Het was een hele leuke en interessante avond in Wijkcentrum Jeruzalem in Tilburg. Er waren 30 belangstellenden voor deze lezing en omdat we ook enkele volkstuinverenigingen in de omgeving hadden benaderd waren er ook 9 niet-leden aanwezig.
Marie-José nam ons in haar verhaal mee door de geschiedenis van het conserveren van fruit vanaf de Grieken en Romeinen tot nu toe. Ze vertelde boeiend over hoe het er vroeger aan toe ging in haar familie bij haar grootmoeder en moeder en dit was voor velen van ons heel herkenbaar. De weckpotten in de kelder, de grote weckketels op het fornuis, hele middagen helpen met kersen ontpitten; allerlei herinneringen kwamen boven.
Er was uitleg over het belang van pectine (voor de stevigheid) als je jam maakt en welk fruit hier meer of minder van bevat. Ze had tips over welke fruitstruiken en bomen (bessen, frambozen, bramen, pruimen) de beste oogst geven. Zelfs de kweepeer kwam hierbij aan bod.
Je kunt fruit op verschillende manieren verwerken. Als eerste kwam het maken van jam aan bod. Hierbij werd het verschil uitgelegd tussen geleisuiker (speciaal) en geleipoeder, welke geleisuikers en marmello’s er zijn en hoe je die het beste kunt verwerken. Ze vertelde daarna over het belang van een goede hygiëne en wat daarvoor nodig is zoals steriliseren/goed uitkoken met soda, het gebruiken van heet gestreken handdoeken. En er waren tips over handige hulpmiddelen zoals een jamtrechter, etiketten en staafmixer.
Je kunt jam op de traditionele manier maken (met fruit en suikers), met geleisuikers of geleipoeder. Van fruit kun je verder ook gelei maken of siroop. Tips over het oplossen van problemen wanneer er iets mis gaat in het proces konden natuurlijk ook niet ontbreken.
Ze vertelde uitgebreid over de verschillende combinaties van fruit (met toevoeging van sap of een likeurtje) die de jam extra lekker maken. Wist je dat je van tomaat en chilipepertjes, van pompoen, van pruimen met sinaasappel en port of van kruisbessen met kiwi iets heerlijks kunt maken? Verder kun je ook verschillende kruiden zoals steranijs, kaneel en gember toevoegen voor een aparte twist. Als kers op de taart was er in de pauze een proeverij van door haar zelf gemaakte jam (acht verschillende soorten; o.a. aardbeienjam, pruimenjam met kaneel, kruisbessenjam) die erg in de smaak viel. De toastjes waren in een mum van tijd op. Marie-José heeft wat recepten beschikbaar gesteld die op onze website te downloaden zijn.
Tot slot een paar waardevolle tips: Jam maken is
Al met al was het een zeer geslaagde avond waarna iedereen vol inspiratie naar huis ging.
Thérèse Sparidaens
Tip van een van onze leden: Hierbij de link en de gegevens van de folie, mogelijk dat anderen hier wat aan hebben:
https://amzn.eu/d/j9c2BxW
Het was een frisse dag, hoewel het al juli was, en er was regen voorspeld. Dus voorzien van een regenjas en een paraplu trokken 20 deelnemers naar Middelbeers om deze tuin te bezoeken. We werden gastvrij ontvangen door Petra en haar man George. Het was droog, dus we konden gezellig buiten genieten van een kopje koffie of thee en een heerlijk stuk gebak. Petra vertelde dat ze nog getwijfeld had over ons bezoek, omdat de tuin danig te lijden heeft van de slakken, het vocht en de kou. De anders zo volle borders, vol zomerbloeiers, waren niet zo mooi als ze zou willen. Heel herkenbaar voor ons allemaal!
Maar er was genoeg te zien en in onze ogen zag het er mooi uit. In twee groepen werden we rondgeleid door de tuin. Dat ze een passie voor tuinieren heeft was goed te merken. Er was een groot aanbod van (bijzondere) planten en daarnaast wist ze ook een heleboel interessants te vertellen. Van het meeste dat er groeit en bloeit worden de zaden opgevangen. Die worden gedroogd, verzameld en in bakjes opgeborgen. De zaden worden gebruikt om nieuwe planten voor het komende jaar op te kweken maar ook in zakjes gestopt voor de verkoop. Een heleboel werk dus, zowel het onderhouden van de uitgebreide tuin als het hele gebeuren met de zaden.
De tweede groep was zo goed als klaar met de rondleiding toen het begon te regenen, dus dat was goed gepland. Binnen hebben we het bezoek afgesloten met een drankje en er was gelegenheid om de mappen met afbeeldingen van planten door te kijken, hiervan konden zakjes zaad worden besteld. Onder andere prachtige zinnia’s, bijzondere zonnebloemen, korenbloemen en klaprozen. Er werd druk besteld! Tijdens de afsluiting vertelde Petra dat ze samen met haar moeder lid gaat worden van onze verenging. Ontzettend leuk! We kregen allemaal nog een zakje zaad van een bloemenmix mee waarmee we onze eigen tuin volgend jaar kunnen opvrolijken. Het was een inspirerende en geslaagde excursie. Heb je dit bezoek gemist, dan is er in de zomermaanden gelegenheid om zelf de tuin te gaan bekijken. Informatie hierover en de webshop voor het bestellen van zaad kun je vinden via www.hobbytuinpuurnatuur.nl. Thérèse Sparidaens
Voor wie het juli/augustus-nummer van Groei & Bloei heeft gelezen is dit verslagje oud nieuws. Want in dat nummer doet Katja Staring – lid van onze afdeling, maar als auteur ook verbonden aan het landelijke tijdschrift - enthousiast verslag van de dagtocht die onze afdeling op 21 mei maakte. Wie dat verhaal ontgaan is, leze hier hoe het onze afdeling die dag in Rotterdam is vergaan.
Ton van den Boom, voormalig secretaris, heeft geregeld dat we die dag vanuit Stappegoor in Tilburg naar Arboretum Trompenburg gaan. Met een nagenoeg volle bus rijdt chauffeur John ons voorspoedig naar Rotterdam. De weergoden zijn ons die dag goed gezind: een aangename temperatuur, een vriendelijk zonnetje, wat wil een mens nog meer? Nou een mooie tuin dus. Trompenburg stelt niet teleur. Voor velen is het de eerste kennismaking met dit arboretum en men is aangenaam verrast. In stadsdeel Kralingen ligt deze grote, weelderige tuin met onder andere een grote collectie rhododendrons en azalea’s die volop bloeien. De ah’s en oh’s zijn niet van de lucht. Het valt dan ook niet mee om iedereen mee te tronen naar het tuinrestaurant Flora waar koffie met iets lekkers voor ons klaarstaan. Nadat we zo smakelijk van start zijn gegaan, worden we opgedeeld in twee groepen die elk met een eigen gids - beiden al jarenlang vrijwilliger in het arboretum - door het park gaan. Het wordt een boeiende rondleiding, waarin we veel te weten komen over het arboretum; er is zoveel te zien, te vragen en te beleven. Maar de tijd dringt. We keren terug naar het terras van het tuinpaviljoen waar we de lunch gebruiken om vervolgens opnieuw in de bus te stappen en naar hartje centrum te rijden. Daar gaan we het dak op. Letterlijk. Gids Rob van Katwijk ontvangt ons voor de ingang van een voormalig verzekeringsgebouw waar onder andere een architectenbureau en het Rotterdams Milieucentrum kantoor houden. Zij zijn in 2012 de initiatiefnemers van het plan DakAkker: met aanplant op daken een duurzame groene bijdrage leveren aan de stad. Het grote dak wordt beheerd daar een heuse dakboer die met hulp van vele vrijwilligers er een mooie en productieve tuin heeft aangelegd. Een gedeelte is ingeplant met kruiden en wilde bloemen. Daar staan ook enkele bijenkasten. Een klein maar gezellig restaurant – waar uiteraard de eigen producten worden verwerkt – biedt doorgang aan een groter stuk van het dak waar een flinke moestuin, compleet met fruitbomen is gerealiseerd. Er lopen zelfs kippen rond. Niet alleen voor de leuk: zelfs op grote hoogte geven plaagdieren als slakken en duiven acte de présence. De kippen snoepen de slakken weg, een slechtvalk die op het buurkantoor nestelt, ontfermt zich over de duiven.
Moe van alle indrukken zoeken mensen een stoel op het terrasje bij het restaurant, maar niet voor lang. Ton maant ons langzaam aan weer naar beneden te gaan. Als we er niet te lang over willen doen om weer naar Tilburg te komen wordt het echt vertrektijd.
We zitten nog niet op de snelweg, of het weer slaat om. Geen regenbuitje, maar een ware zondvloed overspoelt ons. Het kan ons niet meer deren: het bezoek aan Arboretum Trompenburg en de DakAkker is een groot succes. Dank aan Ton voor de organisatie van deze meer dan geslaagde dag. En dank aan John die ons veilig en droog weer naar Tilburg wist te rijden.
Marion Corvers
Slechts met één personeelslid in dienst weten Yvonne en John Zeelenberg hun kwekerij te bestieren van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Dat ‘ene personeelslid’ is de veegmachine om de paden in de kassen schoon te houden, aldus Yvonne.
Met 35 geïnteresseerde leden bezoeken we op een druiligere ochtend de kwekerij van John en Yvonne die sinds 2015 naar Brabant zijn verhuisd. Voorheen hadden zij hun bedrijf in Rijswijk waar zij zich al sinds 1988 hebben gespecialiseerd in het kweken van fuchsia’s. Ze konden op die plek niet langer blijven vanwege woningbouw. Inmiddels horen zij tot de top van grootste fuchsia aanbieders. Naast fuchsia’s worden er ook wel meer dan 100 soorten geraniums en salvia’s gekweekt en verder vele andere perkplanten in kleinere aantallen.
Na binnenkomst in de centrale kas kijkt iedereen zijn ogen al uit naar de variatie aan kamerplanten die hier verspreid staan. In de koffiehoek worden we namens de vereniging getrakteerd op koffie met gebak, waarna Yvonne heel gepassioneerd haar verhaal afsteekt en vertelt over hoe de kwekerij door de jaren heen is gegroeid. Zo’n 25% is eigen teelt. De verkoop gaat voor 50% naar Boskoop en 50% naar particulieren.
Na de koffie worden we door de kassen geleid en weet Yvonne iedereen te boeien met allerlei adviezen hoe de planten getopt moeten worden en voorzien moeten worden van meststoffen zoals Peters Professionele Meststof in de verhouding 20-20-20. Let op! Na de zon eerst gewoon water geven daarna pas Petersmest, weet ze te vertellen. Remstoffen worden hier niet gebruikt. Vaak vallen dan al na 10 dagen de bellen eraf, omdat de planten moeten afkicken.
Voor het toppen adviseert Yvonne om een scherp mes te gebruiken omdat met een tangetje de sapstroom te veel wordt beschadigd. In oktober organiseert ze elk jaar een snoeidag.
Op donderdag komen 5 á 6 mensen met een geestelijke beperking, de zogenaamde ‘Toppers’, onder begeleiding, een aantal klussen doen in de kassen met natuurlijk op tijd een kopje koffie en lunchpauze. Al met al een zeer waardevolle dagbesteding. Terwijl Yvonne nog bestookt wordt met allerlei vragen zijn inmiddels een aantal mensen planten aan het uitzoeken om thuis de boel op te fleuren. Zo sluiten we deze leerzame ochtend af met dankzegging richting de eigenaren. Vele leden zullen de weg naar de kwekerij vast nog vaker gaan maken. Cees van Abeelen
Het was een interessante avond waarin veel werd gelachen om de humor waarmee Wessel zijn verhaal over de moestuin vertelde. Er kwamen in totaal 33 belangstellenden naar de Schalm en het was ontzettend leuk om ook een aantal nieuwe gezichten te zien. Onder die nieuwe gezichten waren leden van de vereniging die nog nooit aan een activiteit hadden deelgenomen maar ook mensen ‘van buiten’ met een moestuin of volkstuin. Uit de reacties was op te maken dat het onderwerp zeer werd gewaardeerd: een keer wat anders dan informatie over tuininrichting, bloemen en planten.
Nu doet de term moestuin geen eer aan de inrichting van de moderne moestuin of volkstuin. Naast groenten worden er tegenwoordig ook bloemen (de pluktuin) en fruit geteeld en is het meer een mix.
Wessel had zijn verhaal ook hierop aangepast en alle drie de elementen kwamen uitgebreid aan bod. We werden overladen met tips en handige weetjes over onkruid, zaaien, bemesten, wisselteelt, groenten soorten, warmtebehandeling, de do’s en don’ts wat betreft sproeien, nuttige en niet-nuttige insecten, het snoeien van fruitstruiken en welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin.
Dat hij veel ervaring had was duidelijk, maar wat wil je met een volkstuin van 400 m2! Het voert te ver om alle tips hier neer te zetten maar enkele interessante weetjes zijn:
Al met al was het een geslaagde avond waarin veel vragen werden gesteld aan de ‘expert’ , in de zaal ook onderling tips werden uitgewisseld en we met veel informatie weer naar huis gingen. Thérèse Sparidaens
Voor het bestuur van een vereniging is een jaarvergadering een belangrijke bijeenkomst. Het is het moment waarop we wat uitgebreider stil staan bij het reilen en zeilen van de club en de leden kunnen de plannen bijstellen.
Als proef organiseerden we de bijeenkomst dit keer op een zaterdagmiddag in plaats van op een avond. Die proef is meer dan geslaagd, we konden dit keer spreken van een goede opkomst, ruim 40 leden namen de moeite om te komen. De wandeling en de borrel na afloop speelden daarbij waarschijnlijk zeker een belangrijke rol. We hebben tijdens het formele deel van de vergadering geconstateerd dat we zowel financieel als qua activiteiten een gezonde vereniging zijn. Het bestuur kreeg enkele ideeën mee om de financiële meevallers van 2023 te besteden. Namens de programmacommissie presenteerden Arianne Verhoeven en Thérèse Sparidaens met behulp van een mooi uitgevoerde videopresentatie het jaarprogramma 2024. Ook was er een bestuurswisseling, namen we afscheid van onze secretaris Ton van den Boom en benoemden Marion Corvers als zijn opvolger. Hierna vertrokken we naar het Leydal voor een rondleiding met de Tilburgse stadsecoloog Rob van Dijk (woonachtig in Goirle) als gids. Rob kon ons veel vertellen over het gebied en de natuur die daar volop in ontwikkeling is. De borrel na afloop ter gelegenheid van het afscheid van Ton werd een geanimeerde bijeenkomst. De mogelijkheid om gelijkgestemden in een informele sfeer te ontmoeten bleek een succes. Met tuin- en natuurliefhebbers onder elkaar blijkt er altijd veel gesprekstof te zijn. Als de financiën het toelaten hanteren we dus volgend jaar zeker weer een vergelijkbare opzet van de jaarvergadering. Kitty Kolen-Megens, voorzitter
Van de werkstukken die gemaakt zijn tijdens de workshop kreeg ik echt het voorjaarsgevoel. Uitgangspunt was een stoere basis met een open bolvorm. Blauwe druifjes, tulpen, Craspedia en vele bij-materialen vormden mooie contrasten in deze vrolijke schikking. Yvonne Zwinkels verzorgde de workshop en had voor alle materialen gezorgd. Het bloemstuk werd stapsgewijs opgebouwd. Telkens kreeg je een ander plantaardig materiaal aangereikt zodat iedereen het op eigen tempo kon verwerken. Diane Verbrugh
Op deze frisse, maar droge zaterdag was er weer volop belangstelling voor de workshops ‘Fruithout snoeien’ van gepassioneerd bomenkenner Wim van de Sande. Zowel de ochtend- als de middaggroep was volgeboekt! Zoals je hierboven op de foto’s kunt zien, werden de bomen eerst heel goed bestudeerd, om tot een plan van aanpak te komen. Het snoeien van fruitbomen is eigenlijk helemaal niet nodig voor de boom. Een wild appelboompje draagt immers ook veel vrucht, maar wel héle kleintjes. De fruitbomen waar we het hier over hebben zijn geënte exemplaren en worden gesnoeid omdat we voldoende mooi fruit willen oogsten.
Werkwijze:
Wat wil je bereiken met snoei? Welke vorm wil je uiteindelijk bereiken? Bepaal eerst wát gesnoeid mag worden en denk van groot naar klein. Bij de jonge boompjes legde Wim uit welke takken als gesteltakken gaan fungeren. Dat gaat de latere vorm van de boom bepalen. Voldoende licht en lucht in de kruin is van belang voor een goede opbrengst. Uit de oude fruitbomen werden een paar dikke takken weggezaagd.
Interessante weetjes snoeicursus
Kortom; snoeien met beleid is nog best ingewikkeld en in de praktijk het beste te leren. Arianne Verhoeve