De term Dutch Wave komt van een Zweedse botanicus en slaat op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dat was het gevolg van onder andere het weven van hoge en lage planten door elkaar.
Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden zijn de voorlopers van deze stroming. Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, maakt de tuin het hele jaar door de moeite waard. Hiermee creëren ze zo’n weldadige sfeer, dat je de indruk krijgt in een wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland.
Piet Oudolf is waarschijnlijk de meest invloedrijke tuinontwerper van Nederland en in het buitenland, misschien nog wel beroemder dan hier, én de belangrijkste vertegenwoordiger van de Dutch Wave. Piet: “Planten zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit”. De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland, onder andere Pensthorpe, Scampston Hall en tuinen in Duitsland van zijn hand, komen vanavond voorbij. Ook wordt er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: Dutch Wave.
Datum en tijd: woensdag 11 oktober, aanvang 19.30, de zaal is open vanaf 19.00 uur
Locatie: in de Kapittelzaal van Cultureel Centrum De Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel-Enschot
Kosten: leden gratis (max. 2 pers.), niet-leden betalen € 4,00 aan de zaal, liefst pinnen
Aanmelden: tot 1 oktober bij Thérèse Sparidaens, tsparidaens(at)ziggo.nl
Iedereen kent wel de maretak, hoog in de boom, vaak te zien in het wild in Limburg. Maar op deze zondag hoeven we niet zo ver te gaan en zijn wij welkom bij Michiel en Suzanne Nouwens in Moergestel op hun maretakkenkwekerij. Na ontvangst met koffie/thee en wat lekkers, leiden zij ons graag rond op de kwekerij van appelbomen met maretakken. Hierbij wordt natuurlijk uitgebreid stilgestaan en zien we de diverse soorten bomen uit hun assortiment. Zij vertellen ons ook onder andere over de geschiedenis van de ‘kus onder de maretak’, een oeroud symbool van liefde en vriendschap. Welke krachten er nog meer aan de maretak worden toegeschreven en de rol van een mistletoe rondom kerst?
Het kweken van een maretak in eigen tuin klinkt misschien vreemd, maar is zeker mogelijk en dat wordt ons uitgelegd.
In de zomer en het najaar zijn er kruidenplanten, knoflook en honing te koop, alles van eigen land.
Het bezoek belooft een leerzame en leuke activiteit te worden en zal ons ook al een beetje in kerstsfeer brengen.
Datum en tijd: zondag 19 november, aanvang om 10.45 uur
Locatie: Heikant 10, 5066 CR Moergestel
Kosten: leden (max. 2 pers.) gratis, niet-leden € 3,-
Aanmelden: via e-mail bij Cees van Abeelen, cvabeelen(at)ziggo.nl of via telefoon 06-376 578 47
Nadere informatie volgt!