Tilburg

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum

Alle foto's die gemaakt zijn in 2022 en een beeld geven van de activiteiten zijn te vinden op bladzijde 5 en 6 van het fotoalbum.
Foto's die gemaakt zijn van de activiteiten in eerdere jaren zijn in de pagina's daarvoor te vinden.

Workshop fruitbomen snoeien op 28 januari

De activiteitencommissie vroeg zich bij het samenstellen van het jaarprogramma af óf er misschien weer eens belangstelling zou zijn voor een praktische workshop. Toen de aanmeldingen voor de workshop Fruitbomen snoeien binnenliepen, hebben we besloten om niet één, maar twee groepen in januari te plannen en kwamen er zelfs nog mensen op de reservelijst!
Wim van de Sande legde ons in de werkloods -onder het genot van een kopje koffie met koek- uit welke specifieke methoden er zijn voor het snoeien van fruithout. Ook na uitleg over de te gebruiken gereedschappen en -niet te vergeten- het onderhoud daarvan werd het tijd om naar buiten te gaan!
Wist je trouwens dat je zowel de kruisbes als rode bes (Ribes) als leiplant op kunt kweken tot een pilaar? En dat wondafdekmiddellen averechts werken? En dat een snoeivlak goed moet kunnen afwateren? Er werden vele vragen op Wim afgevuurd; waarbij deze bomenkenner de antwoorden zó uit zijn mouw schudde!
De bomen eerst heel goed bestudeerd, om tot een plan van aanpak te komen.
Hoe wil je dat de boom er uiteindelijk uit komt te zien? Welke takken zijn, of worden gesteltak? Hoe gaat de boom reageren op de snoei? Denk van groot naar klein; ofwel grote takken eerst snoeien, daarna de kleinere. Omdat je een fruitboom slechts een maal in zijn bomenleven rigoureus mag snoeien, is het belangrijk om bij achterstallig onderhoud de snoei fasegewijs en verspreid over meerdere jaren uit te voeren én je plan vast te houden.
Kortom snoeien met beleid is nog best ingewikkeld, en -nét als zwemmen- niet uit een boekje, maar in de praktijk het beste te leren. De deelnemers van beide groepen waren enthousiast over de workshop en er werd om een herhaling of vervolg gevraagd. Wie weet gaat de activiteiten-commissie dat volgend jaar weer organiseren!
Arianne Verhoeven

Winterwandeling op 4 februari

Na uitstel door Corona kon dit jaar de winterwandeling gelukkig weer doorgaan. Er was veel animo van de leden om hieraan deel te nemen. We hebben jammer genoeg wat mensen moeten teleurstellen omdat de groep anders te groot zou zijn geworden.
Na een korte introductie van Niek en Varno, de twee gidsen van Goôlse Geheimen, vertrokken we om 10.30 vanaf Boerderij De Regte Heijden in Riel. De route liep onder meer door het Riels Laag, over de Regte Heide en door Landgoed de Hoevens. Ondertussen werd regelmatig gepauzeerd op een mooie plek voor een interessant verhaal door Niek of Varno. Zo werd er verteld over het ontstaan van de heide. Wisten jullie bijvoorbeeld dat vanaf het Riels Laag gezien het heidegebied zo’n vijf meter hoger ligt? Dat er bij het Riels Hoefke een uniek Mariagrotje is? Dat er op de heide een prachtige vogelkijkhut (Tapsmoer) staat met uitzicht op het Riels Laag? Ook het verhaal over de zeven grafheuvels was interessant. Zelfs voor de aanwezige Goirlenaren die hier regelmatig komen werden er nieuwe dingen verteld. We weten nu meer over het heidebeheer en de de fauna en flora op de heide; waar bepaalde namen vandaan komen uit verbasterd dialect, dat er eeuwenoude paden lopen waaruit wordt afgeleid dat dit gebied al heel lang gebruikt is en over het belang van dit mooie, unieke stuk natuur. Tijdens de wandeling door het bosgebied rondom de heide heeft Niek nog verteld over restanten uit WOII die in het bos te herkennen zijn.
Het was een hele interessante tocht waarbij we zeven kilometer hebben gewandeld. Na ongeveer twee uur waren we weer terug bij de boerderij waar de koffie klaar stond met zelfgebakken taart. Daar hadden we wel trek in! Af-gaande op de reacties van de deelnemers was het een zeer geslaagde wandeling, met een groot compliment aan de gidsen. Meer informatie over Goôlse Geheimen is te vinden op hun website: www.goolsegeheimen.nl
Thérèse Sparidaens