Tilburg

BUSREIS 1

Woensdag 25 mei:     Rondleiding met gids in het Arboretum Kalmthout en de Heemtuin Rucphen

Het Arboretum Kalmthout is een botanische tuin in Kalmthout, België. Het begon als een boomplantage door Char-les Van Geert in 1856. Van Geert ontwikkelde een ver-zameling zeldzame planten en bomen voordat hij het pand na 40 jaar verkocht aan Antoine Kort. Kort voegde een uitgebreide collectie Hamamelis of toverhazelaar toe aan de kwekerij. In 1952 werd het pand gekocht door de broers Georges en Robert de Belder, om te voorkomen dat het verwoest zou worden voor een woningbouwproject. Op de locatie, in het jaar dat ze het pand kochten, richtten de gebroeders de Belder de International Dendrology Society (IDS) op om het behoud van zeldzame of bedreigde houtachtige planten te be-vorderen. In 1986 werd het eigendom van de provincie Antwerpen en is het open voor publiek.
De Heemtuin Rucphen is een Brabantse natuur- en landschapstuin, met inheemse, wilde flora en fauna. Met 400 soorten wilde bloemen is de Heemtuin Rucphen een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen. De Heemtuin Rucphen is 2 hectare groot en ontworpen rondom negentien leefgebieden, die zijn gebaseerd op de Brabantse natuur die rond de vijftiger jaren nog geregeld voorkwam. Daarmee voldoet de Heemtuin Rucphen aan het oorspronkelijke idee van een Heemtuin van Jac. P. Thijsse (1865-1945). Namelijk het geven van ‘inzicht in levensgemeenschappen’ door het creëren van een ‘educatief plantsoen dicht bij de mensen’. Echter de Heemtuin Rucphen is niet opgericht uit een educatieve, maar uit een sociale doelstelling. De tuin wordt namelijk onderhouden door WSW-medewerkers.
Datum en tijd: we vertrekken om 9.00 uur vanaf de Touringcarhalte op Stappegoor en zijn rond 18.00 uur weer terug in Tilburg. Na aankomst in Kalmthout wordt u namens Groei & Bloei koffie/thee met gebak aangeboden. Voor de lunch moet u zelf zorgdragen. Ter plaatse kunt u in het restaurant lunchen, maar u kunt ook een lunchpakketje meenemen natuurlijk. Rond 14.00 uur vertrekken we naar Rucphen.
Kosten: totale kosten per persoon € 32,50. Deze prijs is voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introducé) betalen slechts € 15,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 mei door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom(at)home.nl.
De inschrijving wordt pas definitief als het ver-schuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis 25 mei

RONDLEIDING

Vrijdag 3 juni:     Rondleidingen in het Spoorpark

Groei & Bloei organiseert vrijdagmiddag 3 juni twee verschillende rondleidingen door het unieke Spoorpark in hartje Tilburg. Na de rondleidingen om 13.00 uur sluit Groei & Bloei rond 14.45 uur gezamenlijk af bij Karakter een uitspanning bij het park (Beukenlaan) met een kopje koffie of thee met wat lekkers.
Het Spoorpark betreft een stadspark en dagrecreatiegebied van bijna tien hectaren dat in 2019 werd voltooid in een verwaarloosd voormalig spoor- en industriegebied en werd gerealiseerd via een burgerinitiatief. Het heeft voorzieningen voor recreatie, sport en cultuur. Er valt enórm veel te vertellen over het Spoorpark.
De groep die meegaat met gids Marcel Andries, beheerder van het watersysteem, hoort over de werking van dat systeem en het beheer ervan. Hoe werken het waterplein, de beek, helofytenfilter, de vijver, de groene vallei en de poel? Marcel vertelt ook over de monitoring van de waterkwaliteit. Deelnemers die meegaan met gids Lucy Bathgate, initiator van het water in het Spoorpark, horen over het ontstaan van het Spoorpark als burgerinitiatief en het beheer van het park met vrijwilligers. Lucy geeft ook uitleg over het ontwerp van het park, het ecologisch- en cultuurbeheer en duurzaamheid, het thema van Groei & Bloei Tilburg in haar jubileumjaar.
Halverwege, bij de poel, is er een korte pauze en wissel van gids, zodat alle deelnemers het gehele verhaal horen. Ook staan ze even stil bij de Cornus kousa var. Chinensis, die dan hopelijk nog in bloei staat.
Groei & Bloei schonk deze meerstammige, grootbloemige kornoelje dit voorjaar aan het Spoorpark vanwege het 125 jarig jubileum.
Datum en tijd: vrijdag 3 juni, aanvang 13.00 uur
Plaats: Spoorpark, ingang St. Ceciliastraat 1, 5038 HA Tilburg. Verzamelen bij kunst werk ‘De Rits’ vooraan in het park bij het waterplein. Let op: in de gehele omgeving betaald parkeren
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis. Niet-leden betalen € 8,00 (entree + koffie), graag contant en gepast betalen!
Aanmelden: kan vanaf nu bij Arianne Verhoeven via tuinontwerpenadvies(at)outlook.com (max. 15-20 deelnemers per groep). Bij aanmelding graag vermelden of je lid bent van Groei & Bloei.

OPEN TUINEN

Zaterdag 18 juni: Toffe tuinenroute

In samenwerking met Stichting Op Groene Voet is tijdens deze open tuinenroute ook de tuin van de heer Theo Cuijpers (aan de Korvelseweg 160) geopend.
Zie ook https://toffetuinentilburg.nl/

OPEN DAG

Zaterdag 9 juli:     Open dag Natuurvereniging KEN EN GENIET in Dongen

Onze vereniging Groei & Bloei afd. Tilburg e.o. is in het kader van haar 125 jarig jubileum uitgenodigd om ook op deze dag aanwezig te zijn om andere natuurliefhebbers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Natuurvereni-ging KEN EN GENIET kent meerdere werkgroepen. Zo is er een Uilenwerkgroep - Vogelwerkgroep - Vlinderwerk-groep en de Natuurtuinwerkgroep. Ook zal er een imker aanwezig zijn. Hierover meer in de volgende Nieuwsbrief.

RONDLEIDING

Vrijdag 15 juli:     Rondleiding Kerkhovense Molen in Oisterwijk

Met de rondleiding in en om de molen zal tevens de moestuin bekeken worden. Meer hierover in de volgende Nieuwsbrief. https://www.kerkhovensemolen.nl/

BUSREIS 2

Woensdag 7 september:      Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 Almere

Op 14 april start de zevende editie van de Floriade, ditmaal in Almere.
De Floriade is dé internationale tuinbouwshow die sinds 1960 elke tien jaar in Nederland wordt georganiseerd. Iedere keer weer een imposant evenement op een andere locatie. Zestig hectare grond, veertig inspirerende land-presentaties, een spectaculair kassencomplex en een heuse kabelbaan dwars door het park – niet voor niets geldt Floriade Expo als een van de grootste tuinbouwbeurzen ter wereld. Dé plek om te genieten van bloemen, planten, groenten en fruit in een parkachtige omgeving.
Datum en tijd: woensdag 7 september. We vertrekken om 8.00 uur vanaf Stappegoor en zijn rond 21.00 uur weer terug in Tilburg. Rond 10.00 uur aankomst Floriade, om 16.00 uur vertrek. Dan rijden we naar Drunen voor een gezamenlijk diner rond de klok van 17.30 uur. Voor koffie/thee met iets erbij alsook voor de lunch moet u zelf zorgdragen.
Kosten: totale kosten per persoon bedragen (bij deelname van 46- 50 personen) € 72,50. Dit bedrag geldt voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introdu- cé) betalen € 50,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 augustus door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom@home.nl. Bij inschrijving graag ook eventuele dieetwensen kenbaar maken! De inschrijving wordt pas definitief als het verschuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis7 september.

EVENT (geweest)

Zaterdag 9 april:     Voorjaarsevent in Goirle

Op zaterdag 9 april wordt er in Goirle voor de derde keer een voorjaarsevent georganiseerd in samenwerking met het Biodiversiteitsteam, Heemkundekring Goirle en Groei & Bloei. Dit is elk jaar weer een mooie, sfeervolle start van het tuinseizoen. Omdat onze vereniging dit jaar 125 jaar bestaat krijgt dit event een speciaal feestelijk tintje. Het thema duurzaamheid krijgt ook op dit event aandacht.
Het event vindt in principe buiten plaats, bij slecht weer hebben we de beschikking over de schuur van het Heem. Aan dit event leveren verschillende partijen een bijdrage. Wat kun je er vinden?
Het Natuurlab met kinderactiviteiten, de Naturentuin, Gôolse Geheimen, een imker, een informatiekraam over tuininrichting en uitleg over subsidieregelingen om de tuin milieuvriendelijker te maken, biologische boerderij de Regte Heijden en tuinprijzen.
Verder is er ook een tuintegelactie. Dit betekent dat bezoekers die een tuintegel inleveren er een plantje voor terug krijgen om het gat op te vullen. De tuintegelactie: tegel eruit-plant er in.
De entree is gratis, aanmelden hoeft niet. Nodig vooral ook vrienden/kennissen uit voor een bezoek!
Datum en tijd: zaterdag 9 april, geopend van 11.00—16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 te Goirle
Kosten: entree gratis
Meer info: kijk ook op: http://www.facebook.com/voorjaarsevent

EVENEMENT / ACTIE (geweest)

Zaterdag 23 april    Tegelactie in Hilvarenbeek

Het biodiversiteitsteam van de gemeente Hilvarenbeek organiseert de jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, plant erin’, deze keer niet in het najaar, maar op zaterdag 23 april.
Omdat onze afdeling Groei & Bloei Tilburg dit jaar 125 jaar bestaat, ontmoeten wij die dag graag onze leden in Hilvarenbeek/Diessen. In onze stand vindt u informatie over onze activiteiten en we hebben ook een aantrekkelijke aanbieding voor nieuwe leden.
Het evenement vindt plaats van 09.00 tot 16.00 uur op de gemeentewerf, Bukkumweg 28 in Hilvarenbeek. Ook andere ‘groene’ organisaties presenteren zich, dus het belooft een leuke dag te worden. Breng vooral vrienden en familie mee.

Tot ziens op 23 april!

Lezing (geweest)

Dinsdag 15 maart:     Lezing over klimaatbestendige tuinen door Margareth E.C.M. Hop

Als thema voor ons jubileumjaar hebben we voor duurzaamheid gekozen. We trappen dit jaar inhoudelijk dan ook af met een lezing binnen dit thema, over klimaatbestendige tuinen.
Het verhaal over klimaatbestendigheid begint zoals we inmiddels weten met het belang van wateropslag en weinig verharding in de tuin, maar in deze lezing gaan we een stap verder. Er worden veel praktische tips gegeven zoals hoe bepaal je of je grondsoort geschikt is om de regenpijp af te koppelen en je tuin als regentuin in te richten? Hoe richt je dan een wegzakplek voor water in, welke planten zijn wel (en juist niet) geschikt om in zo’n plek te zetten. Hoe zie je aan planten dat ze beter droogtebestendig zijn dan gemiddeld, en wat kun je doen in de tuin voor koelte tijdens hittegolven.
De meeste mensen hebben de vuistregel gehoord ‘voor biodiversiteit moet je inheemse wilde planten gebruiken, en exoten zijn taboe’. Dat klopt voor natuurgebieden, maar een tuin is geen natuurgebied. Wat in de vuistregel vergeten wordt, is dat de waarde van sierplanten en exoten voor biodiversiteit zeker niet nul is. Er zitten wel grote verschillen tussen de ene en de andere plant. Hoe kies je sierplanten voor je tuin, zodat ze zoveel mogelijk waarde hebben voor dieren, maar ook voor jezelf als tuinier. Het is een praktische vertaling van kennis uit recent wetenschappelijk onderzoek, waarin gekeken is naar welke tuinplanten nu echt goed bezocht worden door insecten en vogels. Het is een aanvulling op wat ecologen gewoonlijk over biodiversiteit vertellen en adviseren.
Datum en tijd: dinsdag 15 maart, aanvang 20.00 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, 5038 Tilburg
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis, niet-leden betalen € 4,- aan de zaal
Aanmelden: vóór 1 maart bij Kitty Kolen-Megens, bij voorkeur per email k.kolen(at)home.nl, of eventueel op 06 - 25 378 376

 

Onze activiteiten in 2021

Dinsdag 16 november   Lezing door Bram van Beurden (voorzitter Stadsbomen Tilburg)

Bram van Beurden is niet geheel onbekend voor een aantal leden van Groei & Bloei. In het verleden gaf hij als lid al eerder eens een lezing. Bram is voorzitter van de Stichting Stadsbomen Tilburg en zal daar in zijn lezing op inzoomen evenals zijn passie voor de Engelse tuinen waarvoor hij jaarlijks tuinreizen organiseert. Ook het ontwerp van zijn eigen tuin rondom het restaurant Giardino d’Italia wil hij ons graag laten zien.
Als u meer te weten wil komen over genoemde onderwerpen dan bent u van harte welkom!
Let op COVID-19 regel: de activiteit vindt plaats in een restaurant waarvoor de huidige coronamaatregelen gelden. Een geldig coronatoegangsbewijs met een legitimatieverplichting is noodzakelijk.

Datum en tijd: dinsdag 16 november, aanvang 19.30 tot 21.30 uur
Plaats: Restaurant Giardino d’Italia, Huibevendreef 22 Tilburg. (https://www.giardino-d-italia.com/) Neem de inrit voor het tankstation, hier kunt u ook parkeren voor het restaurant
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,-. (Koffie of thee ontvangt u namens de vereniging, Bram zorgt voor iets lekkers)
Aanmelden: vóór 8 november via mail bij Cees van Abeelen cvabeelen@ziggo.nl of via 06-37 65 78 47. Er is plaats voor 40 deelnemers

Zaterdag 15 januari 2022   Winterwandeling Regte Heide Goirle

Onder begeleiding van een gids van de Gôolse Geheimen maken we op 15 januari 2022 een wandeling over de Regte Heide, een route met mooie vergezichten afgewisseld met de beslotenheid van schitterend bosgebied. Onderweg brengen we ook een bezoek aan een historische plek op de hei: het Schijnvliegveld De Kiek. Hierover valt door de Gôolse Geheimengids veel te vertellen.
Na afloop is er een warm drankje met iets lekkers bij de kampeerboerderij.

Datum en tijd: zaterdag 15 januari 2022, aanvang 10.30 uur, duur van de wandeling ongeveer 2 uur (als het erg koud is wordt de wandeling ingekort)
Plaats: verzamelen bij: Kampeerboerderij de Regte Heijden, Oude Tilburgsebaan 12A, 5133 BE te Riel
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk tot 20 december via mail bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl

 

Geweest:

Zaterdag 3 juli, maandag 5 juli en woensdag 7 juli - Bomenrondleiding in het Wilhelminapark te Tilburg door Joost Werkhoven, lid NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging)

Tijdens het plannen van deze activiteit zijn alle coronamaatregelen nog niet voorbij. Formeel mogen in de openbare ruimte nog maar 4 personen samenzijn. De verwachting is wel dat dit na 30 juni wordt versoepeld, maar of er dan 25 personen bijeen mogen staan is vooralsnog onbekend. Joost zal om die reden de rondleiding op 3 verschillende dagen begeleiden voor een kleinere groep van 8 tot 10 personen (zie hieronder).
Het unieke Wilhelminapark zal ieder van ons zeker kennen, maar als je in de geschiedenis duikt van ruim 120 jaar geleden van dit bijzondere park kom je heel wat te weten. Een aantal zeer zeldzame bomen welke we gaan zien dateren nog uit die tijd en hebben een bijzonder monumentale status. Deze bomen zijn door de bekende tuinarchitect Springer gekozen voor zijn fraaie ontwerp uit 1898, deels in Engelse landschapsstijl. We bekijken zeker ook zijn belangrijkste stijlkenmerken. Als je meer te weten wilt komen van dit monumentale park en zijn omgeving ben je van harte welkom bij een van de rondleidingen.
Datum en tijd:
- zaterdagochtend 3 juli van 10.30 tot 12.15 uur (voor max 10 personen)
- maandagavond 5 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
- woensdagavond 7 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
Plaats van samenkomst: bij het PARKhuisje Wilhelminapark 42, 5041 EC Tilburg. Er is parkeergelegenheid langs het park. Op de hierboven genoemde dagen/tijden geldt er geen parkeer tarief. Bij dit PARKhuisje wordt u een kopje koffie of thee aangeboden door Groei & Bloei
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bij-drage in de kosten van € 4,00. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 26 juni bij cvabeelen(at)ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-37657847

Vrijdag 23 juli 2021 - Bezoek aan De Kersenhof Raamsdonk

Deze activiteit stond gepland voor 26 juni 2020, maar kon vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig kunnen we door de versoepeling van de maatregelen dit jaar wel terecht, maar iets later in het seizoen vanwege het koude voorjaar. Wij zijn welkom op 23 juli om 10.00 uur. In verband met drukte vinden excursies alleen nog in de ochtend plaats en op een aangepaste locatie, tussen de kersenbomen onder de overkapping. Bij de familie Verschure van De Kersenhof in Raamsdonk draait van begin juni tot eind juli alles om de jaarlijkse kersenoogst.
Voor jong en oud is het leuk en goed om te weten hoe kersen bloeien en groeien.
Zelf kijken in een boomgaard is dan natuurlijk het allermooiste!

U wordt ontvangen met koffie/thee/sap en een vers ‘Kersenhofke’. Daarna volgt een fotopresentatie met uitleg over het bedrijf en de kersenteelt, en aansluitend krijgt u een rondleiding door de boomgaard met een treintje. Daarbij ontvangt iedereen ook nog een heerlijke puntzak kersen voor onderweg! De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn aangemeld.
Datum en tijd: vrijdag 23 juli van 10.00 tot ongeveer 11.30 uur
Plaats: De Kersenhof, Zijlweg 2, 4944 AV Raamsdonk
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 16 juli bij ineke(at)sinnema.nl, U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24785635

Zaterdag 11 september - Bezoek aan De Dijkgaerd in Kaatsheuvel

Een bezoek aan deze bijzondere tuin staat garant voor genieten en inspiratie op doen. De Dijkgaerd, een groene weelde, omvat 6200 m2 en is opgedeeld in verschillende intieme tuinkamers waartussen gazons liggen met kleurrijke borders. Er is onder andere een Baroktuin, een romantische rozentuin, een stille groene tuin en een moestuin. Een bijzondere pronkstuk is de vijver. Ook is er een kleine kwekerij met planten uit eigen tuin. Je bent welkom om daar rond te snuffelen. Helaas is er geen pin, dus alleen contante betaling. We gaan een wandeling maken door de tuinen en er is gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij.
Datum en tijd:zaterdag 11 september, 11.00 uur, duur van de excursie ongeveer 2 uur
Plaats: De Dijkgaerd, Zuidhollandsedijk 1, 5171 TK Kaatsheuvel
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen (inclusief drankje en lekkers)
Aanmelden: uiterlijk tot 22 augustus via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl

Zaterdag 9 oktober - Excursie Landgoed Wellenseind

Landgoed Wellenseind is een relatief jong landgoed met bijzondere kenmerken. Er is veel variatie in het landschap dat mede wordt bepaald door het stroomgebied van de beken De Reusel en De Raamloop. Er zijn broekbossen, rabatten en watersystemen, aangevuld met een afwisselende flora en fauna.
Landgoed Wellenseind bestaat uit 103 hectare bos, 22 hectare landbouwgrond en 3,5 hectare heide. Om dit bijzondere erfgoed veilig te stellen naar de toekomst toe, wil de familie Zeeman er een zelfvoorzienend en vitaal landgoed van maken. Zo kan iedereen nu en in de toekomst genieten van dit mooie landschap.
Onder leiding van één of meerdere ervaren natuurgidsen (afhankelijk van het aantal deelnemers) wordt er een wandeling gemaakt over het landgoed. De nadruk zal liggen op de natuur, maar ook de geschiedenis van het landgoed komt aan bod. Na de excursie is er ruimte voor een drankje in het ontmoetingscentrum.
Datum en tijd: zaterdag 9 oktober, aanvang 13.30 uur, duur van de wandeling: ongeveer 2 uur
Plaats: verzamelen bij het ontmoetingscentrum Voor Anker, Dunsedijk 3A, 5091 BA Lage Mierde
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 5,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk tot 12 september via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl. In verband met het inplannen van de gidsen zou het fijn zijn dat u zo snel mogelijk inschrijft voor deze excursie
We hopen en gaan er van uit dat de maatregelen in verband met corona in augustus zijn verruimd. Uiteraard hou-den we ons aan de dan geldende maatregelen.

Vrijdag 28 augustus Bezoek aan De Laarhoeve, Diessen

Gelukkig kan deze activiteit door versoepeling van de coronamaatregelen doorgaan, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen zoals handen wassen en afstand houden. De Laarhoeve is een ontwikkelboerderij, dat wil zeggen dat het een plek is voor mensen met speciale talenten, maar met een afstand tot de arbeidsmarkt. De boerderij heeft een unieke ligging aan de rand van de bebouwde kom en het beschermde natuurgebied Diessens Broek en het riviertje De Reusel.
Bij De Laarhoeve is van alles te zien en te beleven. Er is een fruittuin, een boomgaard, een keuken waar streekproducten worden gemaakt en er is een grote bloementuin. Wij zijn welkom voor een rondleiding van ongeveer anderhalf uur, inclusief koffie/thee en een attentie. De excursie gaat door vanaf 10 personen. Na afloop van de rondleiding kunt u eventueel in de pluktuin voor weinig geld uw eigen boeket samenstellen. Er staan geldkistjes klaar waar u geld in kunt doen.
Datum en tijd: vrijdag 28 augustus, van 10.00 tot 12.00 uur
Plaats: Ontwikkelboerderij De Laarhoeve, Laarstraat 16, 5087 BG Diessen
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk 20 augustus bij ineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24 78 56 35

LET OP: als u zich heeft aangemeld, maar op die dag gezondheidsklachten heeft, vragen wij u om niet te komen en dat even aan mij te laten weten via ineke(at)sinnema.nl of 06-24 78 56 35.

 

Zaterdag 28 maart  Tegelactie Intratuin Tilburg in samenwerking met Groei & Bloei

Afgelast wegens Coronavirus

Zaterdag 18 april Voorjaarsevenement

Afgelast wegens Coronavirus

Donderdag 20 februari  Algemene ledenvergadering Groei & Bloei

Wij nodigen alle leden uit voor de jaarvergadering.
Datum en tijd: donderdag 20 februari, aanvang 19.30 uur
Plaats: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg.
Telefoon: 013 455 38 00

Agenda:

 • Opening door de voorzitter
 • Notulen van de jaarvergadering 2019. Deze notulen kun je opvragen bij de secretaris ajmvdboom(at)home.nl
 • Jaarverslag van de secretaris
 • Jaarverslag van de penningmeester
 • Verslag van de kascontrolecommissie
 • Bestuursverkiezing: alle bestuursleden blijven beschikbaar
 • Plannen voor 2020
  • Planning van acviteiten
  • Begroting 2020
 • Rondvraag
 • Inhoudelijk deel jaarvergadering: De Eetbare Tuin

DE EETBARE TUIN

Na het formele deel van de jaarvergadering willen we ook dit keer een interessant inhoudelijk onderwerp bespreken: de eetbare tuin. We sluiten hiermee aan bij het thema van de Naonale Tuinweek in juni. We zien de laatste jaren andere vormen van (moes)tuinieren opkomen. Waar men vroeger een moestuin had uit noodzaak, zijn er nu heel andere moetien waarom mensen hier aan beginnen. Meer dan ooit is de moestuin, het
kweken van eten, verbonden met de wereld rondom ons. Het gaat voor veel tuinliefhebbers niet alleen om een leuke hobby of om gezondheid, maar ook om aandacht voor bio-diversiteit, de bijen, de milieukosten van het wereldwijde voedseltransport etc. De manier waarop voedsel wordt verbouwd is vaak ook anders dan in het verleden: op kleine schaal zoals bij de vierkante meter moestuin, in kleine tuinen of balkons, maar ook vaker samen met anderen in allerlei nieuwe initiatieven. Deze nieuwe vormen van het produceren van voedsel zien we bijvoorbeeld in perma-cultuur moestuinen, voedselbossen en de Herenboeren.
Twee van deze initiatieven hebben we uitgenodigd voor het informele deel van onze jaarvergadering. John Vermeer vertelt iets over de ontwikkelingen van het voedselbos in Brabant en de initiatiefnemers van de Coöperatie Herenboeren Goedenjd vertellen iets over de start van dit project in Alphen. Uiteraard is daarna gelegenheid om vragen te stellen en/of met elkaar in gesprek te gaan. Wij sluiten de avond uiterlijk 22.00 uur af.

Zaterdag 18 januari 2020  Winterwandeling in natuurgebied de Kaaistoep

De winterwandeling gaat dit keer plaatsvinden op zaterdag 18 januari 2020 in De Keistoep, ook wel Kaaistoep ge-noemd. Het is een natuurgebied ten westen van de bebouwde kom van Tilburg (De Blaak, Bels Lijntje) en ten noorden van de A58. Het terrein is eigendom van TWM Gronden B.V. (voormalig Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij). Het vroegere landbouwgebied en de terreinen met bos ten noorden ervan zijn vanaf 1994 in ontwikkeling als natuurgebied. In het gebied is 25 jaar geleden een aantal poelen aangelegd. In 2005/2006 is er een meander aangelegd in de Oude Leij. Dit alles in samenwerking met waterschap ‘De Brabantse Delta’.
We worden op deze middag in het terrein rondgeleid door Loes van Gorp, IVN gids. Het gebied is zonder gids niet toegankelijk. Zij zal ons tijdens de wandeling vertellen over de vele onderzoeken die er plaatsvinden door werk-groepen van IVN en KNNV.
In samenwerking met Natuurmuseum Brabant doen zij onderzoek naar de gevolgen van de ingrepen en naar de biodiversiteit. Men kijkt hierbij naar allerlei insecten, vogels, vissen enzovoort, maar ook naar onder andere wilde planten, mossen en paddenstoelen. Meer informatie over het gebied is te vinden op: www.ivn.nl/afdeling/tilburg en www.knnv.nl/afdeling-tilburg/kaaistoep.
Datum en tijd: zaterdag 18 januari 2020 van 13.30 tot 15.45 uur. De wandeling/excursie duurt ongeveer 1½ uur. Na de wandeling trakteert Groei & Bloei de deelnemers op koffie/thee met een worstenbroodje bij boerderij de Hanekam op het Amarant terrein aan de Bredaseweg. De kortste weg hierheen is 3 km over een deels onverharde Oude Rielsebaan (uitleg route na de excursie)
Plaats: in de directe nabijheid is geen horecagelegenheid. We komen bij elkaar bij de slagboom van het gebied (zie foto). Als u in uw routeplanner ingeeft Keistoep, kunt u er komen via de Vaart laan en Roerpad in de Blaak of via de Gilzerbaan over het onverhard pad tegenover de Waterleiding te weten de Oude Rielsebaan
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal: bij 10 deelnemers gaat de wandeling door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: t/m 12 januari 2020 bij Cees van Abeelen e-mail: cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbe-vestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen naar tel. 013 – 57 00 569.
Zorg zelf voor waterdicht schoeisel zoals laarzen of wandelschoenen. Ondanks dat we hopen op een zonnige dag is een regenjack tegen wind en regen niet verkeerd. Bij extreme weersomstandigheden zal ik via de e-mailadressen van de deelnemers de wandeling afgelasten

Donderdag 20 februari Jaarlijkse algemene ledenvergadering

De locatie is nog niet bekend. Uiteraard worden de gebruikelijke jaarstukken besproken. Ook zorgen we voor een interessante activiteit. Maar u kunt de datum al wel reserveren in uw agenda, natuurlijk! Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

2019: geweest:

Donderdag 14 november Lezing ‘De Magie van Tuinieren’ door Wim Paul van der Ploeg

De lezing is een aanrader voor iedereen met een hart voor tuinieren. Het veelgeprezen boek van Wim Paul van der Ploeg is een inspiratiebron voor mensen die het hele jaar door willen genieten van hun steeds veranderende tuin. In deze lezing neemt Wim Paul je mee op een reis door je tuin en tegelijkertijd een reis door je leven. De lezing is een uitnodiging om je eigen tuin, het werk dat je doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken.
Aan de hand van een presentatie en foto’s vertelt Wim Paul over tuinen en planten in binnen- en buitenland. Hij toont de verandering van een tuin die hij zelf heeft uit-gevoerd en neemt je mee in het proces van de beginsituatie naar de eindresultaat.
Hij laat je niet alleen een verandering van het beeld zien, maar ook van de beleving. Hij laat zien dat wanneer je optimaal je nieuwsgierigheid, fantasie en gevoel ge-bruikt, allerlei creatieve processen voor het cultiveren van je eigen denken op gang komen. Originele ideeën borrelen als vanzelf op, gedachten worden geordend, nieuwe inzichten volgen. Hierdoor doe je inspiratie op zodat je met een nieuwe blik naar je eigen tuin kunt kijken en zijn verhaal kunt gebruiken om meer ‘magie’ toe te pas-sen in je eigen tuin en je leven rijker te maken.
Datum en tijd:
donderdag 14 november, vanaf 19.30 uur inloop, aanvang lezing 20.00 uur
Locatie:
Theater Cultureel Centrum de Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel -Enschot
Kosten:
leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloei-pas,
niet-leden € 5,00
Aanmelden:
voor 25 oktober 2019 bij Therese Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl,
u ontvangt een mailbevestiging


Zaterdag 5 oktober Bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze

De broers Jan en Jos Dilven zijn geboren onder de fruitbomen. Opa was fruitteler en veel familieleden ‘zitten in het fruit’. Uit hobby zijn ze begonnen met het verzamelen van allerlei oude fruitrassen en het vormen van leibomen. Samen hebben ze een passie voor fruitbomen, het opkweken, snoeien en vormen. Zij genieten van de dieren die op de fruitbomen af komen zoals vogels, bijen en allerlei andere insecten. En er is natuurlijk niets lekkerder dan het oogsten van het zelf gekweekte, zongerijpte fruit.
We krijgen uitleg over alle fruitsoorten met betrekking tot groei en snoeiwijze enz. door middel van een diapre-sentatie en we krijgen uitleg op het terrein zelf over de vele nieuwe maar ook oude fruitrassen.
We worden getrakteerd op een kopje koffie of thee met wat lekkers uit de eigen boomgaard. Heeft u thuis een appelsoort of ander fruit waarvan u graag de naam wil weten breng deze dan gerust mee.
Datum en tijd: zaterdag 5 oktober van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: De Fruitboogerd, Hoogstraat 7, 5126 NR Gilze. Parkeren kan op het terrein zelf of anders langs de weg
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,00
Aantal: bij 12 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: tot 1 oktober 2019 bij Cees van Abeelen, cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 013 - 57 00 569

Zaterdag 24 augustus Bezoek aan Sierteeltbedrijf Mulders in Middelbeers

Sierteeltbedrijf Mulders is een vaste plantenkwekerij die veel kennis heeft van de teelt en het vermarkten van tuinplanten. De planten worden in verschillende potmaten op een containerveld gekweekt. Specialiteit is de Phy-salis of Goudbes met de oranje lampionnen en de tuinorchidee Tricyrtis. Piet en José Mulders leiden ons graag rond in hun bedrijf. Het programma ziet er als volgt uit:
Aankomst 14.00 uur. Eerst koffie/thee bij het bekijken van de video’s, daarna rondleiding door het bedrijf en we sluiten af met koffie/thee of iets fris.
Datum en tijd: zaterdag 24 augustus vanaf 14.00 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: Voorteindseweg 11a, 5091 TJ Middelbeers
Kosten: gratis voor leden, € 4,00 voor niet-leden
Aanmelden: tot uiterlijk 17 augustus bij ineke@sinnema.nl. U ontv

angt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 - 24 78 56 35.

Maandag 10 juni Groei & Bloei Open Tuinendag (tweede Pinksterdag)

Thema: De levende tuin
Op 10 juni organiseert onze afdeling weer een Open Tuinendag. U kunt deze keer terecht in de tuinen van de familie van de Plas aan de Bosscheweg 19 in Berkel-Enschot en inTheetuin De Brandshof van Sjef v.d. Brand aan de Slimstraat 91 in Udenhout.

 1. De tuin aan de Bosscheweg (foto 1 en 2) is een mooie en gezellige tuin. Voor en achter het huis vind je veel bloeiende planten, twee vijvers, strak geschoren hagen, fraaie bomen, gezellige zitjes. Het perceel is ongeveer 1100 m2 groot. Jeanette en Aad van de Plas zorgen dat de koffie klaar staat en zullen alle gasten met genoegen ontvangen en te woord staan!
 2. De Theetuin Brandshof in Udenhout (foto 3) is jaren geleden al eens te bezichtigen geweest tijdens een open dag. Als je aan de voorkant staat van deze oude boerderij, heb je er geen flauw idee van dat er aan de achterkant zo’n mooie theetuin is. Bloemig, kleurig, romantisch: het zijn maar een paar woorden die bij deze tuin passen. Daarom is het leuk om dit met eigen ogen te komen bekijken!

Zaterdag 25 mei Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Wegens succes in september 2018 herhalen wij dit voorjaar de bloemenworkshop bij Marianne de Bont van Bloemenboerderij De Langendam. Zij heeft een bijzondere tuin met een prachtige uitgestrekte pluktuin, die er nu heel anders uitziet dan in het najaar. Toen waren er veel eenjarigen in bloei, nu zijn het de vaste planten en vroege bloeiers waar we een mooi boeket mee kunnen samenstellen.
We starten met het vullen van een emmer met water. Met die emmer en een schaar gaan we naar de pluktuin en plukken naar hartenlust bloemen in kleuren naar eigen smaak. Terwijl de bloemen zich volzuigen met water, gaan we zelf een kopje koffie of thee drinken. In de tussentijd vertelt Marianne over haar tuin. Na de pauze schikken we onder haar leiding met onze bloemen een fraai boeket. Ook de rest van de tuin, met onder meer een moestuin, een paddenpoel en een stukje bos zijn de moeite waard.
Voor deze activiteit vragen wij de deelnemers een eigen bijdrage voor de bloemen. Dat bedrag wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Neem dus vooral je broer/zus, zoon/dochter, buurman/-vrouw of een vriend of vriendin mee!
Datum en tijd: zaterdag 25 mei 2019 vanaf 10.00 uur
Plaats: ’t Vaartje 108, 5165 ND Waspik (niet ver van De Efteling)
Kosten: bij deelname vanaf 15 personen is de eigen bijdrage € 10,-. Bij minder dan 15 personen is dat € 13,50 en bij minder dan 8 personen € 16,50. Dat is inclusief koffie/thee, workshop en een zelfgemaakt boeket!
Aanmelden: uiterlijk 18 mei bij ineke@sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 24 78 56 35.

Zaterdag 23 maart Tegelactie in samenwerking met Intratuin

Op zaterdag 23 maart staan Diana Verbrugh en Ria Romein namens Groei & Bloei weer klaar met plantjes in het filiaal van Intratuin in Tilburg-Zuid (Stappegoorweg). Wilt u ook meedoen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’?
Haal dan op zaterdag 23 maart een tegel uit uw tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin. In ruil krijgt u twee gratis vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij!

Zaterdag 6 april Voorjaarsevenement in Goirle

Ook dit jaar organiseert het bestuur van de afdeling Groei & Bloei Tilburg e.o. weer een voorjaarsevenement samen met het Biodiversiteitsteam Goirle en De Heemkundige Kring. Dit wordt wederom gehouden op de prachtige locatie van de stichting Heemkunde te Goirle buiten op het terrein of in de zogenaamde ‘Potstal’, dit hangt af van de weersomstandigheden.
De essentie van dit evenement is om zaden en planten onderling te ruilen. U kunt dus zaden en stekjes en planten meenemen en deze ter plekke ruilen. Naast deze ruilbeurs zijn er korte informatierondes over onder andere de groene, onderhoudsvriendelijke tuin en het nut van planten. Dit jaar is bijvoorbeeld in Goirle het item:‘hoe vangen we regenwater op’ actueel. Kortom er is genoeg informatie om onder het genot van een kopje koffie met elkaar te delen.
Datum en tijd: zaterdag 6 april van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 Goirle
Kosten: toegang is gratis