Tilburg

BLOEMSCHIK TIPS VAN DIANA VERBRUGH

Een leuke plant om te bloemschikken is de Gloriosa. Deze knol groeit makkelijk. De bloemen zijn mooi in een vaasje. Zelf heb ik de rode Gloriosa Rothschildiana in potten staan met plantensteunen. De prachtlelie heeft bladranken en de kurkentrekker achtige ranken hechten zelf aan de steunen. Ze kunnen 1,5 meter hoog worden. Er zijn ook gele en oranje soorten. Het overhouden van de knollen kan gewoon in een doosje met wat zaagsel op een vorstvrije plaats.

Het is helaas een bekend probleem: je hebt een bos prachtige zonnebloemen in huis, maar al na een paar dagen zien ze er heel wat minder vrolijk uit. Wat doe je tegen die hangende zonnebloemen?
Vijf tips tegen hangende zonnebloemen :

De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op.

  1. Zet de bloemen niet te diep in het water.
  2. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar (schuin) knippen.
  3. Zorg ervoor dat er geen blad in de vaas zit, alleen stelen. Verwijder daarom eventueel blad dat in het vaaswater staat. Hierop kunnen bacteriƫn zich namelijk makkelijk vermeerderen, waardoor de stelen gaan rotten en je bloemen minder lang mooi blijven.
  4. Doe snijbloemenvoeding of een heel klein scheutje chloor bij het water.

Extra tip: Je kunt zonnebloemen ook heel mooi verdelen over meerdere vazen, zo staan ze wat steviger. Zijn ze echt niet meer te redden? Knip ze dan kort af en laat ze drijven in een kom met water.

Botanisch Stoepkrijten
Al gehoord van deze nieuwe hype? In landen als Frankrijk en Engeland is het al een rage. Bij plantjes op de stoep zet je de naam met stoepkrijt. Zo maak je andere wandelaars wat bewuster van de natuur onder hun voeten. Je ziet deze plantjes snel over het hoofd, of denkt dat het onkruid is. Maar deze plantjes verkoelen de stad, bieden voedsel voor bijen en andere bestuivers en ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit.