Tilburg

Welkom bij Groei & Bloei
Tilburg

Uitgelicht

125 jarig bestaan, onze geschiedenis

Het was eind 19e eeuw (1897) een heel andere tijd, maar toch is veel hetzelfde gebleven....

Meer

Terugblik 2023

Aan een activiteit deelgenomen? Hier kunt u het nogmaals meebeleven...

Meer

Onze activiteiten in 2023

Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw...

Meer

FACEBOOK Groei & Bloei Tilburg

De nieuwe Facebookpagina van Groei & Bloei Tilburg staat in de startblokken! We gaan daar de activiteiten van Groei & Bloei Tilburg e.o. promoten.
En natuurlijk delen we ook interessante groenweetjes van Groei & Bloei en anderen!
Klik hier Facebook om deze pagina te gaan volgen, te liken en te delen!

VAN HET BESTUUR

Het einde van het jaar komt in zicht, de herfst laat zijn sporen na en de winter nadert. Rust voor iedereen die met de tuin bezig is of wil zijn. Even bijkomen van alle inspanningen en ook gelegenheid om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Daar zijn wij als vereniging ook volop mee bezig. Het einde van mijn secretariaatsperiode bij Groei & Bloei afdeling Tilburg komt in zicht. Dat betekent niet dat ik nu een beetje kan uitdrijven of achterover leunen. Nee, integendeel. De nieuwe secretaris (zij stelt zich elders in deze Nieuwsbrief aan u voor) moet weten wat haar te wachten staat. Daarom zet ik alles duidelijk op een chronologisch rijtje in een overzicht, verzamel alle digitale bestanden die ik in de voorbije acht jaren vergaard heb in één map, maak ik nog een vergaderschema voor 2024, regel ik nog alles voor de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering (AVL) op zaterdag 24 februari. Op die manier kan ik alles netjes overdragen en kan Marion straks met een schone lei beginnen. En ga ik me na mijn terugtreden toch nog een beetje druk maken over de busreis die voor de maand mei gepland staat. Kortom: net als bij tuinwerk wordt er vooruit gekeken en worden maatregelen getroffen om alles in goede banen te leiden.
Zo gaat het ook met alle activiteiten binnen onze vereniging: er staat weer van alles op de kalender. Wandelen in december, snoeien in januari, de ALV gecombineerd met een wandeling in februari.
De rest van het nieuwe programma wordt tijdens die ALV uit de doeken gedaan, maar het is wederom veelbelovend. Het bloemschikken krijgt een nieuwe loot aan de stam: een voorjaarsschikking ergens in maart. Ook de contacten met de andere groenverenigingen in Tilburg beginnen succes op te leveren: nieuwe gezichten bij onze eigen activiteiten, nieuwe leden ook. Maar ook informatie-uitwisseling over elkaars activiteiten. Er is veel beweging in de Tilburgse Groenwereld en daarvan getuigt ook deze Nieuwsbrief. Veel leesplezier en graag tot ziens bij al de interessante dingen die staan te gebeuren!  Ton van den Boom, secretaris

CURSUS BLOEMSCHIKKEN IN 2024

Wat een leuke hobby is bloemschikken!
Heerlijk om een mooi arrangement te maken met plantaardige materialen die je zelfs grotendeels uit je eigen tuin kunt halen. De huidige groepen bloemschiksters zijn ook nu weer enthousiast begonnen met bloemschikken.  Door de cursus te volgen ga je beter naar je tuin en de natuur kijken en waardeer je planten meer. In de herfst zijn er decoratieve vruchten, zaaddozen en bladeren te vinden en in het voorjaar zijn bijvoorbeeld de bloembolletjes mooie materialen om een prachtige schikking van te maken. Ideeën krijgt u ook door de docenten aangereikt. Daarna maakt u passend bij uw interieur een fraai werkstuk. Els Verhoeven start in januari weer een cursus bloemschikken van 5 lessen.
Wanneer: de bloemschiklessen in 2024 zijn op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
Data: 30 januari, 20 februari 12 maart, 2 en 23 april
Plaats: in De Deel, Frankische Driehoek 3 in Goirle
Kosten: de kosten voor de cursus van 5 lessen zijn € 58,75 voor leden en € 65,00 voor niet-leden van Groei & Bloei. Dit is inclusief steekschuim, groen bloemistendraad en koffie of thee.
Informatie en opgeven: bij Diana Verbrugh: 013 - 511 19 12 of e-mailadres foliogroen(at)gmail.com

NIEUWS VAN GROEITUIN013

De TuinplantenhubIn GroeiTuin013 waren we dit jaar te gast voor twee excursies. Interessant en leerzaam was het zonder meer. Ons werd gevraagd in deze Nieuwsbrief aandacht te schenken aan de door één van hun medewerkers geïnitieerde ‘plantenhub’. Wat is de bedoeling? Als u in uw tuin bezig bent en tot de conclusie komt dat er planten gehalveerd of opgeruimd moeten worden, gooi ze dan niet weg! GroeiTuin013 heeft een hoekje ingeruimd, waar die planten kunnen komen logeren. Ze wachten daar op een nieuw plekje in de tuin van iemand die niet zo maar geld opzij kan leggen om planten aan te schaffen bij een tuincentrum. Het mes snijdt dus aan minstens twee kanten: overtollige planten blijven behouden én u helpt er iemand mee die het waarschijnlijk minder breed heeft dan uzelf. Een mooi streven toch?!
Het adres is: GroeiTuin013, Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg.

Voor tomaten en peper liefhebbers
Medio januari 2024 starten we met een opkweekproject van tomaten- en peperplanten. Van beide een uitgebreid scala aan rassen. Tomaten van kerstomaten, middenmaat tomaten tot vleestomaten. De pepers van mild, heet tot zeer heet. Het zijn veelal minder bekende rassen die we selecteren op smaak, opbrengst en waar mogelijk op ziekteresistentie. Ook de variëteit aan kleuren is groot. Van zowel pepers als tomaten kunnen we ook planten leveren die het prima in een pot doen. Voor pepers geldt dit voor alle rassen. De planten worden biologisch opgekweekt en zullen medio mei 2024 leverbaar zijn.
Wanneer u hierin interesse heeft kunt u dit vóór 5 december doorgeven middels een mail aan theo(at)hetwerkt.eu. U ontvangt daarop een lijst met rassen en kunt aangeven welke en hoeveel planten u wilt afnemen. Voor vragen kunt u me ook bellen, 06 5159 8730.
Voor nadere informatie over Groeituin013 kunt u terecht op www.groeituin013.nl.
Met vriendelijke groet, GroeiTuin013, Theo Sanders teeltcoördinator

JUBILEUMBOEK KAAISTOEP

Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek in de Kaaistoep geeft de KNNV-afdeling Tilburg het boek De Kaaistoep uit. Het boek is geschreven door Paul van Wielink, Ron Felix, Jaap van Kemenade, Ad Mol, Theo Peeters, Guido Stooker en 23 gastauteurs en bevat bijdragen over 25 jaar onderzoek, de onderzoekers en de biodiversiteit in het gebied. Het is een prachtig boek van ruim 700 pagina’s, met veel beeldmateriaal. Het boek is voor € 25,- online te bestellen en te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle.
Het boek bevat enorm veel foto’s en info over alle planten, vogels, insecten, amfibieën enz. Afgelopen januari (2020) zijn we met 25 leden van G&B afd. Tilburg e.o. onder begeleiding van een IVN gids in een klein deel van de Kaaistoep geweest. De tijd was toen te kort om er een goed beeld van te krijgen. Als u interesse heeft om er meer over te weten te komen is het boek te lenen in de bibliotheek of eventueel te bestellen via de boekhandel. Verdere info hierover is te vinden op: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/boek-de-kaaistoep
Cees van Abeelen

Tuinlog

16 Oct

Paul

Wolken…

15 Oct

Harry Hakvoort

Vroege lentebloei

Meer

Agenda

16 Dec

Wandel je op 16 december mee door het mooie…

Brabant kent vele verborgen geheimen in het…

13 Jan

Workshop fruitbomen snoeien in Oisterwijk

Wegens groot succes in 2023 staat deze workshop…

Meer