Tilburg

Met de bus naar Meise, een boeiende beleving

Ontspannen en bij een aangename temperatuur laten 36 Groei & Bloeiers op 28 juni de omgeving van Plantentuin Meise op zich inwerken. Potten met verschillende bloeiende planten zoals begonia en agapanthus, kasteelvijvers, gazons met hier en daar een kunstwerk en lanen met heesters en bomen roepen bewondering op. “Die gleditsia heb ik nog nooit zo groot gezien”, verzucht een van hen.
Op de afgesproken tijd verzamelt het gezelschap zich voor een rondleiding door twee gidsen. Luc, een gepensioneerd leraar aan een tuinbouwschool en zijn vrouwelijke collega genieten zelf zichtbaar van de wandeling over het 92 ha grote terrein rond het 12-eeuwse kasteel Bouchout. ‘Een avonturenpad’, zo noemen zij de tocht door het Plantenpaleis, een enorm kassencomplex. Het is inderdaad bijzonder om te wandelen door een dichte waternevel in het ‘bergregenwoud’ met talloze epifyten of tussen mediterrane vruchtbomen, cactussen, varens met hun enorme ‘dennenkegels’, vleesetende planten en Victoriawaterlelies waarop soms baby’s gelegd worden om te fotograferen,. Het pronkstuk is de reuzenaaronskelk Colocasia gigantea, die net is uitgebloeid. “Deze bladeren gebruikte Adam om zich te bedekken”, grapt Luc, terwijl hij er bijna geheel achter schuilgaat. “Het duurt 11 tot 15 jaar voordat de eerste bloei plaatsvindt en die duurt maar 72 uur. Aan de nieuwe schutbladen is niet te zien wat er uit zal komen, een bloem of een nieuw blad. Het is mijn favoriet, maar de orchideeën vind ik ook prachtig.”
Al in 1798, toen België nog niet bestond, was er een botanische tuin op Frans grondgebied, die later wegens ruimtegebrek werd verplaatst. De tuinen zijn bedoeld om onderzoek te doen en bieden dan ook onderdak aan een groot aantal wetenschappers. Hier bevindt zich een zadenbank van de grootste verzameling boomachtigen ter wereld. De 18 meter hoge kassen uit 1958 worden momenteel grondig gerenoveerd, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de bijzondere collecties planten.
De tijd is te kort om ook alle buitenverzamelingen zoals coniferen, hortensia’s, rozen, rhododenrons, loofbomen en kruiden te zien, ook niet in het uur waarin ieder zich op eigen gelegenheid kan vermaken. Maar één grote trots midden in de uitgebreide, kleurig bloeiende vasteplantentuin mag in het verhaal niet ontbreken: de kas van Alphonse Balat uit ongeveer 1850, die als model heeft gediend voor de beroemde tropische kas in de koninklijke tuinen van Laken, met een kroon in top.
Genoeg ervaringen om bij te dragen aan de geweldige ambiance bij het diner in Terheijden!
Ineke Sinnema

Open Tuinendag in Tilburg, Nationale Tuinweek 2018

Tijdens de Nationale tuinweek, op 10 juni, waren net als de laatste jaren opnieuw een aantal tuinen te bezichtigen. Dit keer ging het om 4 tuinen die dicht bij elkaar liggen in het westelijk deel van Tilburg. De tuinen zijn heel verschillend van karakter. Groot, minder groot, van een echte stadstuin tot een bostuin, een verrassende ‘jungletuin’ en een tuin met veel fruitbomen en minstens net zo veel historie.
Op zaterdag 9 juni hebben we met alle deelnemers de tuinen bezocht, zodat ook zij de kans hadden bij hun collega’s de tuin te bekijken. De zondag van de open tuinendag was het prachtig weer zoals deze hele voorzomer. De schatting is dat er in totaal ongeveer 200 bezoekers waren. Hierbij tellen we dan ook de wandelaars mee die deelnamen aan een van de twee excursies langs monumentale bomen in de Oude Warande, georganiseerd door Stichting Stadsbomen Tilburg. De meeste mensen komen gericht naar de tuinen, maar er waren ook verschillende mensen die toevallig langs kwamen en het bordje ‘open tuin’ aan een hek zagen hangen en daardoor even afstapten.
Mensen bezochten meestal meerdere tuinen en het verschil in type tuinen leverde heel regelmatig leuke gesprekken op tussen tuinliefhebbers. Waar de een erg houdt van een tuin met veel bloemen valt de ander meer voor een tuin met veel schaduw en geheimzinnige hoekjes.
Wij willen als bestuur met deze dagen vooral mensen met dezelfde hobby eens bij elkaar laten kijken hoe zij het aanpakken en daarnaast geïnteresseerden die Groei & Bloei niet kennen kennis laten maken met de vereniging en natuurlijk met de verschillende kanten van een groenere tuin. Dat lijkt heel goed te lukken. Gezien het succes willen we dan ook zeker doorgaan met deze open tuinendag in juni. Mocht u nu heel enthousiast worden en denken: ik wil ook een keer mijn tuin open stellen, laat dat dan weten aan onze secretaris, Ton van den Boom. Wellicht zoeken we volgend jaar dan een aantal tuinen en eventueel een extra activiteit bij u in de omgeving.
Kitty Kolen

Een kijkje achter de haag

In een loods zijn enkele Poolse werknemers bezig om struiken machinaal op te potten en klaar te maken voor verzending. Zelfs op deze zaterdag 14 april, want klanten willen hun bestelling op tijd ontvangen. Helemaal achter op het terrein, in de buitenlucht, zijn enkele jongelui uit de omgeving van Udenhout jonge heesters aan het bemesten. “Ja, dit is een dynamisch bedrijf”, aldus onze gastheer Hans van Strijdhoven.

Bij aankomst op het adres De Kuil 27a in Udenhout is bijna niet te zien hoe groot het terrein achter het huis is. En dat is nog niet alles. In totaal omvat kwekerij Haag & Heg zo’n 40 hectare grond, zowel in eigendom als gehuurd, dichtbij of iets verder weg. Met iets meer dan 20 personeelsleden, op de administratie en in de kwekerij, runt Van Strijdhoven met veel passie zijn bedrijf. Over belangstelling van de bezoekende Groei & Bloei-leden heeft hij overigens ook niet te klagen. Bij de hartelijke ontvangst met koffie en koek vragen zij hem het hemd van het lijf. En met verbazing en bewondering bekijken zij tijdens de rondleiding de onafzienbare rijen gezonde planten in allerlei maten en soorten, van losse exemplaren tot complete kant-en-klaarhagen, zowel buiten als in enorme kassen. “Met een assortiment van 21 haagplanten ben ik inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in Europa. De meeste planten worden tegenwoordig online besteld en via een speciale methode verpakt en per vrachtwagen vervoerd naar hoveniersbedrijven en particulieren”, legt hij, wijzend op een aantal pallets, uit. Een van de aanwezigen noteert ijverig de plantennamen in een notitieboekje: viburnum, taxus, conifeer, hulst, beuk, buxus, klimop en nog veel meer. De Portugese laurier, een wintergroene struik met vrij smalle bladeren, heeft haar voorkeur. Hans van Strijdhoven: “De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe het kweken van haagplanten in zijn werk gaat. Uiteraard houden we rekening met de huidige milieuvoorschriften. Niet alleen gebruiken we zo natuurlijk mogelijke meststoffen, we recyclen ook het water.” Een gigantisch bassin is aangesloten op de beregening in de kassen, maar ook op een nieuw systeem van watergeven via slangen over de grond. De bezoekers zijn duidelijk onder de indruk van wat ze gezien hebben: “Een bijzondere ervaring!”
Ineke Sinnema

Voorjaarsevenement in Goirle, 17 maart

Was het zo dat deze dag in principe geteisterd werd door hindernissen, waarbij het weer de grootste spelbreker zou worden? ’s Morgens werd door de organisatoren al besloten om dit evenement toch in afgeslankte vorm te laten plaatsvinden. Dit omdat wij onze leden niet in de ‘kou’ wilden laten
staan. En koud was het die dag, de koudste ooit met ijzel, sneeuw en noordoosten wind, maar dat kon de echte diehards er niet van weerhouden om toch ons voorjaarsevenement van Groei & Bloei te bezoeken, dat die dag op de prachtige locatie van de Heemkundekring te Goirle werd gehouden. Niet in de open lucht en niet in de grote schuur, maar in de ambiance van de zogenaamde ‘Potstal’, een kleine locatie aan de achterzijde van het Heem, waar een
zaaltje werd omgetoverd in een adviespunt van de biodiversiteit en een tafel waar gratis zaden en plantjes ter beschikking werden gesteld. Els van de kruidentuin van het Heem gaf alle informatie over kruiden en zaden. Ook het biodiversiteitsteam met meerdere afgevaardigden gaven advies op tuingebied. De bezoekers wisselden, onder het genot van een warm kopje koffie en zelfgemaakte brownies door Cobi, met elkaar informatie uit over zaden en planten.
Ondanks de koude was het een geslaagde dag waarbij we een vijftigtal bezoekers ontvingen. Wij danken de medewerkers en het bestuur van het Heem voor hun gastvrijheid. Deze dag is het volgend jaar beslist voor herhaling vatbaar! 
Ria Romein

Winterwandeling Huis ter Heide (zaterdag 27 januari)

Waar staat Huis ter Heide en wat is de geschiedenis van het gebied? Waar stond die boerderij precies en hoe kun je dat nu nog zien? Wat is de functie van de runderen die in het gebied lopen? Op deze vragen en nog vele andere kregen we antwoord van onze gids Anton van der Galien.
Probeer zelf eens te ontdekken welke naaldbomen je tegenkomt aan de hand van plaatjes van de naalden en dennenappels? Aan de knoppen en de oververblijfselen van de bladeren en vruchten kun je zelf bomen leren herkennen. In tweetallen gingen we aan de slag en kwamen we tot leuke resultaten. Die activiteiten vonden plaats tijdens een heerlijke wandeling van ongeveer 7 km door het prachtige gebied tussen De Moer en Loon op Zand. De gevolgen van de laatste stormen waren nog goed zichtbaar, vooral in de naaldbossen. We wandelden met een groep van 25 personen over een lange, houten vlonder over het Leikeven en zagen zwanen en een enkele reiger. Op afstand zagen we de grote afvalbergen van De Spinder. In de loofbossen was het vrijwel windstil en hoorde je alleen de stemmen van de deelnemers die spontaan met elkaar in gesprek raakten.
Heeft Sint Joachimsmoer ook nog iets met De Moer te maken? Anton vertelde ons hoe dat nu precies zit. Na 2½ uur wandelen genoten we bij ’t Moaske van een kop koffie of thee met een heerlijk worstenbroodje en werd Anton bedankt voor zijn geweldige rondleiding. 
Jan van Esch