Tilburg

BEZOEK FUCHSIAKWEKERIJ ZEELENBERG 24 APRIL IN DONGEN

Slechts met één personeelslid in dienst weten Yvonne en John Zeelenberg hun kwekerij te bestieren van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Dat ‘ene personeelslid’ is de veegmachine om de paden in de kassen schoon te houden, aldus Yvonne.
Met 35 geïnteresseerde leden bezoeken we op een druiligere ochtend de kwekerij van John en Yvonne die sinds 2015 naar Brabant zijn verhuisd. Voorheen hadden zij hun bedrijf in Rijswijk waar zij zich al sinds 1988 hebben gespecialiseerd in het kweken van fuchsia’s. Ze konden op die plek niet langer blijven vanwege woningbouw. Inmiddels horen zij tot de top van grootste fuchsia aanbieders. Naast fuchsia’s worden er ook wel meer dan 100 soorten geraniums en salvia’s gekweekt en verder vele andere perkplanten in kleinere aantallen.
Na binnenkomst in de centrale kas kijkt iedereen zijn ogen al uit naar de variatie aan kamerplanten die hier verspreid staan. In de koffiehoek worden we namens de vereniging getrakteerd op koffie met gebak, waarna Yvonne heel gepassioneerd haar verhaal afsteekt en vertelt over hoe de kwekerij door de jaren heen is gegroeid. Zo’n 25% is eigen teelt. De verkoop gaat voor 50% naar Boskoop en 50% naar particulieren.
Na de koffie worden we door de kassen geleid en weet Yvonne iedereen te boeien met allerlei adviezen hoe de planten getopt moeten worden en voorzien moeten worden van meststoffen zoals Peters Professionele Meststof in de verhouding 20-20-20. Let op! Na de zon eerst gewoon water geven daarna pas Petersmest, weet ze te vertellen. Remstoffen worden hier niet gebruikt. Vaak vallen dan al na 10 dagen de bellen eraf, omdat de planten moeten afkicken.
Voor het toppen adviseert Yvonne om een scherp mes te gebruiken omdat met een tangetje de sapstroom te veel wordt beschadigd. In oktober organiseert ze elk jaar een snoeidag.
Op donderdag komen 5 á 6 mensen met een geestelijke beperking, de zogenaamde ‘Toppers’, onder begeleiding, een aantal klussen doen in de kassen met natuurlijk op tijd een kopje koffie en lunchpauze. Al met al een zeer waardevolle dagbesteding. Terwijl Yvonne nog bestookt wordt met allerlei vragen zijn inmiddels een aantal mensen planten aan het uitzoeken om thuis de boel op te fleuren. Zo sluiten we deze leerzame ochtend af met dankzegging richting de eigenaren. Vele leden zullen de weg naar de kwekerij vast nog vaker gaan maken.   Cees van Abeelen

LEZING OVER DE MOESTUIN DOOR WESSEL VAN SCHAGEN OP 20 MAART

Het was een interessante avond waarin veel werd gelachen om de humor waarmee Wessel zijn verhaal over de moestuin vertelde. Er kwamen in totaal 33 belangstellenden naar de Schalm en het was ontzettend leuk om ook een aantal nieuwe gezichten te zien. Onder die nieuwe gezichten waren leden van de vereniging die nog nooit aan een activiteit hadden deelgenomen maar ook mensen ‘van buiten’ met een moestuin of volkstuin. Uit de reacties was op te maken dat het onderwerp zeer werd gewaardeerd: een keer wat anders dan informatie over tuininrichting, bloemen en planten.
Nu doet de term moestuin geen eer aan de inrichting van de moderne moestuin of volkstuin. Naast groenten worden er tegenwoordig ook bloemen (de pluktuin) en fruit geteeld en is het meer een mix.
Wessel had zijn verhaal ook hierop aangepast en alle drie de elementen kwamen uitgebreid aan bod. We werden overladen met tips en handige weetjes over onkruid, zaaien, bemesten, wisselteelt, groenten soorten, warmtebehandeling, de do’s en don’ts wat betreft sproeien, nuttige en niet-nuttige insecten, het snoeien van fruitstruiken en welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin.
Dat hij veel ervaring had was duidelijk, maar wat wil je met een volkstuin van 400 m2! Het voert te ver om alle tips hier neer te zetten maar enkele interessante weetjes zijn:

 • Als je aan een moestuin wilt beginnen, begin dan klein. Het is altijd meer werk dan je van tevoren in kunt schatten;
 • Je hoeft geen dure zaai/stekgrond te kopen. Een mengsel van 50% potgrond en 50% scherp zand werkt prima als zaaigrond;
 • Wanneer je buiten zaait bevochtig je de grond een dag van tevoren;
 • De arme zandgronden hier hebben elk jaar compost of mest nodig, dit houdt de grond luchtig en vochtig;
 • Wisselteelt pas je toe om ziektes die bij de verschillende gewassen voorkomen te bestrijden;
 • Om het doorschieten van uien te voorkomen leg je de pootuitjes een paar weken op een warme plek in huis voordat je ze uit plant;
 • Maak tussen de gewassen voren waarin je water giet met de gieter en sproei zo min mogelijk op de planten zelf (zeker bij aardbeien).
 • Knoflook helpt om de slakken bij de aardbeien weg te houden.

Al met al was het een geslaagde avond waarin veel vragen werden gesteld aan de ‘expert’ , in de zaal ook onderling tips werden uitgewisseld en we met veel informatie weer naar huis gingen. Thérèse Sparidaens

TERUGBLIK OP DE JAARVERGADERING OP 7 MAART

Voor het bestuur van een vereniging is een jaarvergadering een belangrijke bijeenkomst. Het is het moment waarop we wat uitgebreider stil staan bij het reilen en zeilen van de club en de leden kunnen de plannen bijstellen.
Als proef organiseerden we de bijeenkomst dit keer op een zaterdagmiddag in plaats van op een avond. Die proef is meer dan geslaagd, we konden dit keer spreken van een goede opkomst, ruim 40 leden namen de moeite om te komen. De wandeling en de borrel na afloop speelden daarbij waarschijnlijk zeker een belangrijke rol. We hebben tijdens het formele deel van de vergadering geconstateerd dat we zowel financieel als qua activiteiten een gezonde vereniging zijn. Het bestuur kreeg enkele ideeën mee om de financiële meevallers van 2023 te besteden. Namens de programmacommissie presenteerden Arianne Verhoeven en Thérèse Sparidaens met behulp van een mooi uitgevoerde videopresentatie het jaarprogramma 2024. Ook was er een bestuurswisseling, namen we afscheid van onze secretaris Ton van den Boom en benoemden Marion Corvers als zijn opvolger. Hierna vertrokken we naar het Leydal voor een rondleiding met de Tilburgse stadsecoloog Rob van Dijk (woonachtig in Goirle) als gids. Rob kon ons veel vertellen over het gebied en de natuur die daar volop in ontwikkeling is. De borrel na afloop ter gelegenheid van het afscheid van Ton werd een geanimeerde bijeenkomst. De mogelijkheid om gelijkgestemden in een informele sfeer te ontmoeten bleek een succes. Met tuin- en natuurliefhebbers onder elkaar blijkt er altijd veel gesprekstof te zijn. Als de financiën het toelaten hanteren we dus volgend jaar zeker weer een vergelijkbare opzet van de jaarvergadering.   Kitty Kolen-Megens, voorzitter

WORKSHOP BLOEMSCHIKKEN OP 6 MAART

Van de werkstukken die gemaakt zijn tijdens de workshop kreeg ik echt het voorjaarsgevoel. Uitgangspunt was een stoere basis met een open bolvorm. Blauwe druifjes, tulpen, Craspedia en vele bij-materialen vormden mooie contrasten in deze vrolijke schikking. Yvonne Zwinkels verzorgde de workshop en had voor alle materialen gezorgd. Het bloemstuk werd stapsgewijs opgebouwd. Telkens kreeg je een ander plantaardig materiaal aangereikt zodat iedereen het op eigen tempo kon verwerken. Diane Verbrugh

FRUITHOUT SNOEIEN IN OISTERWIJK OP 13 JANUARI, LEERZAAM EN GEZELLIG!

Op deze frisse, maar droge zaterdag was er weer volop belangstelling voor de workshops ‘Fruithout snoeien’ van gepassioneerd bomenkenner Wim van de Sande. Zowel de ochtend- als de middaggroep was volgeboekt! Zoals je hierboven op de foto’s kunt zien, werden de bomen eerst heel goed bestudeerd, om tot een plan van aanpak te komen. Het snoeien van fruitbomen is eigenlijk helemaal niet nodig voor de boom. Een wild appelboompje draagt immers ook veel vrucht, maar wel héle kleintjes. De fruitbomen waar we het hier over hebben zijn geënte exemplaren en worden gesnoeid omdat we voldoende mooi fruit willen oogsten.
Werkwijze:
Wat wil je bereiken met snoei? Welke vorm wil je uiteindelijk bereiken? Bepaal eerst wát gesnoeid mag worden en denk van groot naar klein. Bij de jonge boompjes legde Wim uit welke takken als gesteltakken gaan fungeren. Dat gaat de latere vorm van de boom bepalen. Voldoende licht en lucht in de kruin is van belang voor een goede opbrengst. Uit de oude fruitbomen werden een paar dikke takken weggezaagd.

Interessante weetjes snoeicursus

 • Vijgen verdragen heel goed snoei. Je kunt ze bijvoorbeeld leiden, knotten en als meerstammige struik laten groeien. Er zijn verschillende soorten (groot en klein), dus let daar op bij aanschaf.
 • Ribes (zoals rode en kruisbes) verdraagt goed snoei. Is de struik tot een wilde warboel uitgegroeid, dan is dat met verjongingsnoei op te lossen. Wim legde ons uit hoe je fasegewijs drie gesteltakken verticaal kunt leiden aan een paal. Door de bessenstruik als pilaartje op te kweken, neemt de plant minder ruimte in én is het plukken van vooral de stekelige kruisbessen een leuker klusje!
 • Cydonia (kweepeer) is een moeilijke boom qua snoei. Wim raadt aan om deze verschillende keren per jaar een beetje te snoeien.
 • Groeien er na jaren nog steeds geen vruchten aan je fruitboom? Dan kan het zijn dat het gaat om een uitgroeisel van de wilde onderstam.
 • Het binnenste deel van een tak of stam van bomen en heesters is dood; het leven zit in de hout- en bastvaten, dus aan de buitenkant.
 • Snoei nooit door de takkraag (afgrendelingszone).
 • Omdat je een fruitboom slechts één keer in zijn bomenleven rigoureus mag snoeien, is het belangrijk om bij achterstallig onderhoud de snoei fasegewijs en verspreid over meerdere jaren uit te voeren. Én je plan vast te houden.

Kortom; snoeien met beleid is nog best ingewikkeld en in de praktijk het beste te leren.    Arianne Verhoeve