Tilburg

EVEN VOORSTELLEN, HET BESTUUR STELT ZICH VOOR...

Marion Corvers (kandidaat-bestuurslid)
Ik ben Marion Corvers, kandidaat-bestuurslid voor de Groei & Bloei, afdeling Tilburg e.o. In Oisterwijk, mijn woonplaats, heb ik samen met mijn man op volkstuinencomplex De Lighallen een moestuin van 300 m. We hebben de taken verdeeld: hij -de kok in huis-verzorgt het groentegedeelte, ik neem de bloementuin voor mijn rekening. Dat zijn vooral veel dahlia's en een kleiner perk vaste planten.
Al heel wat jaren tuinieren we daar samen, verknocht als we allebei zijn aan de tuinen (thuis hebben we ook nog 250 meter siertuin). Zo ben ik bijvoorbeeld al meer dan 30 jaar lid van een van de Oisterwijkse tuinclubs. Met deze enthousiaste groep vrouwen bezoeken we maandelijks tuinen, gaan we naar lezingen en bezoeken kwekerijen. Ik heb in die jaren niet alleen behoorlijk wat plantenkennis opgedaan maar ook heel veel geleerd over het hoe en wat van planten, hoe te combineren, te conserveren, te kweken, duurzaam te tuinieren, kortom: ik heb behoorlijk groene vingers gekregen. Bij deze tuinclub hoorde ik lang geleden ook voor het eerst over Groei & Bloei. Een proefexemplaar van het tijdschrift zette ik vrijwel meteen om in een lidmaatschap. Elke maand geniet ik weer van het inspirerende, mooi vormgegeven tijdschrift. In die vele jaren is dat ondertussen ook een belangrijk naslagwerk geworden.
Nu ik enkele jaren officieel met pensioen ben en coronamaatregelen geen sta in de weg meer zijn, neem ik ook weer wat vrijwilligerstaken op me. Ik heb behoorlijk wat bestuurswerk gedaan, variërend van beroepsverenigingen tot schoolbesturen. De vraag me te kandideren voor het bestuurslidmaatschap van Groei & Bloei,  afdeling Tilburg e.o. kwam dan ook op het juiste moment.
Ik heb er zin in om met een gemotiveerde groep mensen na te denken over en vorm te geven aan activiteiten voor deze afdeling. Want wat ik in al die jaren tuinieren ook heb ervaren: tuinliefhebbers zijn meestal erg plezierige mensen om mee op te trekken. Mensen die handen aan de spreekwoordelijke ploeg slaan en niet bang zijn voor zwarte handen. Mensen die tot groei en bloei weten te brengen. Ik ga ervoor.   Marion Corver


Diana Verbrugh - de Korver (lid en tevens coördinator en docent Bloemschikken)
Mijn naam is Diana Verbrugh - de Korver. Na ongeveer 25 jaar ben ik terug in het bestuur. Op mijn zestiende jaar ben ik naar de Middelbare Tuinbouwschool gegaan. Daar was het verplicht dat studenten lid van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde werden. Automatisch kreeg je het tijdschrift Groei & Bloei. In die tijd stond er veel informatie in over tuinen, bomen, planten en het kweken en zaaien ervan. Ook bloemsierkunst en recepten, vooral over de nieuwe gekweekte groenten.
Op de MTS in Breda heb ik de opleiding Bloementeelt en Bloemsierkunst gevolgd. Nadien ben ik mij in de bloemsierkunst gaan specialiseren. De meesteropleiding Bloembinden en – schikken, erkend Bloemsierkunstenaar heb ik behaald in Vught. Ik woonde toen in Dubbeldam mijn geboorteplaats (1958).
Tijdens het werken in verschillende bloemenwinkels heb ik ook bijzondere decoraties mogen doen. Ik heb meegewerkt aan bloemententoonstellingen en corso’s in Duitsland. Ik heb openingen van bedrijven en bruidsfeesten mogen versieren en ook demonstraties gegeven. Voor onze vereniging geef ik al ruim 25 jaar bloemschikcursussen.
Samen met mijn man woon ik in Udenhout. Onze tuin bestaat uit borders. De vaste planten staan op kleur. We proberen het hele jaar bloemen te hebben om van te genieten en te plukken. Diana Verbrugh - de Korver


Theo Cuijpers (penningmeester en ledenadministratie)
Mijn naam is Theo Cuijpers, kom uit Eindhoven maar voel me al heel erg lang thuis in Tilburg. Mijn eerste liefde is de geschiedenis en ook de lokale geschiedenis en het erfgoed hebben mijn belangstelling. Ik heb lang in het onderwijs gewerkt, de langste tijd als leraar geschiedenis en de laatste acht jaar van mijn arbeidzaam leven heb ik gewerkt bij Erfgoed Brabant. Behalve voor de geschiedenis, heb ik veel belangstelling voor de natuur. Die heeft een lange tijd weinig ruimte gehad, maar 14 jaar geleden kreeg ik de beschikking over een ander huis met een veel grotere tuin. Na het overlijden van
mijn vrouw moest ik die tuin alleen gaan onderhouden, maar van de keuze dat te blijven doen heb ik geen moment spijt gehad. Ik ben nu een aantal jaren met pensioen en kom mijn tijd prima door. Mijn huis is gebouwd door een bierbrouwer ruim 120 jaar geleden en ik ben bezig geweest met het schrijven van de geschiedenis van die brouwerij en heb daarover onlangs een lezing gegeven bij de heemkundekring. Bestuurswerk, bewonerscomité en dergelijke zorgen voor een hele plezierige invulling van de tijd, af en toe onderbroken door een reisje. En natuurlijk is er altijd wat in de tuin te doen. Toen ik de oproep zag voor een nieuwe penningmeester, dacht ik dat daar nog wel ruimte voor was. Ik heb me daarom voor deze klus gemeld en hoop zo een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het succesv van de Tilburgse Groei & Bloei-afdeling.


Thérèse Sparidaens (lid en programmacommissie)
Als nieuw bestuurslid van deze regio wil ik me graag aan jullie voorstellen. Sinds en paar maanden woon ik op mijn nieuwe plek in Goirle. Hier hebben we een grote tuin waar ik mijn hart aan kan ophalen. Dit is ook de reden waarom ik me een tijd geleden heb aangesloten bij Groei & Bloei. Mijn interesse voor planten, bloemen en tuinieren is van jongs af aan gestimuleerd. Als kind bracht ik al heel wat tijd door in de tuin en leerde zo van alles over namen, bloeiwijzen, opkweken en geneeskrachtige kwaliteiten. Werken in de tuin is voor mij een manier om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Lekker werken met de handen in het zand. Dat is af en toe nodig naast de drukte van het gezinsleven en mijn werk als Arbeids- en Organisatiekundige bij de Arbodienst van de Rabobank. Vanuit het bestuur ben ik de schakel met de activiteitencommissie. Ik hou er van om dingen te bedenken en te organiseren en heb dus veel zin in deze rol. Ik hoop een groot aantal lezers te ontmoeten op de komende jaarvergadering. Dan kunnen we persoonlijk kennismaken. (Red.) Nieuwsgierig geworden? Kom in het voorjaar naar de jaarvergadering.


Kitty Kolen (voorzitter)
“We zitten te snakken naar enkele nieuwe bestuursleden” was de kop van een stukje in Nieuwsbrief van vorig jaar rond deze tijd. Nu had ik net in diezelfde tijd gehoord dat ik op korte termijn zonder werk zou komen en ik houd van zaken regelen, het organiseren van bijeenkomsten en zo. Ik werd niet enthousiast van het vooruitzicht van (voortdurend) thuis zitten. Ik heb me dus gemeld en het afgelopen jaar enkele vergaderingen bezocht. Ondanks het feit dat ik inmiddels een nieuwe baan heb, heb ik toch besloten om me beschikbaar te stellen voor het bestuur. Ik ben 61, getrouwd en heb 2 kinderen en 4 kleinkinderen. Tuinieren is een grote hobby van me, mijn man noemt het zelfs meer een afwijking. Ik kom uit een familie van tuingekken. In het voorjaar en de zomer gaan de gesprekken onder andere over de kwaliteit van de potgrond of hoe goed de zinnia’s, boontjes of de knolselderij er dit jaar bij staan. Ik ben zelf pas vrij kort lid van Groei & Bloei, maar ken het blad al sinds jaar en dag omdat mijn moeder altijd lid was. We wonen midden in Goirle en hadden een niet al te grote tuin, daarnaast heb ik jarenlang een volkstuin gehad. Een paar jaar terug hebben we een stuk grond van de buurman kunnen kopen om onze tuin uit te breiden. Daarmee hebben we nu zowel voldoende ruimte voor een siertuin als voor de al eerder genoemde boontjes en co. En dan natuurlijk nog ruimte voor de kleinkinderen om te spelen én voor een kindertuintje, want ook de oudste kleinzoon van 5 lijkt inmiddels met het tuinvirus besmet.