Tilburg

OPEN DAG

Zaterdag 9 juli:   Open dag Natuurvereniging KEN EN GENIET in Natuurtuin KANDOEL Dongen

Onze vereniging Groei & Bloei Tilburg heeft in het kader van haar 125 jarig jubileum contact gezocht met natuurvereniging KEN EN GENIET en is daarbij uitgenodigd om op deze open dag aanwezig te zijn met een stand in hun tuin. Leden van Groei & Bloei worden van harte uitgenodigd om de prachtige natuurtuin op deze dag te bezoeken en kennis te maken met andere natuurliefhebbers en hun passie.
Natuurvereniging KEN en GENIET met meer dan 200 leden heeft meerdere werkgroepen die zich ook op deze dag presenteren. Zo is er een Uilenwerkgroep, een Vogelwerkgroep, een Nestkastenwerkgroep, een Vlinderwerkgroep en de Natuurtuinwerkgroep. Zij inventariseren al vele jaren in de omringende natuur gegevens voor diverse instanties waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vlinderstichting, S.O.V.O.N en Brabants Landschap. Het hele jaar door worden er ook excursies in de natuur georganiseerd. Tevens zal er een imker aanwezig zijn om alles te vertellen over zijn bijenvolk.
Een bezoek aan deze bijzondere plek in het nabij gelegen Dongen is zeker de moeite waard!
Datum en tijd: zaterdag 9 juli
Waar: Natuurtuin KANDOEL, Nieuwe Baan naar Breda, Dongen
Kosten: vrij entrée
Website: www.kenengeniet.nl

RONDLEIDING

Vrijdag 15 juli:    Dubbele rondleiding Kerkhovense Molen én de bio-moestuin

Groei & Bloei organiseert op 15 juli een originele dubbele excursie in en om de Kerkhovense Molen in Oisterwijk, een monumentale stenen stellingmolen uit 1895, die nog altijd in bedrijf is en toegankelijk is voor bezoekers. Nog altijd zorgen molenaars dat de molen kan blijven malen. De molenaar is trots op zijn vak en de molen, en dat wil hij graag delen.
Stichting De Kerkhovense Molen draagt zorg, met een beperkte monumentensubsidie, voor de instandhouding. Ook de verkoop van lokale en regionale producten, zelfgemalen meelsoorten en onbespoten groenten en fruit uit eigen tuin helpt om de kosten te dekken. Door de inzet van een grote groep vrijwilligers en door samenwerking met mensen met een beperking heeft de molen ook een winkel waar de producten verkocht worden.
Het terrein rond de molen is in de oude stijl gebleven, waardoor duidelijk te zien is dat er sprake is van een ‘molenberg’, een lichte verhoging in het landschap, waardoor er wat meer wind gevangen kan worden. Ten oosten van deze molenberg heeft de stichting een stuk grond van 3000 m2 in gebruik als een biologisch beheerde moestuin en boomgaard. Enthousiaste tuinvrijwilligers kweken hier op natuurlijke wijze seizoensgroenten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen toegepast. Vrijwilligers bemesten de grond alleen met natuurlijke stoffen. Molenaars gebruiken bijenwas voor het smeren van kammen en staven van de molen, dus de bijen in de moestuin dienen meerdere doelen. Tijdens de rondleiding(en) volgt de ene helft van de groep IVN-gids Rinie Roossen door de moestuin, terwijl de andere helft uitleg krijgt van de molenaar. Halverwege wisselen we van gids, zodat u niets hoeft te missen.
Datum en tijd: vrijdag 15 juli om 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur
Waar: Langvennen-Oost 120, 5061 DR Oisterwijk, tel: 013 – 52 12 502. Fietsknooppunt 97. Let op: als je met de auto komt: op het terrein is een beperkt aantal parkeerplaatsen (parkeerschijf max. 2 uur). Parkeren kan ook in de buurt van de Molenakker
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis. Niet-leden betalen € 5,- voor deze dubbele rondleiding met een heerlijk molensteentje bij de koffie/thee. Deze lekkernij heeft iets weg van de Udenhoutse Broeder.

OPEN DAG

Zondag 28 augustus:  Open dag Bloemencultuurvereniging St. Franciscus

Op zondag 28 augustus houdt bovengenoemde vereniging haar jaarlijkse Open Dag. Iedereen die wil genieten van deze prachtige bloementuin (waar ook op beperkte schaal groenten gekweekt worden) is welkom. Er is tussendoor tijd en gelegenheid om een kop koffie of thee te drinken met iets lekkers of een glaasje bier, wijn of fris nadat de wandeling is voltooid. De imker die hier een behoorlijk aantal bijenkasten heeft staan, verkoopt zijn honing. En je kunt altijd in gesprek met de aanwezige tuinders. Kortom: er valt zeker voor tuinliefhebbers te genieten van de vele, mooie en afwisselende bloementuinen.
Waar: Gossecstraat 10, Tilburg
Tijd: het tuincomplex is open van 11.00 tot 16.00 uur

BUSREIS 2

Woensdag 7 september:      Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 Almere

Op 14 april start de zevende editie van de Floriade, ditmaal in Almere.
De Floriade is dé internationale tuinbouwshow die sinds 1960 elke tien jaar in Nederland wordt georganiseerd. Iedere keer weer een imposant evenement op een andere locatie. Zestig hectare grond, veertig inspirerende land-presentaties, een spectaculair kassencomplex en een heuse kabelbaan dwars door het park – niet voor niets geldt Floriade Expo als een van de grootste tuinbouwbeurzen ter wereld. Dé plek om te genieten van bloemen, planten, groenten en fruit in een parkachtige omgeving.
Datum en tijd: woensdag 7 september. We vertrekken om 8.00 uur vanaf Stappegoor en zijn rond 21.00 uur weer terug in Tilburg. Rond 10.00 uur aankomst Floriade, om 16.00 uur vertrek. Dan rijden we naar Drunen voor een gezamenlijk diner rond de klok van 17.30 uur. Voor koffie/thee met iets erbij alsook voor de lunch moet u zelf zorgdragen.
Kosten: totale kosten per persoon bedragen (bij deelname van 46- 50 personen) € 72,50. Dit bedrag geldt voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introdu- cé) betalen € 50,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 augustus door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom@home.nl. Bij inschrijving graag ook eventuele dieetwensen kenbaar maken! De inschrijving wordt pas definitief als het verschuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis7 september.

BUSREIS 1 (geweest)

Woensdag 25 mei:     Rondleiding met gids in het Arboretum Kalmthout en de Heemtuin Rucphen

Het Arboretum Kalmthout is een botanische tuin in Kalmthout, België. Het begon als een boomplantage door Char-les Van Geert in 1856. Van Geert ontwikkelde een ver-zameling zeldzame planten en bomen voordat hij het pand na 40 jaar verkocht aan Antoine Kort. Kort voegde een uitgebreide collectie Hamamelis of toverhazelaar toe aan de kwekerij. In 1952 werd het pand gekocht door de broers Georges en Robert de Belder, om te voorkomen dat het verwoest zou worden voor een woningbouwproject. Op de locatie, in het jaar dat ze het pand kochten, richtten de gebroeders de Belder de International Dendrology Society (IDS) op om het behoud van zeldzame of bedreigde houtachtige planten te be-vorderen. In 1986 werd het eigendom van de provincie Antwerpen en is het open voor publiek.
De Heemtuin Rucphen is een Brabantse natuur- en landschapstuin, met inheemse, wilde flora en fauna. Met 400 soorten wilde bloemen is de Heemtuin Rucphen een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen. De Heemtuin Rucphen is 2 hectare groot en ontworpen rondom negentien leefgebieden, die zijn gebaseerd op de Brabantse natuur die rond de vijftiger jaren nog geregeld voorkwam. Daarmee voldoet de Heemtuin Rucphen aan het oorspronkelijke idee van een Heemtuin van Jac. P. Thijsse (1865-1945). Namelijk het geven van ‘inzicht in levensgemeenschappen’ door het creëren van een ‘educatief plantsoen dicht bij de mensen’. Echter de Heemtuin Rucphen is niet opgericht uit een educatieve, maar uit een sociale doelstelling. De tuin wordt namelijk onderhouden door WSW-medewerkers.
Datum en tijd: we vertrekken om 9.00 uur vanaf de Touringcarhalte op Stappegoor en zijn rond 18.00 uur weer terug in Tilburg. Na aankomst in Kalmthout wordt u namens Groei & Bloei koffie/thee met gebak aangeboden. Voor de lunch moet u zelf zorgdragen. Ter plaatse kunt u in het restaurant lunchen, maar u kunt ook een lunchpakketje meenemen natuurlijk. Rond 14.00 uur vertrekken we naar Rucphen.
Kosten: totale kosten per persoon € 32,50. Deze prijs is voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introducé) betalen slechts € 15,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 mei door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom(at)home.nl.
De inschrijving wordt pas definitief als het ver-schuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis 25 mei

RONDLEIDING (geweest)

Vrijdag 3 juni:     Rondleidingen in het Spoorpark

Groei & Bloei organiseert vrijdagmiddag 3 juni twee verschillende rondleidingen door het unieke Spoorpark in hartje Tilburg. Na de rondleidingen om 13.00 uur sluit Groei & Bloei rond 14.45 uur gezamenlijk af bij Karakter een uitspanning bij het park (Beukenlaan) met een kopje koffie of thee met wat lekkers.
Het Spoorpark betreft een stadspark en dagrecreatiegebied van bijna tien hectaren dat in 2019 werd voltooid in een verwaarloosd voormalig spoor- en industriegebied en werd gerealiseerd via een burgerinitiatief. Het heeft voorzieningen voor recreatie, sport en cultuur. Er valt enórm veel te vertellen over het Spoorpark.
De groep die meegaat met gids Marcel Andries, beheerder van het watersysteem, hoort over de werking van dat systeem en het beheer ervan. Hoe werken het waterplein, de beek, helofytenfilter, de vijver, de groene vallei en de poel? Marcel vertelt ook over de monitoring van de waterkwaliteit. Deelnemers die meegaan met gids Lucy Bathgate, initiator van het water in het Spoorpark, horen over het ontstaan van het Spoorpark als burgerinitiatief en het beheer van het park met vrijwilligers. Lucy geeft ook uitleg over het ontwerp van het park, het ecologisch- en cultuurbeheer en duurzaamheid, het thema van Groei & Bloei Tilburg in haar jubileumjaar.
Halverwege, bij de poel, is er een korte pauze en wissel van gids, zodat alle deelnemers het gehele verhaal horen. Ook staan ze even stil bij de Cornus kousa var. Chinensis, die dan hopelijk nog in bloei staat.
Groei & Bloei schonk deze meerstammige, grootbloemige kornoelje dit voorjaar aan het Spoorpark vanwege het 125 jarig jubileum.
Datum en tijd: vrijdag 3 juni, aanvang 13.00 uur
Plaats: Spoorpark, ingang St. Ceciliastraat 1, 5038 HA Tilburg. Verzamelen bij kunst werk ‘De Rits’ vooraan in het park bij het waterplein. Let op: in de gehele omgeving betaald parkeren
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis. Niet-leden betalen € 8,00 (entree + koffie), graag contant en gepast betalen!
Aanmelden: kan vanaf nu bij Arianne Verhoeven via tuinontwerpenadvies(at)outlook.com (max. 15-20 deelnemers per groep). Bij aanmelding graag vermelden of je lid bent van Groei & Bloei.

OPEN TUINEN (geweest)

Zaterdag 18 juni: Toffe tuinenroute

In samenwerking met Stichting Op Groene Voet is tijdens deze open tuinenroute ook de tuin van de heer Theo Cuijpers (aan de Korvelseweg 160) geopend.
Zie ook https://toffetuinentilburg.nl/

EVENT (geweest)

Zaterdag 9 april:     Voorjaarsevent in Goirle

Op zaterdag 9 april wordt er in Goirle voor de derde keer een voorjaarsevent georganiseerd in samenwerking met het Biodiversiteitsteam, Heemkundekring Goirle en Groei & Bloei. Dit is elk jaar weer een mooie, sfeervolle start van het tuinseizoen. Omdat onze vereniging dit jaar 125 jaar bestaat krijgt dit event een speciaal feestelijk tintje. Het thema duurzaamheid krijgt ook op dit event aandacht.
Het event vindt in principe buiten plaats, bij slecht weer hebben we de beschikking over de schuur van het Heem. Aan dit event leveren verschillende partijen een bijdrage. Wat kun je er vinden?
Het Natuurlab met kinderactiviteiten, de Naturentuin, Gôolse Geheimen, een imker, een informatiekraam over tuininrichting en uitleg over subsidieregelingen om de tuin milieuvriendelijker te maken, biologische boerderij de Regte Heijden en tuinprijzen.
Verder is er ook een tuintegelactie. Dit betekent dat bezoekers die een tuintegel inleveren er een plantje voor terug krijgen om het gat op te vullen. De tuintegelactie: tegel eruit-plant er in.
De entree is gratis, aanmelden hoeft niet. Nodig vooral ook vrienden/kennissen uit voor een bezoek!
Datum en tijd: zaterdag 9 april, geopend van 11.00—16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 te Goirle
Kosten: entree gratis
Meer info: kijk ook op: http://www.facebook.com/voorjaarsevent

EVENEMENT / ACTIE (geweest)

Zaterdag 23 april    Tegelactie in Hilvarenbeek

Het biodiversiteitsteam van de gemeente Hilvarenbeek organiseert de jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, plant erin’, deze keer niet in het najaar, maar op zaterdag 23 april.
Omdat onze afdeling Groei & Bloei Tilburg dit jaar 125 jaar bestaat, ontmoeten wij die dag graag onze leden in Hilvarenbeek/Diessen. In onze stand vindt u informatie over onze activiteiten en we hebben ook een aantrekkelijke aanbieding voor nieuwe leden.
Het evenement vindt plaats van 09.00 tot 16.00 uur op de gemeentewerf, Bukkumweg 28 in Hilvarenbeek. Ook andere ‘groene’ organisaties presenteren zich, dus het belooft een leuke dag te worden. Breng vooral vrienden en familie mee.

Tot ziens op 23 april!

Lezing (geweest)

Dinsdag 15 maart:     Lezing over klimaatbestendige tuinen door Margareth E.C.M. Hop

Als thema voor ons jubileumjaar hebben we voor duurzaamheid gekozen. We trappen dit jaar inhoudelijk dan ook af met een lezing binnen dit thema, over klimaatbestendige tuinen.
Het verhaal over klimaatbestendigheid begint zoals we inmiddels weten met het belang van wateropslag en weinig verharding in de tuin, maar in deze lezing gaan we een stap verder. Er worden veel praktische tips gegeven zoals hoe bepaal je of je grondsoort geschikt is om de regenpijp af te koppelen en je tuin als regentuin in te richten? Hoe richt je dan een wegzakplek voor water in, welke planten zijn wel (en juist niet) geschikt om in zo’n plek te zetten. Hoe zie je aan planten dat ze beter droogtebestendig zijn dan gemiddeld, en wat kun je doen in de tuin voor koelte tijdens hittegolven.
De meeste mensen hebben de vuistregel gehoord ‘voor biodiversiteit moet je inheemse wilde planten gebruiken, en exoten zijn taboe’. Dat klopt voor natuurgebieden, maar een tuin is geen natuurgebied. Wat in de vuistregel vergeten wordt, is dat de waarde van sierplanten en exoten voor biodiversiteit zeker niet nul is. Er zitten wel grote verschillen tussen de ene en de andere plant. Hoe kies je sierplanten voor je tuin, zodat ze zoveel mogelijk waarde hebben voor dieren, maar ook voor jezelf als tuinier. Het is een praktische vertaling van kennis uit recent wetenschappelijk onderzoek, waarin gekeken is naar welke tuinplanten nu echt goed bezocht worden door insecten en vogels. Het is een aanvulling op wat ecologen gewoonlijk over biodiversiteit vertellen en adviseren.
Datum en tijd: dinsdag 15 maart, aanvang 20.00 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, 5038 Tilburg
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis, niet-leden betalen € 4,- aan de zaal
Aanmelden: vóór 1 maart bij Kitty Kolen-Megens, bij voorkeur per email k.kolen(at)home.nl, of eventueel op 06 - 25 378 376