorbeelden aan. U kunt bloemen en materiaal gebruiken uit de tuin of winkel. Hierdoor kunt u met uw lievelingsbloemen en -kleuren een schikking maken en heeft u steeds iets anders in huis waar u van kunt genieten. De vazen en schalen zijn van u zelf. Steekschuim en bloemistendraad is aanwezig.
Docent Els Verhoeven geeft de cursus op de nieuwe locatie waar we heel blij mee zijn. Een mooie ruime zaal in De Deel, Frankische Driehoek 3, 5052 BL in Goirle
Groei & Bloei verzorgt 5 lesmiddagen in het najaar en 5 lesmiddagen in het voorjaar.
De kosten voor een cursus van 5 lessen zijn € 58,75 voor leden en € 65,- voor niet-leden.
De data voor de bloemschiklessen op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur zijn:
19 september, 10 oktober, 31 oktober, 21 november en 12 december 2023,
30 januari, 20 februari, 12 maart, 2 april en 23 april 2024

Docent Diana Verbrugh geeft de avondcursus bloemschikken van 12 lessen op donderdagavond in Gershwinstraat 10, Tilburg (Noord).
De data voor de 12 bloemschiklessen op donderdagavond van 19.45 -21.45 uur zijn:
28 september, 12 oktober, 2 november, 16 november, 30 november en 14 december 2023,
18 januari, 1 februari, 22 februari 7 maart, 21 maart en 11 april 2024.
De kosten voor een cursus van 12 lessen zijn € 141,- voor leden en € 156,- voor niet-leden

ZUID-NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAP BLOEMSCHIKKEN ZONDAG 5 NOVEMBER

Op 5 november 2023 vindt het Zuid-Nederlandse Kampioenschap Bloemschikken weer plaats, dit keer in het Gemeenschapshuis De Bunt, Graathof 9, Someren-Heide. Een buitengewone gelegenheid om je creatieve talenten te laten bloeien!  We moedigen je aan om traditionele technieken te combineren met innovatieve ideeën om zo arrangementen te creëren die de schoonheid van bloemen op een geheel nieuwe manier presenteert. Laat je uitdagen door de thema’s: CONTRAST of SPANNING EN SENSATIE.

Inschrijving:
Inschrijven vóór 15 oktober 2023 bij Diana Verbrugh, foliogroen(at)gmail.com.
Voor meer informatie en updates, bezoek onze socials, zoals Groei@Bloei ZNK Bloemschikken of neem contact met ons op via znkbloemschikken@gmail.com.

Jury en Prijzen:
Een deskundige jury, bestaande uit gerenommeerde bloemisten en kunstenaars uit het vak, zal de arrangementen zorgvuldig beoordelen op creativiteit, vakmanschap en originaliteit. Er zijn prachtige prijzen voor de top drie en de winnaar van de amateurs verdient de titel van Regiokampioen Bloemschikken van Zuid-Nederland.

Introductie, de opstap klasse naar de wedstrijd:
Naast de wedstrijd bieden we de introductie klasse aan, dit is voor de bloemschikkers die de wedstrijd te uitdagend vinden. Hierbij leer je een nieuwe techniek aan in een workshop en daarna krijg je een verrassingsopdracht waarbij deze techniek gebruikt wordt. De jury geeft tips en tops zodat leren centraal staat. Daarnaast zullen er inspirerende demonstraties zijn en de dag wordt omlijst door een groenmarkt georganiseerd door Groei &Bloei afdeling Asten/Someren.

De ZNK Bloemschikken wordt in 2023 georganiseerd door team Bloem-werkgroep ZNKB in samenwerking met de Groei & Bloei afdeling Asten/Someren

STEKKEN MET KINDEREN (en beginners) LIN DE LAAT

Van de hand van een van onze Groei & Bloeileden komt het boek
'Stekken met kinderen (en ouders) van Lin de Laat'

Zaterdag 15 juli vindt er een een groene activiteitplaats in Gianotten, dan is Lin de Laat in de winkel met Stekken met kinderen.

Van groen word je blij!
In heel Nederland komen steeds meer groene schoolpleinen.Ook in de klas en thuis zie je steeds vaker planten. Het is ontzettend leuk die te stekken, want dan zie je hoe die plant groeit en hoe je soms alleen al met een blad een nieuwe plant krijgt. Iedere plant heeft wel zijn eigen wijze van stekken. Als je dat niet goed doet, gebeurt er niets. Samen met je kind is het nog leuker te doen. Fijn met je handen in de aarde. Planten houden van muziek, ze groeien er beter van.
Als je kijkt hoe de planten groeien in de natuur krijg je al goede aanwijzingen over de staanplaats binnen en de waterbehoefte. De parapluplant b.v. is een moerasplant, hij wil graag onder water staan. De plant zelf vertelt je alles over hoe hij zich voelt, kijk hoe hij er uit ziet.

Stekken met kinderen
Auteur: Lin de Laat
Illustratie: Inge Leonora- Den Ouden
Uitgever: Sam Northerlake 
Zie ook artikel: Aan de slag met plantjes: stekken met kinderen doe je zo

AFSCHEID INEKE SINNEMA

Ineke wordt bedankt voor haar jarenlange inzet voor de programmacommissie.
Dat heeft ze al die tijd met veel enthousiasme gedaan, waarbij ze altijd met goede ideeën  aankwam.
De dank voor alle inzet wordt onderstreept met een bosje bloemen en een cadeaubon.
Arianne Verhoeven volgt haar op.

EN DE WINNAAR WAS…

Cees van Abeelen (van onze programmacommissie) was afgelopen jaar een van de gelukkige winnaars onder de trouwe leden (willekeurig gekozen, langer dan 10 jaar lid) van een set tuingereedschap. Een plantschepje, cultivator en cape cod wieder plus ophangrekje en dat alles voorzien van zijn eigen naam en het jaar waarin hij lid is geworden. Hopelijk volgen er nog meer winnaars want ook in onze regio zijn er genoeg leden met die status!

GEZOCHT

Vrijwilligers én planten voor Tilburgse Tegeltuin Challenge
Katja Staring: De komende maanden coach ik een aantal Tilburgse tegeltuinbezitters met het onttegelen van hun tuin in het kader van de ‘Tilburgse Tegeltuin Challenge’. Deze organiseer ik in opmaat naar mijn nieuwe boek Van tegeltuin naar Jungle dat ik schreef naar aanleiding van het onttegelen van mijn eigen tuin (verschijnt begin 2023).
Het idee is dat de deelnemers tegels uit hun tuin wippen en de volgende zomer in een groene oase zitten. Deelnemers zijn enkele jonge starters, een buurthuis en ook een horecazaak wil aanhaken. Ik organiseer deze challenge geheel vrijwillig en be-dacht dat wat ondersteuning vanuit de leden van Groei & Bloei goed zou passen. Ik zoek:
♦ Vrijwillige ‘buddies’ die het leuk vinden om een keer actief mee te helpen of beschikbaar zijn voor advies
♦ Tuiniers die tuinplanten over hebben en deze graag ter beschikking stellen
Heb je Interesse? Stuur een mailtje naar mij, Katja Staring, via info(at)dailygreenspiration.nl

JUBILEUMBOEK KAAISTOEP

Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek in de Kaaistoep geeft de KNNV-afdeling Tilburg het boek De Kaaistoep uit. Het boek is geschreven door Paul van Wielink, Ron Felix, Jaap van Kemenade, Ad Mol, Theo Peeters, Guido Stooker en 23 gastauteurs en bevat bijdragen over 25 jaar onderzoek, de onderzoekers en de biodiversiteit in het gebied. Het is een prachtig boek van ruim 700 pagina’s, met veel beeldmateriaal. Het boek is voor € 25,- online te bestellen en te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle.
Het boek bevat enorm veel foto’s en info over alle planten, vogels, insecten, amfibieën enz. Afgelopen januari (2020) zijn we met 25 leden van G&B afd. Tilburg e.o. onder begeleiding van een IVN gids in een klein deel van de Kaaistoep geweest. De tijd was toen te kort om er een goed beeld van te krijgen. Als u interesse heeft om er meer over te weten te komen is het boek te lenen in de bibliotheek of eventueel te bestellen via de boekhandel. Verdere info hierover is te vinden op: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/boek-de-kaaistoep
Cees van Abeelen

 

 

 

Tuinlog

20 Sep

Veris-lente

2023 week 37 zonnige afsluiting zomer 2023

10 Sep

Veris-lente

2023 week 35 36 In tropische wolken

Meer

Agenda

Er zijn geen agenda items gevonden