Tilburg

Even voorstellen, het bestuur stelt zich voor...

Diana Verbrugh - de Korver (lid en tevens coördinator en docent Bloemschikken)
Mijn naam is Diana Verbrugh - de Korver. Na ongeveer 25 jaar ben ik terug in het bestuur. Op mijn zestiende jaar ben ik naar de Middelbare Tuinbouwschool gegaan. Daar was het verplicht dat studenten lid van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde werden. Automatisch kreeg je het tijdschrift Groei & Bloei. In die tijd stond er veel informatie in over tuinen, bomen, planten en het kweken en zaaien ervan. Ook bloemsierkunst en recepten, vooral over de nieuwe gekweekte groenten.
Op de MTS in Breda heb ik de opleiding Bloementeelt en Bloemsierkunst gevolgd. Nadien ben ik mij in de bloemsierkunst gaan specialiseren. De meesteropleiding Bloembinden en – schikken, erkend Bloemsierkunstenaar heb ik behaald in Vught. Ik woonde toen in Dubbeldam mijn geboorteplaats (1958).
Tijdens het werken in verschillende bloemenwinkels heb ik ook bijzondere decoraties mogen doen. Ik heb meegewerkt aan bloemententoonstellingen en corso’s in Duitsland. Ik heb openingen van bedrijven en bruidsfeesten mogen versieren en ook demonstraties gegeven. Voor onze vereniging geef ik al ruim 25 jaar bloemschikcursussen.
Samen met mijn man woon ik in Udenhout. Onze tuin bestaat uit borders. De vaste planten staan op kleur. We proberen het hele jaar bloemen te hebben om van te genieten en te plukken. Diana Verbrugh - de Korver


Theo Cuijpers (penningmeester en ledenadministratie)
Mijn naam is Theo Cuijpers, kom uit Eindhoven maar voel me al heel erg lang thuis in Tilburg. Mijn eerste liefde is de geschiedenis en ook de lokale geschiedenis en het erfgoed hebben mijn belangstelling. Ik heb lang in het onderwijs gewerkt, de langste tijd als leraar geschiedenis en de laatste acht jaar van mijn arbeidzaam leven heb ik gewerkt bij Erfgoed Brabant. Behalve voor de geschiedenis, heb ik veel belangstelling voor de natuur. Die heeft een lange tijd weinig ruimte gehad, maar 14 jaar geleden kreeg ik de beschikking over een ander huis met een veel grotere tuin. Na het overlijden van
mijn vrouw moest ik die tuin alleen gaan onderhouden, maar van de keuze dat te blijven doen heb ik geen moment spijt gehad. Ik ben nu een aantal jaren met pensioen en kom mijn tijd prima door. Mijn huis is gebouwd door een bierbrouwer ruim 120 jaar geleden en ik ben bezig geweest met het schrijven van de geschiedenis van die brouwerij en heb daarover onlangs een lezing gegeven bij de heemkundekring. Bestuurswerk, bewonerscomité en dergelijke zorgen voor een hele plezierige invulling van de tijd, af en toe onderbroken door een reisje. En natuurlijk is er altijd wat in de tuin te doen. Toen ik de oproep zag voor een nieuwe penningmeester, dacht ik dat daar nog wel ruimte voor was. Ik heb me daarom voor deze klus gemeld en hoop zo een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het succesv van de Tilburgse Groei & Bloei-afdeling.


Thérèse Sparidaens (lid en programmacommissie)
Als nieuw bestuurslid van deze regio wil ik me graag aan jullie voorstellen. Sinds en paar maanden woon ik op mijn nieuwe plek in Goirle. Hier hebben we een grote tuin waar ik mijn hart aan kan ophalen. Dit is ook de reden waarom ik me een tijd geleden heb aangesloten bij Groei & Bloei. Mijn interesse voor planten, bloemen en tuinieren is van jongs af aan gestimuleerd. Als kind bracht ik al heel wat tijd door in de tuin en leerde zo van alles over namen, bloeiwijzen, opkweken en geneeskrachtige kwaliteiten. Werken in de tuin is voor mij een manier om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Lekker werken met de handen in het zand. Dat is af en toe nodig naast de drukte van het gezinsleven en mijn werk als Arbeids- en Organisatiekundige bij de Arbodienst van de Rabobank. Vanuit het bestuur ben ik de schakel met de activiteitencommissie. Ik hou er van om dingen te bedenken en te organiseren en heb dus veel zin in deze rol. Ik hoop een groot aantal lezers te ontmoeten op de komende jaarvergadering. Dan kunnen we persoonlijk kennismaken. (Red.) Nieuwsgierig geworden? Kom in het voorjaar naar de jaarvergadering.


Ton van den Boom (secretaris)

Sinds de laatste ledenvergadering van onze afdeling ben ik uw secretaris. Mijn naam: Ton van den Boom. Geboren in 1945 (zelf even rekenen nu…) en al bijna 44 jaren gelukkig getrouwd met Wilma van den Boom – van Gijsel. Wij hebben twee kinderen: zoon Ramon woont in Goirle en is beroepsmusicus (koordirigent en klavecinist). Zijn naam kun je in de plaatselijke pers regelmatig tegenkomen. Dochter Annemarie woont in Vianen en werkt in Utrecht waar ze werkt als hoofd bedrijfsadministratie. We hebben drie kleinkinderen (kinderen van Ramon en Maartje): Daan van 14, Janneke van 12 en Thijs van 6.
Wilma is al ‘sinds mensenheugenis’ een zeer belangstellend lid van de afdeling Tilburg van Groei & Bloei. Vaak loodste ze me mee naar vergaderingen, lezingen en excursies omdat er een interessant thema aan de orde kwam, een leuke sprekerd zou aantreden of wat dies meer zij. In al die jaren heb ik wel gezien dat het bestuur van de afdeling steeds kleiner werd. Op het laatst was het (met alle respect voor de enorme inzet van Diny en Mieke) nog maar een zieltogend clubje, dat ondergedompeld werd in alle voorkomende drukke werkzaamheden. Zij werden gelukkig bijgestaan door de activiteitencommissie (Ineke en Jan) en later ook door Kitty. Maar de laatste oproep heeft me over de streep getrokken. Zulke enthousiaste mensen die al jarenlang tegen de bierkaai vechten, dat kon ik niet meer aanzien. Daarom wil ik me, met al mijn bestuurlijke ervaring, inzetten om er voor te zorgen dat we over een tijdje weer een gezonde afdeling hebben met een gezond en kwalitatief goed bezet bestuur.
Ik heb ruim veertig jaren in het basisonderwijs gewerkt , vooral in Berkel-Enschot. Ik ben als onderwijzer en later als directeur werkzaam geweest op de St. Caeciliaschool. De laatste jaren van mijn loopbaan heb ik gewerkt op bs Berkeloo. De school waar Jan van Esch directeur was. Bestuurlijke ervaring heb ik al opgedaan vanaf mijn 18e. Ik heb honkbalclub HSC Tilburg mee opgericht en ben daarvan vele jaren bestuurslid geweest. Ik ben bestuurslid (secretaris, voorzitter of algemeen bestuurslid) geweest van Gemengd Koor Cantiqua, het Tilburgs Vocaal Ensemble en van de afdeling Kuikseind van Zon en leven (een naturistenvereniging). Ik was vele jaren bestuurslid en vicevoorzitter van het DirectieOverleg Primair Onderwijs in Tilburg. Op dit moment houd ik me nog steeds bezig met drie verenigingen. Bij GK Cantiqua ben ik niet alleen voorzitter, maar zit ik ook in de PR-werkgroep en de Concertcommissie. Bij het TVE houd ik me vooral bezig met het indienen van subsidieaanvragen en sponsorverzoeken. Ook verleen ik hand en spandiensten bij het organiseren van concerten. Voor Zon en Leven zit ik ook in de PR-werkgroep, verzorg ik de maandelijkse Nieuwsbrief en houd ik het nieuws van de afdeling op de website actueel. Ik bemoei me ook nog een beetje met de organisatie van de Kènderkwèèk hier in Tilburg, maar daar stop ik binnenkort mee. Zoals ik ook ga stoppen met mijn vrijwilligerswerk op bs Berkeloo.
Naast dat alles probeer ik ook nog toe te komen aan mijn hobby’s: zingen (in twee koren dus), fotograferen, lezen en toch ook wel tuinieren. We hebben een aardige tuin bij ons huis en daarnaast nog een bloemen- annex moestuin van 380 m2 bij St. Franciscus aan de Gossecstraat. En daar komt nu dus het secretariaatswerk voor Groei & Bloei nog bij. Soms ben ik wel eens thuis, vooral rond etenstijd…
Ik hoop op een mooie tijd in het bestuur van deze afdeling. Ik hoop daarnaast ook nog meer mensen enthousiast te kunnen maken voor een kleine of grote taak binnen dit bestuur. Er is genoeg te doen, zeker als we interessante dingen willen blijven organiseren voor jullie, onze leden. Alle mogelijke hulp is daarbij van belang en dus welkom!


Kitty Kolen (voorzitter)
“We zitten te snakken naar enkele nieuwe bestuursleden” was de kop van een stukje in Nieuwsbrief van vorig jaar rond deze tijd. Nu had ik net in diezelfde tijd gehoord dat ik op korte termijn zonder werk zou komen en ik houd van zaken regelen, het organiseren van bijeenkomsten en zo. Ik werd niet enthousiast van het vooruitzicht van (voortdurend) thuis zitten. Ik heb me dus gemeld en het afgelopen jaar enkele vergaderingen bezocht. Ondanks het feit dat ik inmiddels een nieuwe baan heb, heb ik toch besloten om me beschikbaar te stellen voor het bestuur. Ik ben 61, getrouwd en heb 2 kinderen en 4 kleinkinderen. Tuinieren is een grote hobby van me, mijn man noemt het zelfs meer een afwijking. Ik kom uit een familie van tuingekken. In het voorjaar en de zomer gaan de gesprekken onder andere over de kwaliteit van de potgrond of hoe goed de zinnia’s, boontjes of de knolselderij er dit jaar bij staan. Ik ben zelf pas vrij kort lid van Groei & Bloei, maar ken het blad al sinds jaar en dag omdat mijn moeder altijd lid was. We wonen midden in Goirle en hadden een niet al te grote tuin, daarnaast heb ik jarenlang een volkstuin gehad. Een paar jaar terug hebben we een stuk grond van de buurman kunnen kopen om onze tuin uit te breiden. Daarmee hebben we nu zowel voldoende ruimte voor een siertuin als voor de al eerder genoemde boontjes en co. En dan natuurlijk nog ruimte voor de kleinkinderen om te spelen én voor een kindertuintje, want ook de oudste kleinzoon van 5 lijkt inmiddels met het tuinvirus besmet.