Tilburg

AFSCHEID VAN CHRISTINE VAN DE SANDE, ONZE BLOEMSCHIKDOCENTE

Na 30 jaar stopt Christine van de Sande met het verzorgen van bloemschikcursussen. Wij zijn erg blij dat ze al die jaren haar vakkundige kennis heeft overgedragen aan onze hobby bloemschiksters en -schikkers. Bloemschikken is een interessant beroep en hobby dat boeiend blijft door de nieuwe trends. Voorzitster Kitty Kolen heeft namens de vereniging een cadeaubon aangeboden aan Christine tijdens de laatste les, onder het genot van een kopje koffie en een taartje. Wij bedanken Christine hartelijk voor het lesgeven en al haar nevenactiviteiten voor Groei & Bloei Tilburg e.o.  
Diana Verbrugh

BLOEMSIERKUNST EEN LEUKE HOBBY!

Al tientallen jaren verzorgt onze afdeling cursussen bloemsierkunst. U krijgt informatie over het verzorgen van snijbloemen en blad maar er wordt ook gekeken naar kleuren, vormen en structuren. Het zijn afwisselende bijeenkomsten. De klassieke arrangementen komen aanbod zoals bijvoorbeeld een krans maken. Maar daarnaast is er ook aandacht voor moderne schikkingen. Met het seizoen wordt rekening gehouden zodat u met de feestdagen ook een leuk bloemstuk in huis heeft.
Er wordt gewerkt naar een voorbeeld, maar u kunt uw eigen draai daaraan geven. Het materiaal verzorgt u zelf. Het leuke ervan is dat u de kleuren die u zelf mooi vindt kunt aanpassen zodat ze bij de meegebrachte vaas of schaal en uw interieur passen. Plantendelen uit de tuin of berm kunnen ook toegepast worden. Vooral in de winter moeten er bloemen gekocht worden, maar dit kunnen soms ook bloembolletjes zijn. Droogbloemen is de nieuwe rage! Deze geven weer een nieuwe uitdaging om er een gezellige schikking van te maken.
De cursus bestaat uit 12 lessen van 2 uur. Deze worden ongeveer om de 14 dagen gegeven en er wordt rekening gehouden met schoolvakanties. De cursussen starten eind september 2021 en eindigen eind april 2022. De cursussen vinden plaats op donderdagochtend in Goirle en op donderdagavond in Tilburg Noord. De exacte data zijn nog niet bekend.
Voor meer informatie: foliogroen(at)gmail.com. U wordt dan terug gemaild of terug gebeld.
Diana Verbrugh, coördinator bloemschikken

GARDENISTA BLOEMSCHIKCOMPETITIE 2021

Gardenista is een groot evenement en wordt georganiseerd door de landelijke vereniging Groei & Bloei. Het evenement vindt plaats van 22 t/m 26 september 2021 op de historische buitenplaats Den Alderink in Laag Zuthem (bij Zwolle). Helaas kon het vorig jaar niet doorgaan. Onderdeel in dit groene evenement is de bloemsierkunst.
Voor hobbyisten wordt een grote wedstrijd bloemsierkunst georganiseerd. Het is een uitdaging hieraan deel te nemen en het zal veel voldoening geven. Scholieren krijgen ook de kans om zich uit te leven. Het is dan ook leuk om te zien wat een experimentele werkstukken deze groep neerzet. Zeer inspirerend voor liefhebbers van deze mooie kunstuiting.
Lees onderstaande informatie grondig door en wees niet bang om deel te nemen. Het is een fantastische uitdaging!! Schrijf de datum van Gardenista alvast in uw agenda.
Diana Verbrugh, Coördinator en docent Bloemschikken

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gardenista bloemschikcompetitie 2021, meer dan een bloemschikkampioenschap!

Gardenista is hét groenfestival in Nederland met aandacht voor duurzaamheid, ecologie, groenstyling, tuinen en cultuur. Het eerste festival in 2019 trok maar liefst 15.000 bezoekers, dus dat belooft wat voor de tweede editie. De bloemschikcompetitie vindt plaats op dinsdag 21 september.

Wie gaat de uitdaging aan?

Voor de amateurs en studenten wordt het dé competitie van bloemschikken, elkaar ontmoeten en creatieve inspiratie opdoen. In tegenstelling tot de professionals maken de studenten en amateurs hun arrangement op het tentoonstellingsterrein in een grote tent. Ze worden op dinsdagmorgen 21 september tussen 8.00 en 9.30 uur op historische buitenplaats ‘Den Aelderink’ verwacht. Na een gezamenlijke opening krijgen ze 2½ uur de tijd om een groots bloemwerk te maken dat geïnspireerd is op het thema Flowerfestival (studenten) en Foodfestival (amateurs). Daarna volgt er een middagprogramma bestaande uit leuke groenactiviteiten. Voor de inwendige mens zal gedurende de dag goed gezorgd worden. Drinken en een versnapering zijn te vinden in de tent en na afloop van de wedstrijd wordt een lunchpakket aangeboden. Rond 16:00 uur zal de dag worden afgesloten met het bekend maken van de uitslagen. Ook geeft de jury een korte toelichting.

Finale bloemschikcompetitie 2021

Op zondagmiddag 26 september vinden de finales plaats. De nummers 1, 2 en 3, uit elke categorie, strijden op

het podium voor de aanwezige toeschouwers en onder toeziend oog van de vakjury. Pas dan weten we welke professional, student en amateur zich de Bloemstylisten van Gardenista 2021 mogen noemen. Zij krijgen een pagina groot artikel in het blad Groei & Bloei waarin zij hun vakmanschap en creativiteit laten zien!

November, Kransenmaand

Krans 1: dit jaar maar eens de modehype volgen en droogbloemen gebruiken.
We beginnen met een oasis krans (foto 1 zie hieronder), een basis van bladeren en hortensia, blad van eucalyptus hoeft niet droog te zijn, droogt vanzelf op de krans.
Foto 2: eerst de grotere bloemen en sterke kleuren toevoegen.
Foto 3: mooie kleine details toevoegen.
Ik heb niks gekocht, alle gebruikte materialen komen uit de tuin en zijn gedroogt op de vaas of in de tuin.
Met kerst balletjes erin en eventueel een simpel lichtsnoertje.
Christine van de Sande

November krans twee

De tweede krans bestaat uit een ijzeren ring of een krans van enkele takken die jezelf hebt gebonden.
Je begint weer met eucalyptus, maar bedekt de krans maar voor de helft, de rest blijft zichtbaar. Werk vanaf twee kanten naar het midden toe en voeg steeds toefjes  toe. In het midden een grotere bloem.
Je kunt ook naar één kant werken en werk het einde dan af met een mooi lint. 

Een cadeautip is het boek Droogbloemen van Bex Partridge,  als je van droogbloemen houdt een echte aanrader.
Succes  met verzamelen en maken. Christien van de Sande

Kerstarrangement

Bloemschikvoorbeeld van december 2020 door Diana Verbrugh

Zie foto boven
Beschrijving:

  1. In een schaal heb ik een getwijnde cirkel van plantenstelen gezet, je kunt hier allerlei stelen voor gebruiken zoals ook Zonnebloemen of Bamboe. De lengte van de stokken zijn ongeveer 10 cm langer dan de doorsnee van de schaal. (zie voorbeeld: foto onder)
  2. Om een matje te maken, twijn je eerst de op lengte geknipte stelen op 2 plaatsen. Je neemt 2x een lange dubbelde draad. Ik heb bindwire van Oasis gebruikt. Wikkeldraad kan ook.
  3. Aan het eind maak je er een cilinder van, door de laatste stelen met de eerste stelen aan elkaar vast te maken.
  4. De cilinder plaats je in de schaal. Ik heb hier stenen omheen gelegd voor de stevigheid.
  5. Vervolgens heb ik bottels met lange steeltjes door de rechtop staande stelen gestoken zowel horizontaal als bovenop. Ik heb ze droog verwerkt. Let erop dat de bottels iets uitsteken zodat de verhouding schaal en werkstuk in evenwicht blijft. Je kunt natuurlijk ook andere bessentakken (zoals bijvoorbeeld hulst) gebruiken.
  6. Led lampjes met een batterij geven extra sfeer.
  7. Voor de decoratie heb ik kerstballetjes, sterretjes en engelenhaar gelijmd in het kerststuk. Dennenappels en gedroogd goudkleurig skeletblad zijn in de schaal gelegd.

Veel plezier, Diana Verbrugh, docent bloemschikken Groei & Bloei afd. Tilburg e.o.

Bloemschikvoorbeelden

BLOEMSCHIKKEN EN MEER…

De  Drive-Thru Bloemschikwedstrijd op zondag 1 november 2020 gaat helaas niet door.
De duidelijke oproep van de premier Rutte om niet de grenzen van wat mogelijk is op te zoeken, heeft geleid tot het besluit om de drive-thru bloemschikwedstrijd niet door te laten gaan op zondag 1 november. De Werkgroep ZNK Bloemschikken gaat in overleg met Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder om een nieuwe datum plannen in het voorjaar. De subthema's worden aangehouden zodat jullie voorbereidingen niet voor niets zijn geweest. Het woordje Halloween zal verdwijnen.
De Werkgroep ZNK Bloemschikken komt zo snel mogelijk terug met informatie over de nieuwe datum.

Bericht van Diana Verbrugh
Beste bloemschikkers van de afdelingen in de regio Zuid,
Helaas gaat het ZNK Bloemschikken, het kampioenschap van regio Zuid op
11 oktober niet door. Samen met Land van Cuijk hebben we een nieuwe datum vastgesteld. Op zondag 7 maart 2021 vindt het ZNK Bloemschikken plaats in het City Resort in Mill. Dus zet deze datum maar vast in de agenda!

Maar… de ZNKB werkgroep wil jullie toch ook dit jaar nog uitdagen om je creativiteit te laten zien! We nodigen jullie van harte uit om mee te doen met een alternatieve wedstrijd. Na de drive-thru restaurants, drive-thru Coronatest-straat is nu het tijd voor een

Bloemschikcursussen
De aanvang van de bloemschikcursussen in Goirle en Tilburg zijn bij het uitkomen van deze nieuwsbrief nog niet bekend. De cursisten worden door de docenten op de hoogte gebracht. Tevens komen de nieuwe gegevens op de onze website tiburg@groei.nl te staan.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u informatie opvragen aan:
◊ Christine van de Sande, e-mail: christine(at)familievandesande.eu
◊ Diana Verbrugh, telefoon: 013 – 51 11 912

Diana Verbrugh