Tilburg

Plannen voor 2022 !

 • We beginnen met de welhaast traditionele winterwandeling in januari. Deze keer op de Regte Hei in Goirle. En uiteraard proberen we er een feestelijk tintje aan te geven.
 • Er zijn twee lezingen gepland, één in het voorjaar en één in het najaar, hiervoor nodigen we twee bekende Nederlanders met groene vingers uit. We zoeken naar thema’s, die op dit moment relevant zijn. Bijvoorbeeld iets over de tuin die tegen klimaatontwikkelingen moet kunnen: droge zomers en toch ook natte voeten. Of een lezing over allerlei soorten tuinen. Nog anders kan het zijn als het gaat over de verborgen stadstuin of vormgeving in het groen. Wat het precies gaat worden is nog een verrassing, maar interessant zal het zeker zijn!
 • We gaan ook op reis. De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. Eind mei willen we met de bus naar het Arboretum in Kalmthout (België) in combinatie met een bezoek aan de Heemtuinen in Rucphen. Begin september gaan we dan, weer met de bus natuurlijk, naar de Floriade in Almere. Houd er dus alvast rekening mee: geen vakantie plannen in die periodes. Een eigen bijdrage is wel iets waar u rekening mee moet houden.
 • Vanzelfsprekend hebben we oog voor de vele bloemschikkers die onze vereniging herbergt. We hebben iemand gevonden die in december op interessante wijze iets kan vertellen over kerstbloemschikken. En wel tijdens een op de praktijk gerichte workshop.
 • De programmacommissie heeft, in overleg met het bestuur, in een aantal gemeenten rond Tilburg een leuke en informele activiteit gepland. Zo kunnen ook leden van buiten Tilburg op een makkelijke manier meegenieten en nader kennis maken met elkaar en met bestuursleden. Hopelijk levert dat dan ook weer interessante onderlinge contacten op.
 • Tevens wordt bekeken of er een mooi verhaal is te maken over (een deel van) onze ongetwijfeld rijke historie.

Onze activiteiten in 2021

U bent allen altijd van harte welkom bij onze activiteiten!

Dinsdag 16 november   Lezing door Bram van Beurden (voorzitter Stadsbomen Tilburg)

Bram van Beurden is niet geheel onbekend voor een aantal leden van Groei & Bloei. In het verleden gaf hij als lid al eerder eens een lezing. Bram is voorzitter van de Stichting Stadsbomen Tilburg en zal daar in zijn lezing op inzoomen evenals zijn passie voor de Engelse tuinen waarvoor hij jaarlijks tuinreizen organiseert. Ook het ontwerp van zijn eigen tuin rondom het restaurant Giardino d’Italia wil hij ons graag laten zien.
Als u meer te weten wil komen over genoemde onderwerpen dan bent u van harte welkom!
Let op COVID-19 regel: de activiteit vindt plaats in een restaurant waarvoor de huidige coronamaatregelen gelden. Een geldig coronatoegangsbewijs met een legitimatieverplichting is noodzakelijk.

Datum en tijd: dinsdag 16 november, aanvang 19.30 tot 21.30 uur
Plaats: Restaurant Giardino d’Italia, Huibevendreef 22 Tilburg. (https://www.giardino-d-italia.com/) Neem de inrit voor het tankstation, hier kunt u ook parkeren voor het restaurant
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,-. (Koffie of thee ontvangt u namens de vereniging, Bram zorgt voor iets lekkers)
Aanmelden: vóór 8 november via mail bij Cees van Abeelen cvabeelen@ziggo.nl of via 06-37 65 78 47. Er is plaats voor 40 deelnemers

Zaterdag 15 januari 2022   Winterwandeling Regte Heide Goirle

Onder begeleiding van een gids van de Gôolse Geheimen maken we op 15 januari 2022 een wandeling over de Regte Heide, een route met mooie vergezichten afgewisseld met de beslotenheid van schitterend bosgebied. Onderweg brengen we ook een bezoek aan een historische plek op de hei: het Schijnvliegveld De Kiek. Hierover valt door de Gôolse Geheimengids veel te vertellen.
Na afloop is er een warm drankje met iets lekkers bij de kampeerboerderij.

Datum en tijd: zaterdag 15 januari 2022, aanvang 10.30 uur, duur van de wandeling ongeveer 2 uur (als het erg koud is wordt de wandeling ingekort)
Plaats: verzamelen bij: Kampeerboerderij de Regte Heijden, Oude Tilburgsebaan 12A, 5133 BE te Riel
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk tot 20 december via mail bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl

 

Geweest:

Zaterdag 3 juli, maandag 5 juli en woensdag 7 juli - Bomenrondleiding in het Wilhelminapark te Tilburg door Joost Werkhoven, lid NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging)

Tijdens het plannen van deze activiteit zijn alle coronamaatregelen nog niet voorbij. Formeel mogen in de openbare ruimte nog maar 4 personen samenzijn. De verwachting is wel dat dit na 30 juni wordt versoepeld, maar of er dan 25 personen bijeen mogen staan is vooralsnog onbekend. Joost zal om die reden de rondleiding op 3 verschillende dagen begeleiden voor een kleinere groep van 8 tot 10 personen (zie hieronder).
Het unieke Wilhelminapark zal ieder van ons zeker kennen, maar als je in de geschiedenis duikt van ruim 120 jaar geleden van dit bijzondere park kom je heel wat te weten. Een aantal zeer zeldzame bomen welke we gaan zien dateren nog uit die tijd en hebben een bijzonder monumentale status. Deze bomen zijn door de bekende tuinarchitect Springer gekozen voor zijn fraaie ontwerp uit 1898, deels in Engelse landschapsstijl. We bekijken zeker ook zijn belangrijkste stijlkenmerken. Als je meer te weten wilt komen van dit monumentale park en zijn omgeving ben je van harte welkom bij een van de rondleidingen.
Datum en tijd:
- zaterdagochtend 3 juli van 10.30 tot 12.15 uur (voor max 10 personen)
- maandagavond 5 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
- woensdagavond 7 juli van 19.00 tot 20.45 uur (voor max 10 personen)
Plaats van samenkomst: bij het PARKhuisje Wilhelminapark 42, 5041 EC Tilburg. Er is parkeergelegenheid langs het park. Op de hierboven genoemde dagen/tijden geldt er geen parkeer tarief. Bij dit PARKhuisje wordt u een kopje koffie of thee aangeboden door Groei & Bloei
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bij-drage in de kosten van € 4,00. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 26 juni bij cvabeelen(at)ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-37657847

Vrijdag 23 juli 2021 - Bezoek aan De Kersenhof Raamsdonk

Deze activiteit stond gepland voor 26 juni 2020, maar kon vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig kunnen we door de versoepeling van de maatregelen dit jaar wel terecht, maar iets later in het seizoen vanwege het koude voorjaar. Wij zijn welkom op 23 juli om 10.00 uur. In verband met drukte vinden excursies alleen nog in de ochtend plaats en op een aangepaste locatie, tussen de kersenbomen onder de overkapping. Bij de familie Verschure van De Kersenhof in Raamsdonk draait van begin juni tot eind juli alles om de jaarlijkse kersenoogst.
Voor jong en oud is het leuk en goed om te weten hoe kersen bloeien en groeien.
Zelf kijken in een boomgaard is dan natuurlijk het allermooiste!

U wordt ontvangen met koffie/thee/sap en een vers ‘Kersenhofke’. Daarna volgt een fotopresentatie met uitleg over het bedrijf en de kersenteelt, en aansluitend krijgt u een rondleiding door de boomgaard met een treintje. Daarbij ontvangt iedereen ook nog een heerlijke puntzak kersen voor onderweg! De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn aangemeld.
Datum en tijd: vrijdag 23 juli van 10.00 tot ongeveer 11.30 uur
Plaats: De Kersenhof, Zijlweg 2, 4944 AV Raamsdonk
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen.
Aanmelden: uiterlijk 16 juli bij ineke(at)sinnema.nl, U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24785635

Zaterdag 11 september - Bezoek aan De Dijkgaerd in Kaatsheuvel

Een bezoek aan deze bijzondere tuin staat garant voor genieten en inspiratie op doen. De Dijkgaerd, een groene weelde, omvat 6200 m2 en is opgedeeld in verschillende intieme tuinkamers waartussen gazons liggen met kleurrijke borders. Er is onder andere een Baroktuin, een romantische rozentuin, een stille groene tuin en een moestuin. Een bijzondere pronkstuk is de vijver. Ook is er een kleine kwekerij met planten uit eigen tuin. Je bent welkom om daar rond te snuffelen. Helaas is er geen pin, dus alleen contante betaling. We gaan een wandeling maken door de tuinen en er is gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij.
Datum en tijd:zaterdag 11 september, 11.00 uur, duur van de excursie ongeveer 2 uur
Plaats: De Dijkgaerd, Zuidhollandsedijk 1, 5171 TK Kaatsheuvel
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen (inclusief drankje en lekkers)
Aanmelden: uiterlijk tot 22 augustus via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl

Zaterdag 9 oktober - Excursie Landgoed Wellenseind

Landgoed Wellenseind is een relatief jong landgoed met bijzondere kenmerken. Er is veel variatie in het landschap dat mede wordt bepaald door het stroomgebied van de beken De Reusel en De Raamloop. Er zijn broekbossen, rabatten en watersystemen, aangevuld met een afwisselende flora en fauna.
Landgoed Wellenseind bestaat uit 103 hectare bos, 22 hectare landbouwgrond en 3,5 hectare heide. Om dit bijzondere erfgoed veilig te stellen naar de toekomst toe, wil de familie Zeeman er een zelfvoorzienend en vitaal landgoed van maken. Zo kan iedereen nu en in de toekomst genieten van dit mooie landschap.
Onder leiding van één of meerdere ervaren natuurgidsen (afhankelijk van het aantal deelnemers) wordt er een wandeling gemaakt over het landgoed. De nadruk zal liggen op de natuur, maar ook de geschiedenis van het landgoed komt aan bod. Na de excursie is er ruimte voor een drankje in het ontmoetingscentrum.
Datum en tijd: zaterdag 9 oktober, aanvang 13.30 uur, duur van de wandeling: ongeveer 2 uur
Plaats: verzamelen bij het ontmoetingscentrum Voor Anker, Dunsedijk 3A, 5091 BA Lage Mierde
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 5,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk tot 12 september via mail bij tsparidaens(at)ziggo.nl. In verband met het inplannen van de gidsen zou het fijn zijn dat u zo snel mogelijk inschrijft voor deze excursie
We hopen en gaan er van uit dat de maatregelen in verband met corona in augustus zijn verruimd. Uiteraard hou-den we ons aan de dan geldende maatregelen.

Vrijdag 28 augustus Bezoek aan De Laarhoeve, Diessen

Gelukkig kan deze activiteit door versoepeling van de coronamaatregelen doorgaan, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen zoals handen wassen en afstand houden. De Laarhoeve is een ontwikkelboerderij, dat wil zeggen dat het een plek is voor mensen met speciale talenten, maar met een afstand tot de arbeidsmarkt. De boerderij heeft een unieke ligging aan de rand van de bebouwde kom en het beschermde natuurgebied Diessens Broek en het riviertje De Reusel.
Bij De Laarhoeve is van alles te zien en te beleven. Er is een fruittuin, een boomgaard, een keuken waar streekproducten worden gemaakt en er is een grote bloementuin. Wij zijn welkom voor een rondleiding van ongeveer anderhalf uur, inclusief koffie/thee en een attentie. De excursie gaat door vanaf 10 personen. Na afloop van de rondleiding kunt u eventueel in de pluktuin voor weinig geld uw eigen boeket samenstellen. Er staan geldkistjes klaar waar u geld in kunt doen.
Datum en tijd: vrijdag 28 augustus, van 10.00 tot 12.00 uur
Plaats: Ontwikkelboerderij De Laarhoeve, Laarstraat 16, 5087 BG Diessen
Kosten: leden (max. 2 personen) kunnen gratis deelnemen; aan niet-leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 4,-. Graag ter plaatse contant voldoen
Aanmelden: uiterlijk 20 augustus bij ineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06-24 78 56 35

LET OP: als u zich heeft aangemeld, maar op die dag gezondheidsklachten heeft, vragen wij u om niet te komen en dat even aan mij te laten weten via ineke(at)sinnema.nl of 06-24 78 56 35.

 

Zaterdag 28 maart  Tegelactie Intratuin Tilburg in samenwerking met Groei & Bloei

Afgelast wegens Coronavirus

Zaterdag 18 april Voorjaarsevenement

Afgelast wegens Coronavirus

Donderdag 20 februari  Algemene ledenvergadering Groei & Bloei

Wij nodigen alle leden uit voor de jaarvergadering.
Datum en tijd: donderdag 20 februari, aanvang 19.30 uur
Plaats: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg.
Telefoon: 013 455 38 00

Agenda:

 • Opening door de voorzitter
 • Notulen van de jaarvergadering 2019. Deze notulen kun je opvragen bij de secretaris ajmvdboom(at)home.nl
 • Jaarverslag van de secretaris
 • Jaarverslag van de penningmeester
 • Verslag van de kascontrolecommissie
 • Bestuursverkiezing: alle bestuursleden blijven beschikbaar
 • Plannen voor 2020
  • Planning van acviteiten
  • Begroting 2020
 • Rondvraag
 • Inhoudelijk deel jaarvergadering: De Eetbare Tuin

DE EETBARE TUIN

Na het formele deel van de jaarvergadering willen we ook dit keer een interessant inhoudelijk onderwerp bespreken: de eetbare tuin. We sluiten hiermee aan bij het thema van de Naonale Tuinweek in juni. We zien de laatste jaren andere vormen van (moes)tuinieren opkomen. Waar men vroeger een moestuin had uit noodzaak, zijn er nu heel andere moetien waarom mensen hier aan beginnen. Meer dan ooit is de moestuin, het
kweken van eten, verbonden met de wereld rondom ons. Het gaat voor veel tuinliefhebbers niet alleen om een leuke hobby of om gezondheid, maar ook om aandacht voor bio-diversiteit, de bijen, de milieukosten van het wereldwijde voedseltransport etc. De manier waarop voedsel wordt verbouwd is vaak ook anders dan in het verleden: op kleine schaal zoals bij de vierkante meter moestuin, in kleine tuinen of balkons, maar ook vaker samen met anderen in allerlei nieuwe initiatieven. Deze nieuwe vormen van het produceren van voedsel zien we bijvoorbeeld in perma-cultuur moestuinen, voedselbossen en de Herenboeren.
Twee van deze initiatieven hebben we uitgenodigd voor het informele deel van onze jaarvergadering. John Vermeer vertelt iets over de ontwikkelingen van het voedselbos in Brabant en de initiatiefnemers van de Coöperatie Herenboeren Goedenjd vertellen iets over de start van dit project in Alphen. Uiteraard is daarna gelegenheid om vragen te stellen en/of met elkaar in gesprek te gaan. Wij sluiten de avond uiterlijk 22.00 uur af.

Zaterdag 18 januari 2020  Winterwandeling in natuurgebied de Kaaistoep

De winterwandeling gaat dit keer plaatsvinden op zaterdag 18 januari 2020 in De Keistoep, ook wel Kaaistoep ge-noemd. Het is een natuurgebied ten westen van de bebouwde kom van Tilburg (De Blaak, Bels Lijntje) en ten noorden van de A58. Het terrein is eigendom van TWM Gronden B.V. (voormalig Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij). Het vroegere landbouwgebied en de terreinen met bos ten noorden ervan zijn vanaf 1994 in ontwikkeling als natuurgebied. In het gebied is 25 jaar geleden een aantal poelen aangelegd. In 2005/2006 is er een meander aangelegd in de Oude Leij. Dit alles in samenwerking met waterschap ‘De Brabantse Delta’.
We worden op deze middag in het terrein rondgeleid door Loes van Gorp, IVN gids. Het gebied is zonder gids niet toegankelijk. Zij zal ons tijdens de wandeling vertellen over de vele onderzoeken die er plaatsvinden door werk-groepen van IVN en KNNV.
In samenwerking met Natuurmuseum Brabant doen zij onderzoek naar de gevolgen van de ingrepen en naar de biodiversiteit. Men kijkt hierbij naar allerlei insecten, vogels, vissen enzovoort, maar ook naar onder andere wilde planten, mossen en paddenstoelen. Meer informatie over het gebied is te vinden op: www.ivn.nl/afdeling/tilburg en www.knnv.nl/afdeling-tilburg/kaaistoep.
Datum en tijd: zaterdag 18 januari 2020 van 13.30 tot 15.45 uur. De wandeling/excursie duurt ongeveer 1½ uur. Na de wandeling trakteert Groei & Bloei de deelnemers op koffie/thee met een worstenbroodje bij boerderij de Hanekam op het Amarant terrein aan de Bredaseweg. De kortste weg hierheen is 3 km over een deels onverharde Oude Rielsebaan (uitleg route na de excursie)
Plaats: in de directe nabijheid is geen horecagelegenheid. We komen bij elkaar bij de slagboom van het gebied (zie foto). Als u in uw routeplanner ingeeft Keistoep, kunt u er komen via de Vaart laan en Roerpad in de Blaak of via de Gilzerbaan over het onverhard pad tegenover de Waterleiding te weten de Oude Rielsebaan
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal: bij 10 deelnemers gaat de wandeling door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: t/m 12 januari 2020 bij Cees van Abeelen e-mail: cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbe-vestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen naar tel. 013 – 57 00 569.
Zorg zelf voor waterdicht schoeisel zoals laarzen of wandelschoenen. Ondanks dat we hopen op een zonnige dag is een regenjack tegen wind en regen niet verkeerd. Bij extreme weersomstandigheden zal ik via de e-mailadressen van de deelnemers de wandeling afgelasten

Donderdag 20 februari Jaarlijkse algemene ledenvergadering

De locatie is nog niet bekend. Uiteraard worden de gebruikelijke jaarstukken besproken. Ook zorgen we voor een interessante activiteit. Maar u kunt de datum al wel reserveren in uw agenda, natuurlijk! Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

2019: geweest:

Donderdag 14 november Lezing ‘De Magie van Tuinieren’ door Wim Paul van der Ploeg

De lezing is een aanrader voor iedereen met een hart voor tuinieren. Het veelgeprezen boek van Wim Paul van der Ploeg is een inspiratiebron voor mensen die het hele jaar door willen genieten van hun steeds veranderende tuin. In deze lezing neemt Wim Paul je mee op een reis door je tuin en tegelijkertijd een reis door je leven. De lezing is een uitnodiging om je eigen tuin, het werk dat je doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken.
Aan de hand van een presentatie en foto’s vertelt Wim Paul over tuinen en planten in binnen- en buitenland. Hij toont de verandering van een tuin die hij zelf heeft uit-gevoerd en neemt je mee in het proces van de beginsituatie naar de eindresultaat.
Hij laat je niet alleen een verandering van het beeld zien, maar ook van de beleving. Hij laat zien dat wanneer je optimaal je nieuwsgierigheid, fantasie en gevoel ge-bruikt, allerlei creatieve processen voor het cultiveren van je eigen denken op gang komen. Originele ideeën borrelen als vanzelf op, gedachten worden geordend, nieuwe inzichten volgen. Hierdoor doe je inspiratie op zodat je met een nieuwe blik naar je eigen tuin kunt kijken en zijn verhaal kunt gebruiken om meer ‘magie’ toe te pas-sen in je eigen tuin en je leven rijker te maken.
Datum en tijd:
donderdag 14 november, vanaf 19.30 uur inloop, aanvang lezing 20.00 uur
Locatie:
Theater Cultureel Centrum de Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel -Enschot
Kosten:
leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloei-pas,
niet-leden € 5,00
Aanmelden:
voor 25 oktober 2019 bij Therese Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl,
u ontvangt een mailbevestiging


Zaterdag 5 oktober Bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze

De broers Jan en Jos Dilven zijn geboren onder de fruitbomen. Opa was fruitteler en veel familieleden ‘zitten in het fruit’. Uit hobby zijn ze begonnen met het verzamelen van allerlei oude fruitrassen en het vormen van leibomen. Samen hebben ze een passie voor fruitbomen, het opkweken, snoeien en vormen. Zij genieten van de dieren die op de fruitbomen af komen zoals vogels, bijen en allerlei andere insecten. En er is natuurlijk niets lekkerder dan het oogsten van het zelf gekweekte, zongerijpte fruit.
We krijgen uitleg over alle fruitsoorten met betrekking tot groei en snoeiwijze enz. door middel van een diapre-sentatie en we krijgen uitleg op het terrein zelf over de vele nieuwe maar ook oude fruitrassen.
We worden getrakteerd op een kopje koffie of thee met wat lekkers uit de eigen boomgaard. Heeft u thuis een appelsoort of ander fruit waarvan u graag de naam wil weten breng deze dan gerust mee.
Datum en tijd: zaterdag 5 oktober van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: De Fruitboogerd, Hoogstraat 7, 5126 NR Gilze. Parkeren kan op het terrein zelf of anders langs de weg
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,00
Aantal: bij 12 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: tot 1 oktober 2019 bij Cees van Abeelen, cvabeelen@ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 013 - 57 00 569

Zaterdag 24 augustus Bezoek aan Sierteeltbedrijf Mulders in Middelbeers

Sierteeltbedrijf Mulders is een vaste plantenkwekerij die veel kennis heeft van de teelt en het vermarkten van tuinplanten. De planten worden in verschillende potmaten op een containerveld gekweekt. Specialiteit is de Phy-salis of Goudbes met de oranje lampionnen en de tuinorchidee Tricyrtis. Piet en José Mulders leiden ons graag rond in hun bedrijf. Het programma ziet er als volgt uit:
Aankomst 14.00 uur. Eerst koffie/thee bij het bekijken van de video’s, daarna rondleiding door het bedrijf en we sluiten af met koffie/thee of iets fris.
Datum en tijd: zaterdag 24 augustus vanaf 14.00 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: Voorteindseweg 11a, 5091 TJ Middelbeers
Kosten: gratis voor leden, € 4,00 voor niet-leden
Aanmelden: tot uiterlijk 17 augustus bij ineke@sinnema.nl. U ontv

angt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 - 24 78 56 35.

Maandag 10 juni Groei & Bloei Open Tuinendag (tweede Pinksterdag)

Thema: De levende tuin
Op 10 juni organiseert onze afdeling weer een Open Tuinendag. U kunt deze keer terecht in de tuinen van de familie van de Plas aan de Bosscheweg 19 in Berkel-Enschot en inTheetuin De Brandshof van Sjef v.d. Brand aan de Slimstraat 91 in Udenhout.

 1. De tuin aan de Bosscheweg (foto 1 en 2) is een mooie en gezellige tuin. Voor en achter het huis vind je veel bloeiende planten, twee vijvers, strak geschoren hagen, fraaie bomen, gezellige zitjes. Het perceel is ongeveer 1100 m2 groot. Jeanette en Aad van de Plas zorgen dat de koffie klaar staat en zullen alle gasten met genoegen ontvangen en te woord staan!
 2. De Theetuin Brandshof in Udenhout (foto 3) is jaren geleden al eens te bezichtigen geweest tijdens een open dag. Als je aan de voorkant staat van deze oude boerderij, heb je er geen flauw idee van dat er aan de achterkant zo’n mooie theetuin is. Bloemig, kleurig, romantisch: het zijn maar een paar woorden die bij deze tuin passen. Daarom is het leuk om dit met eigen ogen te komen bekijken!

Zaterdag 25 mei Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Wegens succes in september 2018 herhalen wij dit voorjaar de bloemenworkshop bij Marianne de Bont van Bloemenboerderij De Langendam. Zij heeft een bijzondere tuin met een prachtige uitgestrekte pluktuin, die er nu heel anders uitziet dan in het najaar. Toen waren er veel eenjarigen in bloei, nu zijn het de vaste planten en vroege bloeiers waar we een mooi boeket mee kunnen samenstellen.
We starten met het vullen van een emmer met water. Met die emmer en een schaar gaan we naar de pluktuin en plukken naar hartenlust bloemen in kleuren naar eigen smaak. Terwijl de bloemen zich volzuigen met water, gaan we zelf een kopje koffie of thee drinken. In de tussentijd vertelt Marianne over haar tuin. Na de pauze schikken we onder haar leiding met onze bloemen een fraai boeket. Ook de rest van de tuin, met onder meer een moestuin, een paddenpoel en een stukje bos zijn de moeite waard.
Voor deze activiteit vragen wij de deelnemers een eigen bijdrage voor de bloemen. Dat bedrag wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Neem dus vooral je broer/zus, zoon/dochter, buurman/-vrouw of een vriend of vriendin mee!
Datum en tijd: zaterdag 25 mei 2019 vanaf 10.00 uur
Plaats: ’t Vaartje 108, 5165 ND Waspik (niet ver van De Efteling)
Kosten: bij deelname vanaf 15 personen is de eigen bijdrage € 10,-. Bij minder dan 15 personen is dat € 13,50 en bij minder dan 8 personen € 16,50. Dat is inclusief koffie/thee, workshop en een zelfgemaakt boeket!
Aanmelden: uiterlijk 18 mei bij ineke@sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 24 78 56 35.

Zaterdag 23 maart Tegelactie in samenwerking met Intratuin

Op zaterdag 23 maart staan Diana Verbrugh en Ria Romein namens Groei & Bloei weer klaar met plantjes in het filiaal van Intratuin in Tilburg-Zuid (Stappegoorweg). Wilt u ook meedoen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’?
Haal dan op zaterdag 23 maart een tegel uit uw tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin. In ruil krijgt u twee gratis vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij!

Zaterdag 6 april Voorjaarsevenement in Goirle

Ook dit jaar organiseert het bestuur van de afdeling Groei & Bloei Tilburg e.o. weer een voorjaarsevenement samen met het Biodiversiteitsteam Goirle en De Heemkundige Kring. Dit wordt wederom gehouden op de prachtige locatie van de stichting Heemkunde te Goirle buiten op het terrein of in de zogenaamde ‘Potstal’, dit hangt af van de weersomstandigheden.
De essentie van dit evenement is om zaden en planten onderling te ruilen. U kunt dus zaden en stekjes en planten meenemen en deze ter plekke ruilen. Naast deze ruilbeurs zijn er korte informatierondes over onder andere de groene, onderhoudsvriendelijke tuin en het nut van planten. Dit jaar is bijvoorbeeld in Goirle het item:‘hoe vangen we regenwater op’ actueel. Kortom er is genoeg informatie om onder het genot van een kopje koffie met elkaar te delen.
Datum en tijd: zaterdag 6 april van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 Goirle
Kosten: toegang is gratis