Tilburg

Winterwandeling in de Kaaistoep

Zaterdagmiddag 18 januari verzamelen zich 25 Groei & Bloei leden bij de slagboom van het natuurgebied de Kaaistoep waar al 25 jaar onderzoek wordt verricht door leden van KNNV Tilburg (vereniging voor veldbiologie). De interesse voor deze wandeling was zo groot dat zelfs 10 personen helaas niet mee konden. Samen met IVN gids Loes van Gorp (Vereniging voor Natuur- en Milieu Educatie) gaan we op pad. Regelmatig staan we even stil om aan de hand van de meegenomen topografiekaarten door Loes extra zicht te krijgen op de ontstaanswijze van dit gebied.
Foto’s van diverse planten en dieren versterken de uitleg van de gids. De Kaaistoep is een nat gebied, reden waarom de woningen in de Blaak ook op palen zijn gebouwd. De felgroene boomkikker komt hier in grote aantallen voor, vooral op de bramenstruiken. Loes laat op haar smartphone een avondconcert horen van deze prachtige groene bewoners.
Het aantal molshopen in het weiland verraadt de ruime aanwezigheid van dit sterke diertje. Mollen hebben sterke graafpoten waarmee ze een kracht van 40 keer hun eigen lichaamsgewicht kunnen genereren – in mensentermen: dat zou betekenen dat je twee neushoorns vooruit kan duwen. De mol kan met zijn specifieke vacht even gemakkelijk voor- als achterwaarts bewegen.
Hierna gaan we het door prikkeldraad omheinde gebied in langs de meanderende Leij, welke later over gaat in de Donge. We komen aan bij het Prikven, de grootste van de 13 poelen in dit gebied, aangelegd in 1998. Hier heeft zich, op onbekende wijze, de Californische rivierkreeft gevestigd, een exoot, die alles opvreet en daarmee het natuurlijke evenwicht fors verstoort. Ze worden zoveel mogelijk gevangen. Enkele blauwe paaltjes in de grond markeren de vlinderroute, welke gebruikt wordt voor tellingen. Loes meldt dat het aantal insecten in Nederland met wel 75% is gedaald in de afgelopen jaren.
Vragen van de deelnemers over onder andere de wilde orchideeën worden door de IVN gids beantwoord. Voor orchideeën geldt dat dit van zaad maar vooral ook om de groei omstandigheden (advies om deze beschermde planten niet uit de vrije natuur te verwijderen). De tijd om het gehele gebied van de Kaaistoep te verkennen ontbreekt ons. Na ruim 1 ½ uur verlaten we het natuurgebied. Op het terrein van Amarant, bij de Hanekam, praten de deelnemers na de wandeling nog wat na en genieten van de door Groei & Bloei aangeboden koffie of thee met een worstenbroodje. De IVN gids wordt bedankt voor de rondleiding met een kleine attentie.
De deelnemers zijn zeker in voor een herhaling van een wandeling in de Kaaistoep, bijvoorbeeld in een voor- of najaar. Voor de liefhebbers: diverse openbare IVN wandelingen worden georganiseerd in en rondom Tilburg waaronder op zaterdag 13 juni ‘slootjesdag’ in samenwerking met KNNV in de Kaaistoep: https://www.knnv.nl/afdeling-tilburg/kaaistoep

Bedrijfsbezoek Capi Europe op 6 maart 2020

Op vrijdagmiddag 14.00 uur verzamelen zich 26 leden van Groei & Bloei bij de ingang van Capi Europe. Binnen worden we hartelijk ontvangen door Irene Massar van de afdeling Marketing & Events. Voor een rondgang door het bedrijf wordt de groep in tweeën gesplitst. Al wandelend door het gebouw krijgen we informatie over het ontstaan van Capi Europe.
In 1977 startte Toine van de Ven in Udenhout zijn eenmansbedrijf met tuinbeelden wat twee jaar later werd uitgebreid met zware Terrazzo meubels uit Azië. In 2006 startte hij een bedrijf in China waar lichtgewicht bloempotten worden gemaakt. In 2013 is de productie ook in Tilburg gestart en wordt het totaal aan producten inmiddels in 70 landen verkocht. Momenteel is de productieverhouding China/Tilburg 50/50. Alle potten die in Tilburg worden geproduceerd hebben onze nationale oranje kleur aan de binnenkant.
De lichtgewicht binnen- en buitenpotten met hun bijzondere design zijn UV- en breukbestendig, isolerend maar ook recyclebaar. Capi-Europe is het enige bedrijf ter wereld met een eigen en unieke manier van rotatiegieten. Zo bespaart men ruim 80% energie tijdens de productie. De grote opslaghal met 20.000 stellingen is voorzien van vloerverwarming door het benutten van de restwarmte van het koelwater bij het productieproces. Volgend jaar wil men ook zonnepanelen gaan plaatsen om op deze manier zo energiezuinig mogelijk te kunnen werken.
Bij het zien van zoveel bloempotten is het ook duidelijk dat de ligging van het bedrijf dicht bij het Wilhelminakanaal niet voor niets is gekozen. Veel producten worden verscheept naar de vele landen.
Het bedrijf heeft ook een biodiversiteitscollectie van diverse vogel- en voederhuisjes en een bijenhotel. Deze producten zijn 100% recyclebaar en gemaakt van natuurlijke materialen. Vanzelfsprekend ontbreekt de regenwater-ton niet in het assortiment.
Na de koffie en/of thee met een lekker koekje in het Capi Experience gedeelte van het gebouw worden we uitgenodigd in het ‘Midi theater’ voor een samenvatting van wat we hebben gezien en gehoord. Het bedrijf heeft 75 medewerkers in dienst waarvan ook een aantal met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het personeel zijn extra voorzieningen in het gebouw zoals een fitnessruimte met twee keer per week een personal trainer.
Men probeert in de nabije toekomst met nieuwe basisgrondstoffen zoals suikerriet de bloempotten te gaan maken. Rondom het gebouw zien we veel groen bedoeld voor de schapen, maar door hoog water nu even niet in de wei. Capi Europe staat voor het motto ‘Mens en natuur dichter bij elkaar brengen’.
We sluiten de middag af met een dankwoordje richting de medewerkers die ons hebben rondgeleid en van leerzame informatie hebben voorzien. Alle leden ontvangen nog een leuke attentie namens Capi-Europe. Voor meer informatie over het bedrijf zie: https://www.capi-europe.com/tips/

Eindelijk weer op pad: interessant bezoek aan De Laarhoeve

“We zijn begonnen met enkele potjes, nu worden hier zo’n 130.000 potten jam per jaar geproduceerd. Allemaal van restproducten die te klein, vervormd of beschadigd zijn. Inmiddels werken we samen met 15 telers.”
Belangstellend luisteren 18 Groei & Bloeiers naar Judy Kerkhofs, eigenares van De Laarhoeve in Diessen. Twintig jaar geleden, toen haar ouders stopten met hun varkensbedrijf, richtte zij deze ‘ontwikkelboerderij’ op, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een volwaardige werkplek krijgen aangeboden. “Wij geven geen zorg, maar wel begeleiding aan onze personeelsleden, met hulp van enkele gekwalificeerde krachten. Problemen lossen we samen op, al vliegt er heus wel eens een stoel door de ruimte.”
In de ruime kantine, versierd met kleurige kunstwerkjes, genieten we van een proeverijtje van verrassende producten als courgettejam en pompoenchutney. Daarna serveert Jessica, die pas een vaste aanstelling heeft gekregen, koffie met taart van appels, blauwe bessen en gember.
Trots leidt Judy haar gasten rond door de verbouwde boerderij. In de keuken legt kok Valentijn uit hoe de jam gemaakt wordt: zowel machinaal als met de hand. Er worden steeds nieuwe combinaties uitgeprobeerd. In de opslagruimte staan verschillende potjes klaar: “We werken voor boeren, hotels en zelfs voor een klooster. Die willen graag hun eigen etiket.”
Het uitgestrekte terrein ziet er netjes en goed onderhouden uit. In de schuur staan de gereedschappen keurig op een rij. “Wij zijn wel van het opruimen”, legt Judy uit. “Dat hoort erbij als je vaste structuren wilt creëren.”
Een zelfgemaakte ronde bank van wilgentenen, ‘Henny’s benkske’, biedt een zee van ruimte. In de houtwerkplaats worden van oude pallets kistjes, insectenhotels en vogelhuisjes gemaakt. Alles getuigt van creativiteit en toewijding. In het winkeltje wordt het een en ander verkocht. Het is een genot om te wandelen door de tuinen vol planten en bloemen. Overal mag geplukt worden. In het geldkistje op de pluktafel kun je zelf het juiste bedrag achterlaten. Zo gaan velen van ons niet alleen met een gekregen potje jam, maar ook met een zelf samengesteld boeket naar huis!              Ineke Sinnema