Tilburg

CURSUS BLOEMSCHIKKEN IN 2024

Wat een leuke hobby is bloemschikken!
Heerlijk om een mooi arrangement te maken met plantaardige materialen die je zelfs grotendeels uit je eigen tuin kunt halen. De huidige groepen bloemschiksters zijn ook nu weer enthousiast begonnen met bloemschikken.  Door de cursus te volgen ga je beter naar je tuin en de natuur kijken en waardeer je planten meer. In de herfst zijn er decoratieve vruchten, zaaddozen en bladeren te vinden en in het voorjaar zijn bijvoorbeeld de bloembolletjes mooie materialen om een prachtige schikking van te maken. Ideeën krijgt u ook door de docenten aangereikt. Daarna maakt u passend bij uw interieur een fraai werkstuk. Els Verhoeven start in januari weer een cursus bloemschikken van 5 lessen.
Wanneer: de bloemschiklessen in 2024 zijn op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
Data: 30 januari, 20 februari 12 maart, 2 en 23 april
Plaats: in De Deel, Frankische Driehoek 3 in Goirle
Kosten: de kosten voor de cursus van 5 lessen zijn € 58,75 voor leden en € 65,00 voor niet-leden van Groei & Bloei. Dit is inclusief steekschuim, groen bloemistendraad en koffie of thee.
Informatie en opgeven: bij Diana Verbrugh: 013 - 511 19 12 of e-mailadres foliogroen(at)gmail.com

AFSCHEID VAN CHRISTINE VAN DE SANDE, ONZE BLOEMSCHIKDOCENTE

Na 30 jaar stopt Christine van de Sande met het verzorgen van bloemschikcursussen. Wij zijn erg blij dat ze al die jaren haar vakkundige kennis heeft overgedragen aan onze hobby bloemschiksters en -schikkers. Bloemschikken is een interessant beroep en hobby dat boeiend blijft door de nieuwe trends. Voorzitster Kitty Kolen heeft namens de vereniging een cadeaubon aangeboden aan Christine tijdens de laatste les, onder het genot van een kopje koffie en een taartje. Wij bedanken Christine hartelijk voor het lesgeven en al haar nevenactiviteiten voor Groei & Bloei Tilburg e.o.  
Diana Verbrugh

BLOEMSIERKUNST EEN LEUKE HOBBY!

Al tientallen jaren verzorgt onze afdeling cursussen bloemsierkunst. U krijgt informatie over het verzorgen van snijbloemen en blad maar er wordt ook gekeken naar kleuren, vormen en structuren. Het zijn afwisselende bijeenkomsten. De klassieke arrangementen komen aanbod zoals bijvoorbeeld een krans maken. Maar daarnaast is er ook aandacht voor moderne schikkingen. Met het seizoen wordt rekening gehouden zodat u met de feestdagen ook een leuk bloemstuk in huis heeft.
Er wordt gewerkt naar een voorbeeld, maar u kunt uw eigen draai daaraan geven. Het materiaal verzorgt u zelf. Het leuke ervan is dat u de kleuren die u zelf mooi vindt kunt aanpassen zodat ze bij de meegebrachte vaas of schaal en uw interieur passen. Plantendelen uit de tuin of berm kunnen ook toegepast worden. Vooral in de winter moeten er bloemen gekocht worden, maar dit kunnen soms ook bloembolletjes zijn. Droogbloemen is de nieuwe rage! Deze geven weer een nieuwe uitdaging om er een gezellige schikking van te maken.
De cursus bestaat uit 12 lessen van 2 uur. Deze worden ongeveer om de 14 dagen gegeven en er wordt rekening gehouden met schoolvakanties. De cursussen starten eind september 2021 en eindigen eind april 2022. De cursussen vinden plaats op donderdagochtend in Goirle en op donderdagavond in Tilburg Noord. De exacte data zijn nog niet bekend.
Voor meer informatie: foliogroen(at)gmail.com. U wordt dan terug gemaild of terug gebeld.
Diana Verbrugh, coördinator bloemschikken

November, Kransenmaand

Krans 1: dit jaar maar eens de modehype volgen en droogbloemen gebruiken.
We beginnen met een oasis krans (foto 1 zie hieronder), een basis van bladeren en hortensia, blad van eucalyptus hoeft niet droog te zijn, droogt vanzelf op de krans.
Foto 2: eerst de grotere bloemen en sterke kleuren toevoegen.
Foto 3: mooie kleine details toevoegen.
Ik heb niks gekocht, alle gebruikte materialen komen uit de tuin en zijn gedroogt op de vaas of in de tuin.
Met kerst balletjes erin en eventueel een simpel lichtsnoertje.
Christine van de Sande

November krans twee

De tweede krans bestaat uit een ijzeren ring of een krans van enkele takken die jezelf hebt gebonden.
Je begint weer met eucalyptus, maar bedekt de krans maar voor de helft, de rest blijft zichtbaar. Werk vanaf twee kanten naar het midden toe en voeg steeds toefjes  toe. In het midden een grotere bloem.
Je kunt ook naar één kant werken en werk het einde dan af met een mooi lint. 

Een cadeautip is het boek Droogbloemen van Bex Partridge,  als je van droogbloemen houdt een echte aanrader.
Succes  met verzamelen en maken. Christien van de Sande

Kerstarrangement

Bloemschikvoorbeeld van december 2020 door Diana Verbrugh

Zie foto boven
Beschrijving:

  1. In een schaal heb ik een getwijnde cirkel van plantenstelen gezet, je kunt hier allerlei stelen voor gebruiken zoals ook Zonnebloemen of Bamboe. De lengte van de stokken zijn ongeveer 10 cm langer dan de doorsnee van de schaal. (zie voorbeeld: foto onder)
  2. Om een matje te maken, twijn je eerst de op lengte geknipte stelen op 2 plaatsen. Je neemt 2x een lange dubbelde draad. Ik heb bindwire van Oasis gebruikt. Wikkeldraad kan ook.
  3. Aan het eind maak je er een cilinder van, door de laatste stelen met de eerste stelen aan elkaar vast te maken.
  4. De cilinder plaats je in de schaal. Ik heb hier stenen omheen gelegd voor de stevigheid.
  5. Vervolgens heb ik bottels met lange steeltjes door de rechtop staande stelen gestoken zowel horizontaal als bovenop. Ik heb ze droog verwerkt. Let erop dat de bottels iets uitsteken zodat de verhouding schaal en werkstuk in evenwicht blijft. Je kunt natuurlijk ook andere bessentakken (zoals bijvoorbeeld hulst) gebruiken.
  6. Led lampjes met een batterij geven extra sfeer.
  7. Voor de decoratie heb ik kerstballetjes, sterretjes en engelenhaar gelijmd in het kerststuk. Dennenappels en gedroogd goudkleurig skeletblad zijn in de schaal gelegd.

Veel plezier, Diana Verbrugh, docent bloemschikken Groei & Bloei afd. Tilburg e.o.

Bloemschikvoorbeelden