Tilburg

LEZING OVER HET IMKEREN OP 15 JANUARI

De eerste activiteit van 2025 kon vanwege ziekte van Jasker Kamp, de hoofdredacteur van het tijdschrift Groei & Bloei, niet doorgaan. Hij zou een masterclass geven over het maken van het magazine.  Dit zal later opnieuw worden ingepland.
Zonder enige aarzeling was Berry Jansen, lid van onze vereniging, bereid om een lezing te geven over imkeren. Samen met zijn vrouw Monique zijn zij al vele jaren actief met deze hobby. Berry volgde hiervoor de nodige cursussen. Van beginnerscursus tot honingkeurmeester en zelfs een KI (kunstmatige inseminatie) cursus. Ook was hij een aantal jaren voorzitter van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging).
We spreken bij bijen, wespen en hommels over de vliesvleugeligen. Van de bestuivende insecten zijn er bij de solitaire bijen wel 330 soorten bekend en van hommels zo’n 20.
De honingbij is een sociale bij en leeft in grote kolonies met een koningin, werksters en darren. De koningin is dubbel zo groot als de werksters. De solitaire bij zien we in onze tuinen in insectenhotels en andere verschuilplaatsen. De honingbij is bloemvast en ze vliegen massaal. In een straal van drie km vinden de bijen het stuifmeel en nectar. Voor één eetlepel honing bezoekt een bij wel 3000 bloemen.
Vroeger was imkeren een bedrijfstak, maar nu zijn er nog slechts een of twee beroepsmatige imkers. Het imkeren gebeurt nu voornamelijk in kasten. Deze zijn makkelijk verplaatsbaar en het volk is zo beter te observeren. Zo is het ook makkelijker om de honing te oogsten. Bij het openen van de kast wordt meestal rook gebruikt om de bijen af te leiden zodat ze niet steken.
Berry laat de verschillende leefstadia zien van de honingbij. Naarmate het volk groeit legt de koningin meer eitjes. Een drie dagen oud eitje van de werkster, dar en koningin is na zes dagen al een larf. De werkster kan in de zomer ongeveer zes weken oud worden terwijl de koningin wel een leeftijd van vijf jaar kan bereiken. Een dar zal niet ouder worden dan begin september. De taken zijn goed verdeeld bij het bijenvolk. De een geeft de larven te eten de ander poetst de broedcellen, weer anderen verdedigen de kast of korf tegen indringers. De haalbijen halen de nectar en sommige werkbijen verzorgen de koningin.
Maar er dreigt ook gevaar voor de bijenvolken met allerlei ziektes waaronder de varroamijt en wel 23 virussoorten. Andere bedreigingen zijn de Aziatische hoornaar en het gebruik van biociden. Om alles nog beter te begrijpen laat Berry ons nog een drietal filmpjes zien over honing, het leven van de honingbij en het slingeren van de honing. Tegenwoordig moet een imker ook voldoen aan de Honingwet, dat wil zeggen dat herleidbaar moet zijn wat er in zit zoals de suikerwaarde en de houdbaarheid. Dit alles maakt honing ook weer duurder. Het allerbelangrijkste is dat we ons realiseren dat de bij onmisbaar is in de natuur voor de biodiversiteit.
Onder dankzegging ontvangen Berry en Monique namens het bestuur nog een voorjaarsmand met bloembolletjes. We sluiten de avond af met een gezellige nazit met een drankje en een hapje vanwege het nieuwe jaar.
Cees van Abeelen