Tilburg

BEZOEK HOBBYTUIN PUURNATUUR ZADEN, ZATERDAG 6 JULI

Vind je het leuk om zelf plantjes te kweken en vooral ook om te zien hoe het winnen van allerlei zaden een aparte hobby werd, dan ben je van harte welkom bij Petra Schalk in haar hobbytuin in Middelbeers. Enkele jaren geleden hebben zij en haar man George een boerderijtje gekocht met wat grond erbij en is de passie voor het tuinieren alleen maar groter geworden. Petra zal ons op zaterdagochtend 6 juli ontvangen met koffie of thee en iets lekkers erbij. We krijgen een rondleiding en kunnen een kijkje nemen in de ruimte waar het drogen en schonen van de oogst en het sorteren van de zaden plaatsvindt. Meer dan 90% in de tuin is opgekweekt uit zaad. Voor zover mogelijk worden de zaden met de hand geoogst uit de eigen hobbytuin of andere natuurlijke tuinen. In deze tuinen wordt uitsluitend gewerkt met organische meststoffen en er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.
Na de rondleiding kun je nog lekker rondstruinen door de verschillende kleine tuingedeeltes zoals de distelhoek, de kruidentuin, stinsenplanten onder een oude boom, de heemtuin enz.  Ook bestaat de mogelijkheid om zaden te kopen.  Neem hiervoor eventueel wat kleingeld mee. Betalen met pin is ook mogelijk, je moet dan rekening houden met € 0,25 transactiekosten. Ben je op zoek naar zaden van de allermooiste bloemen en planten dan is deze activiteit zeker de moeite waard.
Datum en tijd: zaterdag 6 juli van 10.00 tot uiterlijk 12.00 uur
Locatie: Hobbytuin Puurnatuur, Voorteindseweg 22, Oost-, West-, en Middelbeers
Kosten: leden Groei & Bloei met één introducé gratis, niet leden € 3,00
Aanmelden: tot uiterlijk 25 juni bij Cees van Abeelen, cvabeelen(at)ziggo.nl

LEZING JAM, GELEI EN SAP: FRUIT VERWERKEN UIT JE EIGEN TUIN, DONDERDAG 22 AUGUSTUS

"Bijna iedereen heeft wel eens jam gemaakt of zelfgemaakte jam gegeten. Dat is op zich niet zó bijzonder, maar zelfgemaakte jam is wel erg lekker. Het is leuk om met een beetje moeite heel lang van je oogst te kunnen genieten. In deze lezing praten we met elkaar over interessante en handige zaken rondom het conserveren van fruit en het maken van heerlijke jam en gelei. We gaan ook een stukje terug in de tijd, want jam is al een heel oud product. Speciaal voor de Groei & Bloeiers kijken we naar een keuze uit de vele fruitrassen die een plaats in de tuin verdienen om straks voor een mooie opbrengst te zorgen.Natuurlijk zijn er ook recepten. Vers zomerfruit kun je per soort verwerken maar er zijn heel veel combinaties mogelijk. Vaak zijn die heel verassend van smaak, bijvoorbeeld stoofpeertjesjam met sinaasappel en rode wijn. Met kruiden en specerijen kun je jams en geleien iets extra’s geven. Jam of gelei hoeft niet persé zoet te zijn. En soms is een beetje alcohol net dat wat je product nodig heeft. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor het maken van sappen en siropen. In de pauze van de lezing is er een kleine proeverij van een aantal jams, die ik dit seizoen heb gemaakt”, aldus Marie-José Meertens.

Marie José Meertens komt de lezing verzorgen. Ze is nu met pensioen, maar in haar ‘tweede carrière’, zoals dat heet, was ze adviseur natuurlijk tuinieren bij Stichting De Kleine Aarde in Boxtel. Regelmatig geeft ze lezingen en cursussen aan verschillende groene organisaties en verricht ze keuringen voor het Algemeen Verbond Voor Hobbytuinders in Nederland (AVVN) in het kader van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Haar tuin in het buitengebied van een klein Brabants dorp is ruim 5000 m² groot. Een deel is bestemd voor het kweken van groente en fruit. In deze tuin probeert ze de echte natuur van het er achter gelegen gebied dichterbij te halen.
Datum en tijd: donderdag 22 augustus, aanvang lezing 19.30 uur tot ongeveer 21.30. De zaal gaat open om 19.00 uur
Locatie: Wijkcentrum Jeruzalem, Caspar Houbenstraat 10 Tilburg
Kosten: leden (max. 2 pers.) gratis, niet leden € 5,-. Dit is inclusief koffie/thee bij aanvang en in de pauze
Aanmelden: graag vóór 10 augustus bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl

EXCURSIE NAAR UN BIETJE GROEN, ZATERDAG 21 SEPTEMBER

Un Bietje Groen is een ondernemerstuin aan de Koningshoeven in Tilburg op de locatie waar vroeger Het Rooie Bietje was gevestigd. Het is een plek voor mensen die zich herkennen in trefwoorden als groen, duurzaam, circulair, educatief en maatschappelijk betrokken. Naast het op- en uitbouwen van het eigen bedrijf ontwikkelen de ondernemers en initiatiefnemers ook een gezamenlijk programma waarin educatie en belangstelling voor natuur en de mens centraal staat. Meer informatie over de ondernemerstuin kunt u vinden op de website:  https://unbietjegroen.nl/.
Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat hier allemaal te zien is? Op 13 september krijgen we de gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met de activiteiten bij Un Bietje Groen.
Het programma ziet er als volgt uit:
De ontvangst en lunch zijn bij goed weer heerlijk in de tuin en bij regen gezellig onder de overkapping of warm en droog in de kantine. Ontvangst om 11.00 uur met koffie/thee en wat natuurlijk wat lekkers. Aansluitend een gezamenlijke korte rondleiding door de tuin.
Aansluitend in 2 groepen:

 • Verdieping/uitleg bij de Wormentuin Tilburg
 • Verdieping/uitleg bij eetbare natuurdwaaltuin Verderland

Daarna wisselen de groepen om. Om 12:30 kunt u genieten van een vegetarische lunch met soep en lekkers.
Datum en tijd: zaterdag 21 september, aanvang 11.00 uur
Locatie: Koningshoeven 62, Tilburg. Er zijn maar 8 parkeerplekken op het terrein, in de straat is meer gelegenheid om te parkeren
Kosten: leden (max. 2 pers.) gratis, niet leden € 10,-. (Dit is inclusief koffie/thee en lunch)
Aanmelden: graag vóór 29 augustus bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl
Aantal: er kunnen maximaal 24 personen deelnemen aan deze excursie

TOFFE TUINEN ROUTE TIJDENS G&B OPEN TUINEN WEEKEND, za en zo 15 en 16 juni

In 2024 is het thema ‘Natuur is ook cultuur’
Dit thema omvat alles wat ons verbindt op het gebied van tuinen en tuinieren en wat we doen in onze tuin. Van moestuinieren, de zon aanbidden, rusten, wel of niet snoeien, knutselen en bouwen, spelen en eten! Al deze activiteiten behoren zowel tot stadsnatuur als onze cultuur. Toffe Tuinen werkt samen met Groei & Bloei Tilburg e.o..
Dit jaar is de route verdeeld over twee gebieden:

Zaterdag 15 juni:
LINKS van Ringbaan-West: Reeshof, Tilburg West, De Blaak en Zorgvlied
Zondag 16 juni:
RECHTS van Ringbaan-West: Centrum Zuid, Noord, Oost, Berkel-Enschot en Udenhout.

Kijk voor meer informatie over de route op http://toffetuinentilburg.nl/

PLATTEGROND

BUSREIS NAAR ROTTERDAM DINSDAG 21 MEI

Op dinsdag 21 mei staat weer een busreis gepland. Deze keer naar Rotterdam. We bezoeken voor de middag het Arboretum Trompenburg en na de lunch gaan we naar De Dakakker. Op beide plaatsen wordt een rondleiding verzorgd. Het dagprogramma met de tijden bij benadering:
Om 9.00 uur vertrek vanaf Stappegoor, aankomst Rotterdam 10.15 uur. Daarna koffie met gebak.
We beginnen met een rondleiding in groepen van 12 personen. U kunt ook op eigen gelegenheid rondlopen en rondneuzen natuurlijk. Belangstelling voor de rondleiding wel bij aanmelding doorgeven!
Rond 13.00 uur lunch in restaurant Trompenburg. Dieetwensen bij aanmelding doorgeven.
Rond 14.00 vertrek naar De Dakakker. Rondleiding (45 minuten) in twee groepen.
Voor zover bekend kunt u hier niet zelfstandig rondlopen. Er kan maar één groep tegelijk ontvangen en rondgeleid worden. De andere groep kan dan een bezoek brengen aan het in de nabijheid gelegen dak van de Hofbogen. Informatie hierover krijgt u in de bus. Rond 17.30 uur (of misschien iets eerder) vertrekken we weer naar Tilburg.

Kosten:
Wij vragen een eigen bijdrage van onze leden van € 28,00 p.p.
Komt u met een introducé dan betaalt u beiden € 28,00. Niet-leden en meer dan een introducé betalen € 65,00.
Inschrijven tot en met 30 april
kan vanaf nu bij Ton van den Boom, per mail ajmvdboom(at)home.nl of via telefoonnummer 013 455 38 91. Er kunnen maximaal 50 personen mee. Let op: vol is vol. De aanmelding wordt definitief als de betaling van het vereiste bedrag binnen is. Betaling op rekeningnummer NL52 RABO 0151 2047 56 ter attentie van ‘KMTP Tilburg’ onder vermelding van ‘busreis 21 mei’. Als er meer dan 50 aanmeldingen zijn, geldt de volgorde van betaling. We zullen werken met een wachtlijst bij over-inschrijving. Als er dan iemand af valt, is de eerstvolgende op de wachtlijst aan de beurt.  Belangrijk: Trompenburg is gratis te bezoeken met een geldige Museumjaarkaart. Als u die bezit, wilt u dat dan ook meteen even doorgeven bij aanmelding. En dan natuurlijk die kaart ook meebrengen op 21 mei.

Arboretum Trompenburg
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen en is met maar liefst 8 hectare oppervlakte een ware ontdekking voor rustzoekers en groenliefhebbers vanuit binnen en buiten de stad. De tuin is enorm divers; je vindt er traditionele tuinen in Engelse stijl maar ook een modern voedselbos in ontwikkeling en een fotogenieke woestijnkas. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het Arboretum is sinds enkele jaren een geregistreerd museum. Trompenburg kent een rijke historie. De eerste aanleg van deze historische buitenplaats vond circa 200 jaar geleden plaats toen het nog moerasgrond was. Eerst in privébezit, maar sinds 1958 als Stichting om het voortbestaan te garanderen.

De Dakakker
De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier. Na die tijd is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen, rond te lopen en foto’s te nemen. De gids vertelt alles over de historie, aanleg, ontwerp, afzet van producten aan restaurants, onderhoud met vrijwilligers, bijen, wormen, kippen, educatieprogramma voor kinderen, assortiment van 'biologische' producten, eetbare bloemen, een innovatie als 'Slimdak 010' (een systeem dat in contact staat met Buienradar en water kan vasthouden en weg laten vloeien), internationale samenwerking en andere zaken waar uw interesse naar uit gaat. Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het eerste stuk van het lange dak, gelegen op het dak van Station Hofplein, is ontworpen als publiek park. Het Luchtpark is voor iedereen dagelijks toegankelijk. Via de Luchtsingel en de ingang aan de Heer Bokelweg kunnen buurtbewoners, Rotterdammers en toeristen het Luchtpark Hofbogen op. Bezoekers kunnen in het gras loungen, picknicken, op één van de kunstschapen zitten, of wandelen in de tuin met de fruitbomen en -struiken, heemvegetatie en moestuinbedden. Dit alles onder het genot van een magnifiek stedelijk uitzicht.

BEZOEK FUCHSIAKWEKERIJ ZEELENBERG IN DONGEN WOENSDAGMORGEN 24 APRIL

Sinds 2016 is kwekerij Zeelenberg met hun grote assortiment fuchsia’s te vinden aan de Fazantenweg 8 in Dongen. John en Yvonne de Hoog kweken hier jaarlijks meer dan 2500 soorten fuchsia’s, maar ook een sortering van wel 200 geranium variëteiten. Inmiddels hoort de kwekerij tot de top van de grootste fuchsia aanbieders in Nederland.

Yvonne ontvangt ons op de kwekerij in de koffiehoek en vertelt ons alles over hun bedrijf. Ondertussen kunnen we genieten van koffie of thee met een stukje gebak. Tijdens de rondleiding door de kas komen we veel te weten over de verzorging, zoals het stekken, toppen, snoeien en overwinteren, maar ook hoe je ze weer uit de winterslaap haalt. Natuurlijk is er op de kwekerij ook een groot assortiment perkplanten, zomerbloeiers en winterharde planten te vinden. Als u van fuchsia’s houdt en meer te weten wilt komen over de hele cyclus van stekken tot het kweken van een kroonboom, dan bent u welkom om u aan te melden zoals hieronder aangegeven.

Datum en tijd:   woensdag 24 april van 10.00 tot uiterlijk 12.30 uur
Locatie:            Fazantenweg 8, 5106 RC Dongen
Kosten:             leden Groei & Bloei met een introducee gratis, niet leden € 3,00
Aanmelden:      tot uiterlijk 15 april bij Cees van Abeelen, cvabeelen(at)ziggo.nl

 

LEZING ‘DE MOESTUIN’ DOOR WESSEL VAN SCHAGEN WOENSDAG 20 MAART

Houdt u van tuinieren in de volkstuin of moestuin? Kom dan op woensdagavond 20 maart naar de lezing van Wessel van Schagen over de moestuin. Wessel is een ervaren volkstuinder en docent. “De moestuin anno 2024 is niet meer de groententuin van jaren geleden. Je ziet steeds meer bloemen, fruitbomen en bessenstruiken in de moestuin. Je kunt dan zelf je eigen bloemenboeketten samenstellen en je eigen appels, peren, pruimen en bessen oogsten”.
In de lezing vertelt Wessel over allerlei typische moestuinproblemen en de oplossingen. Hij geeft onder andere uitleg over het nut van vruchtwisseling, combinatieteelt, onkruidbestrijding en de aanvoer van organische stof. Ook de belangrijkste groenten- en teelthandelingen komen aan de orde. Er is ook voldoende ruimte om vragen te stellen over de moestuin.

Datum en tijd: woensdag 20 maart, aanvang lezing 19.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open, de lezing duurt tot ongeveer 21.30 uur
Locatie:          Sociaal Cultureel Centrum de Schalm, Trapistinnentuin 77, Berkel-Enschot
Kosten:           leden (max. 2 pers.) gratis, niet leden € 5,-. Dit is inclusief koffie/thee bij aanvang en in de pauze
Aanmelden:    graag vóór 18 maart bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl

VROLIJKE VOORJAARSWORKSHOP VOOR BLOEMSCHIKKERS ZATERDAG 6 MAART

Groei & Bloei afdeling Tilburg e.o. organiseert een workshop bloemschikken met het thema ‘voorjaar’. De workshop wordt verzorgd door Yvonne Zwinkels, een bloemschikster in hart en nieren.
Yvonne : “Mijn naam is Yvonne Zwinkels en ik ben geboren in het Westland. Ik woon nu al 30 jaar in Brabant in Wijk en Aalburg. Ik heb een opleiding Vakbekwaam Bloemschikken gehaald en ben al 25 jaar werkzaam binnen verschillende tuincentra. ‘Groen’ zit in mijn dna. Momenteel geef ik aan vijf groepen lessen bloemschikken en dat doe ik al vanaf 2004. Ik geef les in Den Bosch en G&B De Langstraat en ben al vele jaren actief in het bestuur van Groei & Bloei De Langstraat. Mijn taak binnen het bestuur is bloemschikcoördinator waarbij ik de administratie van het bloemschikken verzorg, twee groepen begeleid, namelijk de beginners en gevorderden en diverse workshops opzet. Ik zie er naar uit om kennis te maken met de afdeling Tilburg en ik hoop dat jullie blij worden van het voorjaars bloemstuk wat ik heb bedacht”.
Alle materialen voor het voorjaarsarrangement zijn aanwezig. Ook voor koffie en thee wordt gezorgd.

Datum en tijd: woensdag 6 maart 2024 van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie:  Wijkcentrum De Symfonie, Eilenbergstraat 250, 5011 EC  Tilburg (Noord)
Aanmelden:    wilt u aan deze workshop deelnemen dan kunt u zich vanaf nu inschrijven tot uiterlijk 27 februari bij Diana Verbrugh: foliogroen(at)gmail.com of telefonisch 013-511 1912 met uw naam, adres en telefoonnummer. Uw bijdrage aan deze gezellige bloemrijke avond is € 25,- p.p. voor leden van Groei &  Bloei Tilburg. Bent u geen lid dan betaalt u € 28.-.
Het bedrag kunt u overmaken op rekeningnummer NL52 RABO 015120 4756 van ‘K.M.T.P. Tilburg’ onder vermelding van ‘Workshop 6 maart 2024’. Op het moment dat u betaald heeft, is uw inschrijving definitief.
Wilt u zeker zijn van deelname reageer dan snel. Om alvast in de stemming te komen ziet u hiernaast foto’s van wat u ongeveer gaat maken.

ZATERDAG 13 JANUARI 2024 WORKSHOP FRUITBOMEN SNOEIEN

Wegens groot succes in 2023 staat deze workshop ook voor januari 2024 weer op de agenda! Zowel interessant voor de deelnemers van afgelopen januari als voor nieuwe cursisten!
Het snoeien van fruitbomen kan op verschillende manieren, en dat gaat boomdeskundige Wim van de Sande uitleggen in een tweeëneenhalf uur durende workshop in een boomgaard in Oisterwijk. Onder het genot van een kopje koffie starten we met de theorie van het snoeien en korte uitleg van het gereedschap.
Daarna gaan de cursisten de te snoeien takken markeren. Samen bekijken we waarom juist déze takken verwijderd moeten worden en wordt de boom daadwerkelijk gesnoeid. Wim bespreekt met ons het eindresultaat en de vervolgstappen. Dus, heeft u zelf één of meerdere fruitbomen of bent u van plan die te gaan planten, dan is deze leerzame workshop beslist een aanrader. Want door goed te snoeien, genereer je meer vruchtopbrengst!
Heeft u een specifieke vraag over het snoeien van uw fruitboom, breng dan een overzichtsfoto en twee detailfoto’s mee (graag A-4 print). Zelf zorgen voor stevige schoenen, werkhandschoenen, eventueel snoeischaar en snoeizaag.  Zie voor meer foto’s van de vorige keer het fotoalbum op onze site.
Datum en tijd: groep1 zaterdag 13 januari van 10.00 uur tot 12.30 uur. Bij voldoende deelnemers start groep2 diezelfde dag van 13.30 tot 15.00 uur. Bij slecht weer stellen we de workshop(s) een weekje uit naar 20 januari dezelfde tijden. Houd deze datum dus ook vrij in uw agenda!
Kosten: € 10,- voor G&B leden; niet-leden betalen: € 17,50. Graag per pin te voldoen bij aanvang van de workshop
Aanmelden: uiterlijk vóór 24 december 2023 bij tuinontwerpenadvies(at)outlook.com onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer G&B. Eind december gaan we de groepjes indelen. Heb je speciale voorkeur voor de ochtend of de middag, laat het dan bij de aanmelding weten.

Activiteiten in 2023

ZATERDAG 16 DECEMBER WANDELING DOOR HET BEEKDAL VAN DE KLEINE BEERZE

Brabant kent vele verborgen geheimen in het landschap, toch zijn er maar weinig zo goed bewaard als het dal van de Kleine Beerze. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de herinrichting van het beekdal om de natuur en het watersysteem betere kansen te geven. Met dat project kwam er een heel nieuw wandelgebied tot stand.
Groei & Bloei Tilburg heeft de primeur met deze winterwandeling met gebiedskenners Monique Leesberg en Ria Bernards!
Brabantse beken hebben een belangrijke invloed op het landschap en op de historische handelsroutes en vestigingsplekken van onze voorouders. Onze cultuur bouwt daar nog steeds op voort. Toch verdwenen de beken zoetjesaan naar de achtergrond, met de toenemende invloed van de mens op het landschap. Zo was ook de Kleine Beerze teruggedrongen in een smalle stroomgoot. Waar bewoners een halve eeuw geleden nog elke winter hun meubels naar zolder brachten omdat de beek buiten haar oevers trad, wisten kinderen van deze generatie nauwelijks nog van het bestaan van een beek. Dat is nu anders. Hoe dan? Dat gaan we bekijken! Wandel je mee?
Vanaf de kerkberg dalen we over de bolle akker af, naar de beek. In het prachtige beekdal wacht een lommerrijk wandelpad, direct op de oever van de meanderende beek. Het pad leidt naar de gastvrije dorpsmoestuin, een voedselbosje, een ministrandje, een heuse voorde, een jong populierenbos, nieuw aangelegde struweelsingels en zelfs een zwaluwenwand. Terug op de flanken zien we middeleeuwse hooilandjes en een broekbos.
In het kader van het initiatief 'Leve de Kleine Beerze!' hebben Monique en Ria zich intensief beziggehouden met het verloop van het herstelproject en het nieuwe beekdalpanorama. Zij kennen de verhalen van de Kleine Beerze en nemen ons graag mee naar buiten. Ongeveer 5 km samen genieten… Laarzen of goede wandelschoenen aan!
Na de wandeling hebben we om 13.00 uur nog een gezellige nazit met koffie en wat lekkers in de Jacobushoeve!
Datum en tijd: zaterdag 16 december, aanvang 10.00 uur
Locatie: startpunt is het parkeerterrein van de Jacobushoeve, Jan Smuldersstraat 4, 5512 AZ Vessem. Parkeerplaats is open vanaf 9.30 uur
Kosten: leden (max. 2 pers.) gratis, niet-leden € 6,00
Aanmelden: graag vóór 8 december bij Arianne Verhoeven, tuinontwerpenadvies(at)outlook.com
Meer info: https://www.jacobushoeve.nl/

ZATERDAG 24 FEBRUARI ALGEMENE LEDEN VERGADERING

Op zaterdag 24 februari zal de jaarvergadering plaats vinden, vanaf 14.00 uur. Na het formele deel van de jaarvergadering maken we een rondleiding door het natuurontwikkelingsgebied in het Leydal in Goirle.
Tenslotte nemen we afscheid van onze secretaris Ton van den Boom met een borrel. Meer informatie volgt, maar houd deze datum vast vrij in uw agenda.

BEZOEK MARETAKKENKWEKERIJ IN MOERGESTEL, ZONDAG 19 NOVEMBER 2023

Iedereen kent wel de maretak, hoog in de boom, vaak te zien in het wild in Limburg. Maar op deze zondag hoeven we niet zo ver te gaan en zijn wij welkom bij Michiel en Suzanne Nouwens in Moergestel op hun maretakkenkwekerij. Na ontvangst met koffie/thee en wat lekkers, leiden zij ons graag rond op de kwekerij van appelbomen met maretakken. Hierbij wordt natuurlijk uitgebreid stilgestaan en zien we de diverse soorten bomen uit hun assortiment. Zij vertellen ons ook onder andere over de geschiedenis van de ‘kus onder de maretak’, een oeroud symbool van liefde en vriendschap. Welke krachten er nog meer aan de maretak worden toegeschreven en de rol van een mistletoe rondom kerst?
Het kweken van een maretak in eigen tuin klinkt misschien vreemd, maar is zeker mogelijk en dat wordt ons uitgelegd.In de zomer en het najaar zijn er kruidenplanten, knoflook en honing te koop, alles van eigen land. Het bezoek belooft een leerzame en leuke activiteit te worden en zal ons ook al een beetje in kerstsfeer brengen.
Datum en tijd: zondag 19 november, aanvang om 10.45 uur
Locatie: Heikant 10, 5066 CR Moergestel
Kosten: leden (max. 2 pers.) gratis, niet-leden € 3,-
Aanmelden: via e-mail bij Cees van Abeelen, cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon 06-376 578 47

LEZING OVER THE DUTCH WAVE, HET NIEUWE TUINIEREN DOOR HANS RINGERS, WOENSDAG 11 OKTOBER

De term Dutch Wave komt van een Zweedse botanicus en slaat op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van onder andere het weven van hoge en lage planten door elkaar.
Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden zijn de voorlopers van deze stroming. Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, maakt de tuin het hele jaar door de moeite waard. Hiermee creëren ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in een wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland.
Piet Oudolf is waarschijnlijk de meest invloedrijke tuinontwerper van Nederland en in het buitenland, misschien nog wel beroemder dan hier, én de belangrijkste vertegenwoordiger van de Dutch Wave. Piet: “Planten zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit”. De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland, onder andere Pensthorpe, Scampston Hall en tuinen in Duitsland van zijn hand, komen vanavond voorbij. Ook wordt er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: Dutch Wave.
Datum en tijd: woensdag 11 oktober, aanvang 19.30, de zaal is open vanaf 19.00 uur
Locatie: in de Kapittelzaal van Cultureel Centrum De Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel-Enschot
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 4,00 aan de zaal, liefst pinnen
Aanmelden: tot 1 oktober bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl

RONDLEIDING DOOR BIOLOGISCHE WIJNGAARD MÉT PROEVERIJTJE! ZATERDAG 9 SEPTEMBER

Op zaterdagmiddag 9 september zijn we te gast in de wijngaard van Karen Pelckmans en Marcel van de Wiel. Op deze idyllische plek in Haaren -waar Karen ook haar kunstatelier heeft- waan je je in Frankrijk! Daarnaast viel de keuze op ‘In den Gevert’ omdat er biologisch geteeld wordt. Tijdens de rondleiding vertellen Karen en Marcel met alle plezier over de biologische wijngaard  - met maar liefst 550 stokken! - en de moestuin, over het onderhoud van de wijngaard, het plukken en het maken van wijn. We doorlopen de seizoenen in de wijngaard en krijgen uitleg over de biologische keuzes die zij gemaakt hebben. De rondleiding wordt afgesloten met een kleine proeverij met een witte en een rode wijn en een bijpassend hapje. Het belooft dus een bijzondere excursie te worden!  Er kunnen 20 tot 25 mensen deelnemen, dus meld je alvast aan!

Datum en tijd: zaterdag 9 september van 15.00 tot 17.00 / 17.30 uur
Locatie: In den Gevert, Gever 8, 5076 NB Haaren
Kosten: leden (max. 2 pers.) € 12,50 p.p. Niet-leden betalen € 17,50 p.p.  Liefst pinnen
Aanmelden: bij Arianne Verhoeven, tuinontwerpenadvies(at)outlook.com   Graag vermelden of je lid bent van Groei & Bloei
Meer info: indengevert.nl

OPEN DAG VAN DAHLIA- EN VOLKSTUINVERENIGING FLORA, ZONDAG 10 SEPTEMBER

Dahlia- en Volkstuinvereniging Flora viert haar 75-jarig bestaan tijdens de open dag op 10 september. Tussen 12.00 en 15.30 uur staat de poort open voor bezoekers. Er is koffie/thee en frisdrank te koop. De leden laten graag hun tuinen zien, evenals de vijvertuin, de dahliatuin en de kruidentuin. De vereniging Groei & Bloei geeft weer acte de présence en er is informatie over de bijenhouderij. Voor een zacht prijsje kunt u bloemen en tweedehands tuinboeken kopen of uw portret laten tekenen onder de notenboom. U bent van harte welkom.
Datum: zondag 10 september, van 12.00 tot 15.30 uur
Locatie: Dahlia- en Volkstuinvereniging, Flora Baroniebaan 1 in Tilburg
Kosten: toegang is gratis

Bezoek GroeiTuin013

Maandag 10 juli óf donderdag 13 juli     Bezoek GroeiTuin013

GroeiTuin013 noemt zichzelf de groene huiskamer van Tilburg waar vele vrijwilligers en een aantal dagbesteders elkaar ontmoeten en inspireren bij het werken in de tuin. Er worden allerlei groenten, fruit, bloemen en kruiden geteeld en ook verkocht. De tuin vormt de verbinding tussen stad en buitengebied aan de Reeshofdijk ter hoogte van de Zwartvenseweg. Groei & Bloei leden en niet-leden zijn uitgenodigd om dit concept van stadslandbouw van dichtbij te bewonderen. We hebben twee ochtenden besproken voor een rondleiding omdat de groep niet groter mag zijn dan 20 personen. Tijdens ons bezoek zal er ook zeker een drankje (koffie/thee/fruit) worden aangeboden. Bij aanmelding graag aangeven op welke dag je wil deelnemen aan de rondleiding.
Datum en tijd: maandag 10 juli om 11.00 uur of donderdag 13 juli om 11.00 uur
Plaats: Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden € 3,00
Aanmelden: bij Cees van Abeelen: cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon 06-37657847

Tiende editie van de Toffe Tuinen Route

Zaterdag 17 en zondag 18 juni Tiende editie van de Toffe Tuinen Route
Al jaren organiseert Stichting Op Groene Voet open tuinen routes, met elk jaar een ander, actueel thema:

 • In 2017, 2018 en 2019 waren dat ‘Blauwe Tuinen’ routes in het voor- en najaar, gericht op water- en klimaatvriendelijkheid
 • In 2020 was de route gekoppeld aan de verkiezing voor de 10 Tofste Tuintjes  van Tilburg
 • In september 2021 vond de creatieve Toffe Tuinen & Mooie Makersroute plaats
 • In 2022 was het thema #Stadsnatuur: hierin kwam alles samen. Meer dan 40 toffe tuinen en groene pareltjes waren open tijdens de hitte in juni 2022
 • Nu in 2023 groeien we, samen met Groei & Bloei Tilburg e.o., verder tot in Goirle

Stel uw eigen route samen met de plattegrond die tegen die tijd digitaal beschikbaar is.
Meer informatie is te vinden op  www.toffetuinentilburg.nl

Bezoek Voedselbos in Haaren bij John Vermeer

Zaterdag 10 juni  Bezoek Voedselbos in Haaren bij John Vermeer
Als vervolg op de lezing over voedselbossen van afgelopen 13 april laat John Vermeer graag zijn eigen voedselbos in Haaren aan ons zien. Zie ook de terugblik op deze website. John Vermeer is al sinds 2015 volop betrokken bij de voedselbosbeweging in Brabant. Op dit moment is Brabant DE voedselbosprovincie in Nederland met meer dan 200 initiatieven en meer dan 250 ha in aanleg, zo laat John ons weten via zijn website. In een voedselbos groeien vaste meerjarige kruiden, vele fruitsoorten, noten, groenten en ook wel eetbare bloemen. Vooral de gelaagdheid bij het creëren van een voedselbos is van belang. Begrippen als permacultuur en biodiversiteit zal John nader toelichten. Heeft u interesse om meer te weten te komen over deze nieuwe landbouwmethode die ecologisch en duurzaam is, meldt u dan aan voor de rondleiding in het voedselbos via onderstaande gegevens. U bent van harte welkom!

Datum en tijd: zaterdag 10 juni, aanvang 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Hoge Raam 5,  5076 PH Haaren (via de N65 na Helvoirt linksaf voorsorteren naar Hoge Raam)
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 5,- , kan met pin
Aanmelden: bij Cees van Abeelen via e-mail cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon 06-376 578 47

Zaterdag 13 mei Groene Voetenmarkt

Op zaterdag 13 mei zijn we aanwezig bij de Groene Voetenmarkt. Een gratis toegankelijke en gezellige markt met allerlei kraampjes die met het buitenleven te maken hebben. Héél veel leuke ideeën om je ecologische voetafdruk te verminderen: dát is het doel van de Groene Voeten Markt. Kom langs om plantjes en stekjes te ruilen, voor leuke workshops en lezingen, vintage, lifestyle en fijne achtergrondmuziek van zalige singer- songwriters. Zet hem in je agenda! Zie ook Instagram

Datum en tijd: zaterdag 13 mei van 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Villa Familla, Noordstraat 36 Tilburg
Meer informatie: https://opgroenevoet.nl/

Donderdag 13 april Lezing door John Vermeer over voedselbossen

Voedselbossen worden steeds populairder. Je komt ze al volop tegen rondom Tilburg en in Brabant.
Is een voedselbos om voedsel te produceren of alleen maar voor de biodiversiteit? Of is het juist beiden en hoe zit dat dan? Kan ik ook zelf een voedselbos aanleggen en hoeveel ruimte is daarvoor nodig?
John Vermeer is al sinds 2015 volop betrokken bij de voedselbosbeweging in Brabant. Hij neemt u mee in het verhaal rondom de voordelen en nadelen van voedselbossen.
Als vervolg op deze lezing laat John zaterdag 10 juni zijn eigen voedselbos in Haaren aan ons zien. De uitnodiging en aanmelding hiervoor volgt in de eerstvolgende nieuwsbrief. Als u geïnteresseerd bent geworden door bovenstaande, meld u dan aan voor de lezing via onderstaande gegevens. U bent van harte welkom, ook al bent u geen lid van Groei & Bloei.
Datum en tijd: donderdag 13 april, de zaal is open om 19.00 uur. Aanvang lezing 19.15 tot 21.00 uur
Waar: Cultureel Centrum De Schalm Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot. De Schalm bevindt zich in het oude klooster Koningsoord. Te bereiken via de Koningsoordlaan afslag Novicenstraat (eenrichting). Dan kom je bij het parkeerterrein van de Aldi
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 5,- aan de zaal (kan ook met pin)
Aanmelden: bij Cees van Abeelen via e-mail cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon  06-376 578 47

Dinsdag 25 april Busreis naar Arboretum Belmonte in Wageningen èn de Tuinen van Demen

We willen ook dit jaar bij voldoende belangstelling een busreis organiseren voor belangstellende leden en niet-leden. Op dinsdag 25 april vertrekken we om 9.30 uur vanaf Stappegoor. Eerst gaat de reis naar Arboretum Belmonte in Wageningen. Daar zijn we dan rond 10.30 uur en worden we rondgeleid door twee gidsen.

Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer u langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt u verrast door schitterende vergezichten.
Hier kunt u genieten van het uitzicht over de Nederrijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kunt u tot aan de Waalstad Nijmegen kijken. Daarnaast is deze tuin (of dit park) van ruim 10,7 hectare één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters. En die zijn ook nog allemaal voorzien van een eigen naambordje. Zorgvuldig en verantwoord omgaan met de collecties geeft deze tuin de status van Geregistreerd Museum! De ligging, de collecties maar ook het gebruik als wandel- of stadspark maken het Belmonte Arboretum tot een bijzondere plek. Een plek waar velen een dierbare herinnering aan hebben, een plek waar vele malen het ja-woord is gegeven. Grasvelden die gebruikt mogen worden, planten waar we voorzichtig mee zijn: kortom voor ieder wat wils.
Na afloop vertrekken we naar de Tuinen van Demen (foto). Daar staan dan zo’n 18.000 bolgewassen te bloeien. Tussen Nijmegen en Oss in liggen De Tuinen van Demen. Een bezoek hieraan staat garant voor een gezellig dagje uit en biedt de ware tuinliefhebber iets bijzonders. Na het ervaren van de twintig verschillende siertuinen kun je in de theeschenkerij terecht voor een heerlijk drankje en hapje. Iedereen kan vrij rondkijken en tegen 16.00 uur reizen we weer af naar Tilburg, zodat we om ongeveer 17.00 uur weer op Stappegoor zijn.

Datum en tijd:   dinsdag 25 april, vertrek om 9.30 uur
Waar: opstappen vanaf Stappegoor
Kosten: voor leden + één introducée € 25,- per persoon. Voor niet-leden € 35,- per persoon.
Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om te lunchen in Demen, dan moet je dat bij aanmelding aangeven én daarvoor ook € 12,50 extra betalen. (Deze lunch omvat: huisgemaakte soep, een broodje kaas, een broodje ham, een krentenbol en 2 x koffie/thee/melk. Losse broodjes kosten € 3,50. Van te voren reserveren bij aanmelding!
Inschrijven: kan tot uiterlijk 24 maart bij de secretaris: ajmvdboom(at)home.nl of telefonisch 013 - 455 38 91. Bij onvoldoende deelname (we gaan uit van 45 personen!) wordt de reis geannuleerd. Maar we gaan er eigenlijk van uit, dat er wel genoeg belangstelling zal zijn voor deze mooie reis!
Let op: betaling pas, als duidelijk is dat er voldoende deelname is. U krijgt hierover een bericht van de secretaris.

Donderdag 13 april Lezing door John Vermeer over voedselbossen

Voedselbossen worden steeds populairder. Je komt ze al volop tegen rondom Tilburg en in Brabant.
Is een voedselbos om voedsel te produceren of alleen maar voor de biodiversiteit? Of is het juist beiden en hoe zit dat dan? Kan ik ook zelf een voedselbos aanleggen en hoeveel ruimte is daarvoor nodig?
John Vermeer is al sinds 2015 volop betrokken bij de voedselbosbeweging in Brabant. Hij neemt u mee in het verhaal rondom de voordelen en nadelen van voedselbossen.
Als vervolg op deze lezing laat John zaterdag 10 juni zijn eigen voedselbos in Haaren aan ons zien. De uitnodiging en aanmelding hiervoor volgt in de eerstvolgende nieuwsbrief. Als u geïnteresseerd bent geworden door bovenstaande, meld u dan aan voor de lezing via onderstaande gegevens. U bent van harte welkom, ook al bent u geen lid van Groei & Bloei.
Datum en tijd: donderdag 13 april, de zaal is open om 19.00 uur. Aanvang lezing 19.15 tot 21.00 uur
Waar: Cultureel Centrum De Schalm Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot. De Schalm bevindt zich in het oude klooster Koningsoord. Te bereiken via de Koningsoordlaan afslag Novicenstraat (eenrichting). Dan kom je bij het parkeerterrein van de Aldi
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 5,- aan de zaal (kan ook met pin)
Aanmelden: bij Cees van Abeelen via e-mail cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon  06-376 578 47

Zaterdag 4 februari Winterwandeling op de Regte Heide in Goirle

In februari organiseert onze vereniging de inmiddels traditionele winterwandeling. Dit jaar hebben we als locatie de Regte Heide in  Goirle gekozen. Onder begeleiding van twee gidsen van de Gôolse Geheimen uit Goirle maken we een wandeling van ongeveer 1,5 tot 2 uur (ongeveer 7 km).
Eén van de gidsen (Varno Morseld) heeft veel kennis over de natuur op de heide, de andere (Niek Schenning) kan veel vertellen over de historische plekken die we onderweg tegenkomen. Het belooft dus een mooie en interessante tocht te worden.
We verzamelen bij Koeienbedrijf De Regte Heiden van de familie van Roessel in Riel. Hier kan de auto of fiets worden geparkeerd. Van daar uit vertrekken we voor de wandeling die ongeveer 1,5 tot 2 uur zal duren (afhankelijk van het weer). Ter afsluiting zijn we uitgenodigd bij de boederijwinkel voor een warme kop koffie of thee met wat lekkers.
Datum en tijd: zaterdag 4 februari 2023, aanvang: 10.30 uur, eindtijd: tussen 12.00-12.30 uur
Locatie: De Regte Heijden, Oude Tilburgsebaan 12A, 5133 BE Riel
Kosten: deelname is gratis voor onze leden met een introducé. Niet-leden betalen een bijdrage van € 5,- per persoon
Aanmelden: via mail tot 23januari bij Thérèse Sparidaens: tsparidaens(at)ziggo.nl
Meer informatie: over Gôolse Geheimen is te vinden op: www.goolsegeheimen.nl

Zaterdag 21 januari 2023 Workshop fruitbomen snoeien

Het snoeien van fruitbomen kan op verschillende manieren, dit gaat boomdeskundige Wim van de Sande uitleggen in een tweeëneenhalf uur durende workshop in een boomgaard in Oisterwijk. Onder het genot van een kopje koffie starten we met de theorie van het snoeien en uitleg van het gereedschap. Veiligheid komt uiteraard ook aan bod. Daarna gaan de cursisten de te snoeien takken markeren. Samen bekijken we waarom juist déze takken verwijderd moeten worden en wordt de boom daadwerkelijk gesnoeid. Wim bespreekt met ons het eindresultaat en de vervolgstappen. Dus, heb je zelf één of meerdere fruitbomen of ben je van plan die te gaan planten, dan is deze leerzame workshop beslist een aanrader! Want door goed te snoeien, genereer je meer vruchtopbrengst! Zelf graag zorgen voor stevige schoenen, werkhandschoenen, eventueel snoeischaar en snoeizaag.
Datum en tijd: zaterdag 21 januari, 10.00 uur tot 12.30 uur. Bij voldoende deelnemers start groep 2 van 13.30 tot 15.00 uur. Bij slecht weer stellen we het een weekje uit naar 28 januari, zelfde tijd(en)
Waar: Spreeuwenburgerweg 30 Oisterwijk (meer info hierover krijgt u bij aanmelding)
Kosten: € 10,- voor Groei & Bloeileden, niet-leden: € 15,-
Aanmelden: graag vóór 24 december 2022 bij Arianne Verhoeven, tuinontwerpenadvies(at)outlook.com. (In verband met het indelen van de groepjes graag doorgeven of je bij voldoen- de aanmeldingen bij de middaggroep aan kunt sluiten.)

Dinsdag 7 maart Algemene Ledenvergadering

Hierbij worden alle leden van onze afdeling uitgenodigd voor de jaarvergadering. U bent van harte welkom!
De AVL vindt plaats op dinsdag 7 maart in restaurant ‘Giardino d’Italia’, Huibevendreef 22, 5043 EW Tilburg.
Aanvang 19.30 uur, verwachte eindtijd rond 21.30 uur.

De agenda voor de jaarvergadering:

 • Opening
 • Notulen 2022
 • Jaarverslag secretaris (in woord en beeld)
 • Jaarverslag penningmeester
 • Verslag kascontrolecommissie
 • Verkiezing kascontrolecommissie
 • Bestuursverkiezing: iedereen is en blijft beschikbaar. Volgend jaar is de secretaris niet herkiesbaar
 • Begroting 2023
 • Afscheid Ineke Sinnema als lid van de programmacommissie
 • Presentatie Jaarprogramma (in woord en beeld) door Thérèse Sparidaens en Arianne Verhoeven
 • Rondvraag

Na de rondvraag een korte pauze met koffie of thee en een worstenbroodje, gevolgd door een lezing over Bomen in Tilburg door Bram van Beurden van de Stichting Stadsbomen Tilburg. Deze lezing is openbaar.
Na afloop gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje even bij te praten

2022

Dinsdag 13 december 2022 Workshop Ikebana bloemschikken in kerstsfeer

Nadat we enkele jaren geen kerststukken hebben gemaakt willen we dit jubileumjaar niet afsluiten zonder deze, in het verleden traditionele, Groei & Bloei decemberactiviteit. Maar het moet nu wel iets bijzonders worden: we hebben Henriëtte Schalk bereid gevonden om een workshop Ikebana in kerstsfeer te geven. Henriette verzorgt zowel beginnerslessen als lessen voor gevorderden in Sogetsu ikebana (afkomstig uit Japan). Zij is zelf in het bezit van de 1e graad (Ikkyu Shihan) Somu.
Bij Ikebana maakt u kennis met een wereld van schoonheid en verfijning, een wereld die cultuur en natuur verbindt. Ikebana is een levende kunstvorm, niet alleen in het land van herkomst, maar ook in ons land. Bij het samenstellen van een arrangement volgt men bepaalde regels, die voor elke school variëren. In de Sogetsu school worden de klassieke ikebana regels voor basisschikkingen gevolgd, maar er zijn meer mogelijkheden tot het uiten van de individuele originaliteit en creativiteit van de beoefenaar. Ikebanaschikkingen zijn asymmetrisch opgebouwd en zullen altijd een lege ruimte als essentieel onderdeel van het geheel laten zien. Daarbij is de harmonie tussen het materiaal, de schaal/vaas en de plaatsing in de lege ruimte van belang. Nieuwsgierig geworden en eens kennismaken met deze bijzonder stijl? Dat kan:
Datum en tijd: dinsdag 13 december, aanvang 19.30 uur
Waar: Wijkhuis de Back, Schout Backstraat 33, Tilburg
Kosten: leden en een introducé € 15,- p.p. inclusief materiaal. Kosten voor niet-leden of bij meer dan één introducee € 25,- per persoon.
Aanmelden: bij voorkeur per email bij Kitty Kolen-Megens k.kolen@home.nl, tel 06-253 783 76. U kunt zich nog opgeven, maar let op: er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Dinsdag 11 oktober Lezing van tuinontwerper Harry Pierik

Harry Pierik is een bekende tuinontwerper, hij kenschetst zijn tuinen als tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend en spannend, rustgevend en harmonieus zijn. Tuinen die zowel een levend schilderij zijn als praktisch, met bijvoorbeeld zithoek, zandbak of schommels. Tuinen die het landschap binnenlaten of juist lelijke voorwerpen aan het oog onttrekken. Tuinen van tijdloze schoonheid waar je het hele jaar niet op uitgekeken raakt. Hij geeft grote en kleine tuinen een natuurlijke, levendige uitstraling.
Hij ontwerpt zijn tuinen op gevoel zoals een dichter een gedicht schrijft of een componist een muziekstuk. Hij werkt veelal met vloeiende lijnen, die hebben volgens hem een buitengewoon krachtige werking. Voor de beplanting kiest hij een mix van planten, zodat het hele jaar wel iets in bloei staat. Het moet één aansluitend geheel zijn, vol details die bij elkaar passen, kleurrijk en vormrijk. Heel inspirerend!

Datum en tijd: dinsdag 11 oktober, aanvang 19.30 uur
Waar: Cultureel Centrum De Schalm, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 4,- aan de zaal, graag contant en gepast betalen! Aanmelden: vóór 4 oktober bij Mieke van Doorn, mieke.van.doorn(at)planet.nl of 013 - 53 64 777
Website: https://tuinharrypierik.nl/cms, (zie ook artikel in tijdschrift Groei & Bloei oktober 2021)

OPEN DAG

Zaterdag 9 juli:   Open dag Natuurvereniging KEN EN GENIET in Natuurtuin KANDOEL Dongen

Onze vereniging Groei & Bloei Tilburg heeft in het kader van haar 125 jarig jubileum contact gezocht met natuurvereniging KEN EN GENIET en is daarbij uitgenodigd om op deze open dag aanwezig te zijn met een stand in hun tuin. Leden van Groei & Bloei worden van harte uitgenodigd om de prachtige natuurtuin op deze dag te bezoeken en kennis te maken met andere natuurliefhebbers en hun passie.
Natuurvereniging KEN en GENIET met meer dan 200 leden heeft meerdere werkgroepen die zich ook op deze dag presenteren. Zo is er een Uilenwerkgroep, een Vogelwerkgroep, een Nestkastenwerkgroep, een Vlinderwerkgroep en de Natuurtuinwerkgroep. Zij inventariseren al vele jaren in de omringende natuur gegevens voor diverse instanties waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vlinderstichting, S.O.V.O.N en Brabants Landschap. Het hele jaar door worden er ook excursies in de natuur georganiseerd. Tevens zal er een imker aanwezig zijn om alles te vertellen over zijn bijenvolk.
Een bezoek aan deze bijzondere plek in het nabij gelegen Dongen is zeker de moeite waard!
Datum en tijd: zaterdag 9 juli
Waar: Natuurtuin KANDOEL, Nieuwe Baan naar Breda, Dongen
Kosten: vrij entrée
Website: www.kenengeniet.nl

RONDLEIDING

Vrijdag 15 juli:    Dubbele rondleiding Kerkhovense Molen én de bio-moestuin

Groei & Bloei organiseert op 15 juli een originele dubbele excursie in en om de Kerkhovense Molen in Oisterwijk, een monumentale stenen stellingmolen uit 1895, die nog altijd in bedrijf is en toegankelijk is voor bezoekers. Nog altijd zorgen molenaars dat de molen kan blijven malen. De molenaar is trots op zijn vak en de molen, en dat wil hij graag delen.
Stichting De Kerkhovense Molen draagt zorg, met een beperkte monumentensubsidie, voor de instandhouding. Ook de verkoop van lokale en regionale producten, zelfgemalen meelsoorten en onbespoten groenten en fruit uit eigen tuin helpt om de kosten te dekken. Door de inzet van een grote groep vrijwilligers en door samenwerking met mensen met een beperking heeft de molen ook een winkel waar de producten verkocht worden.
Het terrein rond de molen is in de oude stijl gebleven, waardoor duidelijk te zien is dat er sprake is van een ‘molenberg’, een lichte verhoging in het landschap, waardoor er wat meer wind gevangen kan worden. Ten oosten van deze molenberg heeft de stichting een stuk grond van 3000 m2 in gebruik als een biologisch beheerde moestuin en boomgaard. Enthousiaste tuinvrijwilligers kweken hier op natuurlijke wijze seizoensgroenten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen toegepast. Vrijwilligers bemesten de grond alleen met natuurlijke stoffen. Molenaars gebruiken bijenwas voor het smeren van kammen en staven van de molen, dus de bijen in de moestuin dienen meerdere doelen. Tijdens de rondleiding(en) volgt de ene helft van de groep IVN-gids Rinie Roossen door de moestuin, terwijl de andere helft uitleg krijgt van de molenaar. Halverwege wisselen we van gids, zodat u niets hoeft te missen.
Datum en tijd: vrijdag 15 juli om 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur
Waar: Langvennen-Oost 120, 5061 DR Oisterwijk, tel: 013 – 52 12 502. Fietsknooppunt 97. Let op: als je met de auto komt: op het terrein is een beperkt aantal parkeerplaatsen (parkeerschijf max. 2 uur). Parkeren kan ook in de buurt van de Molenakker
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis. Niet-leden betalen € 5,- voor deze dubbele rondleiding met een heerlijk molensteentje bij de koffie/thee. Deze lekkernij heeft iets weg van de Udenhoutse Broeder.

OPEN DAG

Zondag 28 augustus:  Open dag Bloemencultuurvereniging St. Franciscus

Op zondag 28 augustus houdt bovengenoemde vereniging haar jaarlijkse Open Dag. Iedereen die wil genieten van deze prachtige bloementuin (waar ook op beperkte schaal groenten gekweekt worden) is welkom. Er is tussendoor tijd en gelegenheid om een kop koffie of thee te drinken met iets lekkers of een glaasje bier, wijn of fris nadat de wandeling is voltooid. De imker die hier een behoorlijk aantal bijenkasten heeft staan, verkoopt zijn honing. En je kunt altijd in gesprek met de aanwezige tuinders. Kortom: er valt zeker voor tuinliefhebbers te genieten van de vele, mooie en afwisselende bloementuinen.
Waar: Gossecstraat 10, Tilburg
Tijd: het tuincomplex is open van 11.00 tot 16.00 uur

BUSREIS 2

Woensdag 7 september:      Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 Almere

Op 14 april start de zevende editie van de Floriade, ditmaal in Almere.
De Floriade is dé internationale tuinbouwshow die sinds 1960 elke tien jaar in Nederland wordt georganiseerd. Iedere keer weer een imposant evenement op een andere locatie. Zestig hectare grond, veertig inspirerende land-presentaties, een spectaculair kassencomplex en een heuse kabelbaan dwars door het park – niet voor niets geldt Floriade Expo als een van de grootste tuinbouwbeurzen ter wereld. Dé plek om te genieten van bloemen, planten, groenten en fruit in een parkachtige omgeving.
Datum en tijd: woensdag 7 september. We vertrekken om 8.00 uur vanaf Stappegoor en zijn rond 21.00 uur weer terug in Tilburg. Rond 10.00 uur aankomst Floriade, om 16.00 uur vertrek. Dan rijden we naar Drunen voor een gezamenlijk diner rond de klok van 17.30 uur. Voor koffie/thee met iets erbij alsook voor de lunch moet u zelf zorgdragen.
Kosten: totale kosten per persoon bedragen (bij deelname van 46- 50 personen) € 72,50. Dit bedrag geldt voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introdu- cé) betalen € 50,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 augustus door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom@home.nl. Bij inschrijving graag ook eventuele dieetwensen kenbaar maken! De inschrijving wordt pas definitief als het verschuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis7 september.

BUSREIS 1 (geweest)

Woensdag 25 mei:     Rondleiding met gids in het Arboretum Kalmthout en de Heemtuin Rucphen

Het Arboretum Kalmthout is een botanische tuin in Kalmthout, België. Het begon als een boomplantage door Char-les Van Geert in 1856. Van Geert ontwikkelde een ver-zameling zeldzame planten en bomen voordat hij het pand na 40 jaar verkocht aan Antoine Kort. Kort voegde een uitgebreide collectie Hamamelis of toverhazelaar toe aan de kwekerij. In 1952 werd het pand gekocht door de broers Georges en Robert de Belder, om te voorkomen dat het verwoest zou worden voor een woningbouwproject. Op de locatie, in het jaar dat ze het pand kochten, richtten de gebroeders de Belder de International Dendrology Society (IDS) op om het behoud van zeldzame of bedreigde houtachtige planten te be-vorderen. In 1986 werd het eigendom van de provincie Antwerpen en is het open voor publiek.
De Heemtuin Rucphen is een Brabantse natuur- en landschapstuin, met inheemse, wilde flora en fauna. Met 400 soorten wilde bloemen is de Heemtuin Rucphen een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen. De Heemtuin Rucphen is 2 hectare groot en ontworpen rondom negentien leefgebieden, die zijn gebaseerd op de Brabantse natuur die rond de vijftiger jaren nog geregeld voorkwam. Daarmee voldoet de Heemtuin Rucphen aan het oorspronkelijke idee van een Heemtuin van Jac. P. Thijsse (1865-1945). Namelijk het geven van ‘inzicht in levensgemeenschappen’ door het creëren van een ‘educatief plantsoen dicht bij de mensen’. Echter de Heemtuin Rucphen is niet opgericht uit een educatieve, maar uit een sociale doelstelling. De tuin wordt namelijk onderhouden door WSW-medewerkers.
Datum en tijd: we vertrekken om 9.00 uur vanaf de Touringcarhalte op Stappegoor en zijn rond 18.00 uur weer terug in Tilburg. Na aankomst in Kalmthout wordt u namens Groei & Bloei koffie/thee met gebak aangeboden. Voor de lunch moet u zelf zorgdragen. Ter plaatse kunt u in het restaurant lunchen, maar u kunt ook een lunchpakketje meenemen natuurlijk. Rond 14.00 uur vertrekken we naar Rucphen.
Kosten: totale kosten per persoon € 32,50. Deze prijs is voor niet-leden. De leden van onze afdeling (+ één introducé) betalen slechts € 15,- per persoon.
Aantal: er is plaats voor 50 personen. Indien meer dan 50 personen zich aanmelden, dan geldt het moment van betaling als volgorde. We werken dan met een wachtlijst. Valt iemand onverhoopt af, dan kan de volgende op de wachtlijst mee.
Aanmelden: inschrijven kan na verschijning van deze Nieuwsbrief tot uiterlijk 1 mei door je aan te melden bij de secretaris: ajmvdboom(at)home.nl.
De inschrijving wordt pas definitief als het ver-schuldigde bedrag is overgemaakt naar onze bankrekening NL52 RABO 0151204756 ten name van Afdeling Tilburg van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw onder vermelding van reis 25 mei

RONDLEIDING (geweest)

Vrijdag 3 juni:     Rondleidingen in het Spoorpark

Groei & Bloei organiseert vrijdagmiddag 3 juni twee verschillende rondleidingen door het unieke Spoorpark in hartje Tilburg. Na de rondleidingen om 13.00 uur sluit Groei & Bloei rond 14.45 uur gezamenlijk af bij Karakter een uitspanning bij het park (Beukenlaan) met een kopje koffie of thee met wat lekkers.
Het Spoorpark betreft een stadspark en dagrecreatiegebied van bijna tien hectaren dat in 2019 werd voltooid in een verwaarloosd voormalig spoor- en industriegebied en werd gerealiseerd via een burgerinitiatief. Het heeft voorzieningen voor recreatie, sport en cultuur. Er valt enórm veel te vertellen over het Spoorpark.
De groep die meegaat met gids Marcel Andries, beheerder van het watersysteem, hoort over de werking van dat systeem en het beheer ervan. Hoe werken het waterplein, de beek, helofytenfilter, de vijver, de groene vallei en de poel? Marcel vertelt ook over de monitoring van de waterkwaliteit. Deelnemers die meegaan met gids Lucy Bathgate, initiator van het water in het Spoorpark, horen over het ontstaan van het Spoorpark als burgerinitiatief en het beheer van het park met vrijwilligers. Lucy geeft ook uitleg over het ontwerp van het park, het ecologisch- en cultuurbeheer en duurzaamheid, het thema van Groei & Bloei Tilburg in haar jubileumjaar.
Halverwege, bij de poel, is er een korte pauze en wissel van gids, zodat alle deelnemers het gehele verhaal horen. Ook staan ze even stil bij de Cornus kousa var. Chinensis, die dan hopelijk nog in bloei staat.
Groei & Bloei schonk deze meerstammige, grootbloemige kornoelje dit voorjaar aan het Spoorpark vanwege het 125 jarig jubileum.
Datum en tijd: vrijdag 3 juni, aanvang 13.00 uur
Plaats: Spoorpark, ingang St. Ceciliastraat 1, 5038 HA Tilburg. Verzamelen bij kunst werk ‘De Rits’ vooraan in het park bij het waterplein. Let op: in de gehele omgeving betaald parkeren
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis. Niet-leden betalen € 8,00 (entree + koffie), graag contant en gepast betalen!
Aanmelden: kan vanaf nu bij Arianne Verhoeven via tuinontwerpenadvies(at)outlook.com (max. 15-20 deelnemers per groep). Bij aanmelding graag vermelden of je lid bent van Groei & Bloei.

OPEN TUINEN (geweest)

Zaterdag 18 juni: Toffe tuinenroute

In samenwerking met Stichting Op Groene Voet is tijdens deze open tuinenroute ook de tuin van de heer Theo Cuijpers (aan de Korvelseweg 160) geopend.
Zie ook https://toffetuinentilburg.nl/

EVENT (geweest)

Zaterdag 9 april:     Voorjaarsevent in Goirle

Op zaterdag 9 april wordt er in Goirle voor de derde keer een voorjaarsevent georganiseerd in samenwerking met het Biodiversiteitsteam, Heemkundekring Goirle en Groei & Bloei. Dit is elk jaar weer een mooie, sfeervolle start van het tuinseizoen. Omdat onze vereniging dit jaar 125 jaar bestaat krijgt dit event een speciaal feestelijk tintje. Het thema duurzaamheid krijgt ook op dit event aandacht.
Het event vindt in principe buiten plaats, bij slecht weer hebben we de beschikking over de schuur van het Heem. Aan dit event leveren verschillende partijen een bijdrage. Wat kun je er vinden?
Het Natuurlab met kinderactiviteiten, de Naturentuin, Gôolse Geheimen, een imker, een informatiekraam over tuininrichting en uitleg over subsidieregelingen om de tuin milieuvriendelijker te maken, biologische boerderij de Regte Heijden en tuinprijzen.
Verder is er ook een tuintegelactie. Dit betekent dat bezoekers die een tuintegel inleveren er een plantje voor terug krijgen om het gat op te vullen. De tuintegelactie: tegel eruit-plant er in.
De entree is gratis, aanmelden hoeft niet. Nodig vooral ook vrienden/kennissen uit voor een bezoek!
Datum en tijd: zaterdag 9 april, geopend van 11.00—16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 te Goirle
Kosten: entree gratis
Meer info: kijk ook op: http://www.facebook.com/voorjaarsevent

EVENEMENT / ACTIE (geweest)

Zaterdag 23 april    Tegelactie in Hilvarenbeek

Het biodiversiteitsteam van de gemeente Hilvarenbeek organiseert de jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, plant erin’, deze keer niet in het najaar, maar op zaterdag 23 april.
Omdat onze afdeling Groei & Bloei Tilburg dit jaar 125 jaar bestaat, ontmoeten wij die dag graag onze leden in Hilvarenbeek/Diessen. In onze stand vindt u informatie over onze activiteiten en we hebben ook een aantrekkelijke aanbieding voor nieuwe leden.
Het evenement vindt plaats van 09.00 tot 16.00 uur op de gemeentewerf, Bukkumweg 28 in Hilvarenbeek. Ook andere ‘groene’ organisaties presenteren zich, dus het belooft een leuke dag te worden. Breng vooral vrienden en familie mee.

Tot ziens op 23 april!

Lezing (geweest)

Dinsdag 15 maart:     Lezing over klimaatbestendige tuinen door Margareth E.C.M. Hop

Als thema voor ons jubileumjaar hebben we voor duurzaamheid gekozen. We trappen dit jaar inhoudelijk dan ook af met een lezing binnen dit thema, over klimaatbestendige tuinen.
Het verhaal over klimaatbestendigheid begint zoals we inmiddels weten met het belang van wateropslag en weinig verharding in de tuin, maar in deze lezing gaan we een stap verder. Er worden veel praktische tips gegeven zoals hoe bepaal je of je grondsoort geschikt is om de regenpijp af te koppelen en je tuin als regentuin in te richten? Hoe richt je dan een wegzakplek voor water in, welke planten zijn wel (en juist niet) geschikt om in zo’n plek te zetten. Hoe zie je aan planten dat ze beter droogtebestendig zijn dan gemiddeld, en wat kun je doen in de tuin voor koelte tijdens hittegolven.
De meeste mensen hebben de vuistregel gehoord ‘voor biodiversiteit moet je inheemse wilde planten gebruiken, en exoten zijn taboe’. Dat klopt voor natuurgebieden, maar een tuin is geen natuurgebied. Wat in de vuistregel vergeten wordt, is dat de waarde van sierplanten en exoten voor biodiversiteit zeker niet nul is. Er zitten wel grote verschillen tussen de ene en de andere plant. Hoe kies je sierplanten voor je tuin, zodat ze zoveel mogelijk waarde hebben voor dieren, maar ook voor jezelf als tuinier. Het is een praktische vertaling van kennis uit recent wetenschappelijk onderzoek, waarin gekeken is naar welke tuinplanten nu echt goed bezocht worden door insecten en vogels. Het is een aanvulling op wat ecologen gewoonlijk over biodiversiteit vertellen en adviseren.
Datum en tijd: dinsdag 15 maart, aanvang 20.00 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, 5038 Tilburg
Kosten: leden (max. 2 personen) gratis, niet-leden betalen € 4,- aan de zaal
Aanmelden: vóór 1 maart bij Kitty Kolen-Megens, bij voorkeur per email k.kolen(at)home.nl, of eventueel op 06 - 25 378 376